ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 27/05 - 02/06 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 27/05 - 02/06 (trailers)
«Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη» (My Salinger Year), Φιλίπ Φαλαρντό

Δεύτερη εβδομάδα επαναφοράς στην κινηματογραφική κανονικότητα και τα θερινά σινεμά θα υποδεχθούν πολυαναμενόμενες πρεμιέρες αλλά και σπουδαίες επανεκδόσεις.

Ένας Χρόνος στη Νέα Υόρκη (My Salinger Year), Φιλίπ Φαλαρντό

Η ταινία που άνοιξε τη Berlinale του 2020.

Νέα Υόρκη, δεκαετία του ‘90. Η Τζοάνα μόλις αποφοίτησε και αποφασισμένη να κυνηγήσει το όνειρο της και να γίνει συγγραφέας, προσλαμβάνεται ως βοηθός της Μάργκαρετ, της ατζέντισσας του Τζ. Ντ. Σάλιτζερ. Βασικό καθήκον στο γραφείο της είναι να διαχειρίζεται την αλληλογραφία του συγγραφέα. Καθώς διαβάζει τα γράμματα των θαυμαστών του, δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να στέλνει το τυποποιημένο και απρόσωπο γράμμα, που έχει ορίσει το πρακτορείο κι αρχίζει να απαντά περισσότερο προσωπικά με συγκινητικά και αστεία αποτελέσματα. Καθώς η Τζοάνα χρησιμοποιεί την φωνή του σπουδαίου συγγραφέα ανακαλύπτει σιγά σιγά και τη δική της.

Σουπερνόβα (Supernova), Χάρι Μακουίν

Πόσο δύσκολο είναι να βλέπεις τον άνθρωπο που έχεις αποφασίσει να περάσεις το υπόλοιπο της ζωής σου να χάνεται σιγά σιγά μέσα από μια τρομερή ασθένεια; Οι Σαμ και Τασκερ, οι οποίοι είναι μαζί 20 χρόνια και έχουν πάει διακοπές στην Αγγλία, όπου και συναντούν φίλους τους και περνάνε μαζί όμορφες στιγμές θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη σκληρή αλήθεια. Ο Τάσκερ βρίσκεται στα πρώιμα στάδια της άνοιας και πιστεύει ότι αυτές είναι οι τελευταίες διακοπές που θα κάνει μαζί με το σύντροφό του, πριν η αρρώστια τον κάνει να χαθεί ολοκληρωτικά.

Έντιμος Κλέφτης (Honest Thief), Μαρκ Ουίλιαμς

Ο Τομ είναι ένας διαβόητος ληστής και ένας φρεσκοερωτευμένος άντρας. Τα αισθήματα του για την την Άνι τον έχουν ωθήσει να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και να αφήσει πίσω του την παρανομία. Αποφασίζει να παραδοθεί στο FBI και να στερηθεί τα χρήματα που έχει ληστέψει με αντάλλαγμα έναν δικαστικό συμβιβασμό και ένα νέο ξεκίνημα. Όταν όμως συνειδητοποιήσει ότι οι πράκτορες του FBI είναι πιο διεφθαρμένοι από εκείνον, αρχίζει ένα κυνηγητό, όπου το κακό και το καλό μπερδεύονται και μόνο η αγάπη μένει αλώβητη. Με το Λίαμ Νίσον.

Μάρτιν Ίντεν (Martin Eden), Πιέτρο Μαρτσέλο

Στην προπολεμική Νάπολη, όταν η άνοδος του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθρέφτιζε την όξυνση των ταξικών αντιθέσεων, ένας ανειδίκευτος εργάτης, ο Μάρτιν, κατατρύχεται από φιλοδοξίες και αγωνίες. Φιλοδοξίες να ξεφύγει από το προδιαγεγραμμένο μέλλον που του επιφυλάσσει η ταπεινή κοινωνική και οικονομική του κατάσταση, και αγωνίες να βοηθήσει όπως μπορεί τους φτωχούς ανθρώπους του κύκλου του. Ο Μάρτιν πιστεύει ότι μόνο η μόρφωση μπορεί να τον εφοδιάσει με ό,τι χρειάζεται για να επιτύχει τους σκοπούς του. Μέ τη μόρφωση, θα μπορέσει ο μη προνομιούχος Ναπολιτάνος να γίνει ένας συγγραφέας που θα αποτυπώσει στο χαρτί, θα απαθανατίσει τη στέρηση τον πόνο και την αδικία που υφίσταται η τάξη του.

Βασισμένη το ομότιτλο βιβλίο του Τζακ Λόντον. Βραβείο Ερμηνείας για το Λούκα Μαρινέλι στο Φεστιβάλ Βενετίας 2019.

Οι Βιτελόνοι (I Vitelloni), Φεντερίκο Φελίνι

Η δεύτερη ταινία του Φελίνι, υποψήφια για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου. Σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες.

Ένα πορτρέτο πέντε νεαρών αντρών που παραμένουν σε μια αιώνια μετεφηβική κατάσταση, ονειρεύονται περιπέτειες και σχεδιάζουν την απόδρασή τους από τη μικρή παράκτια πόλη τους. Αντλώντας έμπνευση από τις αναμνήσεις μιας νοσταλγικής παιδικής ηλικίας και της μεθυστικής έλξης των μεγαλουπόλεων όπως αυτές αποτυπώθηκαν στις ταινίες «Amarcord» και «La Dolce Vita» αντίστοιχα, ο Φελίνι δημιουργεί ένα ημι-αυτοβιογραφικό αριστούργημα με το οποίο σκιαγραφεί με ξεκάθαρο τρόπο τους χαρακτήρες των αντρών: του Φάουστο, ενός σύγχρονου Δον Ζουάν που αναγκάζεται να παντρευτεί το κορίτσι το οποίο άφησε έγκυο, του Αλμπέρτο, ο οποίος αρνείται να αποδεχτεί ότι ενηλικιώθηκε, του Λεοπόλντο, ενός συγγραφέα που διψάει για φήμη, και του Μοράλντο, ο οποίος αποτελεί τη φωνή της συνείδησης της παρέας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ