ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 03/06 - 09/06 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 03/06 - 09/06 (trailers)

Μια πολλά υποσχόμενη κινηματογραφική εβδομάδα έρχεται στα θερινά σινεμά, με πολλές πρεμιέρες, ταινίες για όλα τα γούστα και κλασικές επανεκδόσεις. Ανάμεσα στις ταινίες, ξεχωρίζουν τρεις ελληνικές πρεμιέρες και βέβαια η πολυαναμενόμενη «Κρουέλα».

Μήλα, Νίκος Χρήστου

Μια αναπάντεχη επιδημία που προκαλεί ξαφνική αμνησία στους ανθρώπους, βρίσκει τον Άρη, ένα άντρα γύρω στα 40, να ακολουθεί ένα ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, το οποίο περιλαμβάνει καθημερινές αποστολές. Μετά την ολοκλήρωση κάθε αποστολής, ο Άρης βγάζει μια φωτογραφία πολαρόιντ ως αποδεικτικό στοιχείο. Προσπαθώντας να δημιουργήσει μια νέα ζωή και αναμνήσεις, θα συναντήσει την Άννα, μια γυναίκα που βρίσκεται στο ίδιο πρόγραμμα.

Το πολυβραβευμένο ντεμπούτο του Χρήστου Νίκου.

Κρουέλα (Cruella), Κρεγκ Γκιλέσπι

Η Κρουέλα, η οποία ζει στο Λονδίνο το 1970 την περίοδο της επανάστασης του πανκ, είναι μία ταλαντούχα νέα που ονομάζεται Εστρέλα, ένα έξυπνο και δημιουργικό κορίτσι αποφασισμένο να γίνει διάσημο με τα σχέδιά της. Κάνει παρέα με ένα ζευγάρι νεαρών κλεφτών που εκτιμούν την όρεξή της για αταξίες και μαζί είναι σε θέση να χτίσουν μια ζωή στους δρόμους του Λονδίνου. Μια μέρα, η αισθητική της Εστρέλα για τη μόδα γίνεται αντιληπτή από τη Βαρόνη φον Χέλμαν, μία γυναίκα-θρύλο της μόδας, καταστροφικά κομψή και τρομακτικά υπεροπτική. Η σχέση τους έχει ως αποτέλεσμα μία σειρά γεγονότων και αποκαλύψεων που θα οδηγήσουν την Εστρέλα στο να «αγκαλιάσει» την σατανική πλευρά του χαρακτήρα της και να μεταμορφωθεί στη σκληρή, αδίστακτη και εκδικητική Κρουέλα.

Ράφτης, Σόνια Λίζα Κέντερμαν

Μια αργοπορημένη ενηλικίωση ενός εκκεντρικού και λίγο αλαφροΐσκιωτου Ράφτη που ζει απομονωμένος στο μικρόκοσμο του οικογενειακού ραφτάδικου. Στα πρόθυρα να τα χάσει όλα, παίρνει επιτέλους φόρα: με ένα χειροποίητο ραφτάδικο σε ρόδες, επανεφεύρει τη ζωή και την τέχνη του. Αλλάζει τις νύφες στα Καμίνια και ερωτεύεται για πρώτη φορά στα 50.

To βραβευμένο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ντεμπούτο μεγάλου μήκους της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν.

Εφτά Λεπτά Ψυχής, Πάνος Βλάχος

Στους πρώτους μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1896 στην Αθήνα, σημειώθηκε ένα από τα πιο θρυλικά κατορθώματα στην ιστορία του παγκόσμιου αθλητισμού. Ο Σπύρος Λούης βγήκε νικητής του πρώτου επίσημου αγώνα Μαραθωνίου, αφήνοντας τους πάντες άφωνους και προκαλώντας κύματα ενθουσιασμού, εντός και εκτός Ελλάδας. Πώς όμως ένας άσημος νερουλάς από το Μαρούσι, που δεν είχε ποτέ ξανά συμμετάσχει σε κάποιον αθλητικό αγώνα, πέτυχε ένα τέτοιο ασύλληπτο ρεκόρ; Το ντοκιμαντέρ «Εφτά Λεπτά Ψυχής» («Seven Minutes of Soul») αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Πάνου Βλάχου. Ο σκηνοθέτης διερευνά τις ακριβείς συνθήκες που οδήγησαν στο κατόρθωμα του Σπύρου Λούη, δοκιμάζει τον ίδιο του τον εαυτό σε αυτές και ρίχνει φως στους αφανείς ήρωες και στον πιο αμφιλεγόμενο Μαραθώνιο μέχρι σήμερα.

Ανάμεσά Μας (Young Ahmed), Λικ Νταρντέν και Ζαν-Πιερ Νταρντέν

O 13χρονος Αχμέντ ξαφνικά δε μοιάζει να συμπεριφέρεται σαν τα άλλα παιδιά της ηλικίας του στη μικρή βέλγικη πόλη όπου ζει. Η απότομη στροφή του προς τη θρησκεία και τη φανατισμένη ιδεολογία του ιμάμη του, τον απομακρύνει από την οικογένειά του, τους φίλους του, ολόκληρο τον κοινωνικό του κύκλο: δεν εγκρίνει το γεγονός ότι η μητέρα του πίνει κρασί, απορρίπτει τα ρούχα που φοράει η αδελφή του, αρνείται να σφίξει το χέρι της μαθηματικού του, Ινές, μιας και εκείνη δεν είναι «αγνή».

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών 2019.

Ένα Ήσυχο Μέρος 2 (A Quiet Place Part II) του Τζον Κραζίνσκι

Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου, καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου.

Οι Κρουντς 2: Νέα Εποχή (The Croods: A New Age), Τζόελ Κρόφορντ

Οι Κρουντς έχουν επιβιώσει από αρκετούς κινδύνους και καταστροφές. Αυτή η απίθανη οικογένεια γλύτωσε όχι μόνο από φτερωτά, προϊστορικά θηρία που την απειλούσαν, αλλά επιβίωσε και από το τέλος του κόσμου όπως τον γνωρίζουμε. Όμως τώρα έχουν να αντιμετωπίσουν την μεγαλύτερη πρόκληση από όλες: μια αντίπαλη οικογένεια. Τόσο διαφορετική αλλά και τόσο ίδια. Οι Κρουντς χρειάζονται ένα νέο μέρος για να ζήσουν ασφαλείς. Έτσι λοιπόν, η προϊστορική οικογένεια ξεκινάει την αναζήτηση αυτής της ασφαλέστερης περιοχής που θα αποτελέσει το νέο σπιτικό της. Όταν ανακαλύπτουν ένα ειδυλλιακό, περιφραγμένο παράδεισο που καλύπτει όλες τους τις ανάγκες, πιστεύουν ότι όλα τα προβλήματά τους βρήκαν επιτέλους την πολυπόθητη λύση τους… Εκτός από μια λεπτομέρεια. Μια άλλη οικογένεια κατοικεί ήδη εκεί: Οι Προχώβιοι.

Chungking Express, Γουόνγκ Καρ Γουάι

Κάθε μέρα, ο Αστυνομικός 223 αγοράζει μια κονσέρβα ανανά με ημερομηνία λήξης την 1η Μαϊου, συμβολίζοντας τη μέρα που θα ξεπεράσει τον χαμένο του έρωτα. Την ίδια στιγμή δεν μπορεί να πάρει την προσοχή του από μια μυστηριώδη γυναίκα με μια ξανθιά περούκα, δίχως να γνωρίζει πως διακινεί ναρκωτικά. Ο Αστυνομικός 663 είναι διαλυμένος από τη θλίψη λόγω ενός χωρισμού. Όταν όμως η πρώην του αφήσει ένα σετ κλειδιών για το διαμέρισμά του σε ένα γειτονικό καφέ, μια σερβιτόρα θα τα χρησιμοποιήσει για να μπει στο σπίτι του και να ζωντανέψει τη ζωή του.

Έκπτωτοι Αγγελοι (Fallen Angels), Γουόνγκ Καρ Γουάι

Ένας απογοητευμένος δολοφόνος αναλαμβάνει το τελευταίο του χτύπημα, αλλά πρώτα πρέπει να ξεπεράσει τα συναισθήματά του για την ψυχρή συνάδελφό του. Θεωρώντας ότι είναι επικίνδυνο και ακατάλληλο να εμπλακεί με συνεργάτη, αναζητά υποκατάστατο. Χαμένος στη νύχτα του σύγχρονου Χονγκ Κονγκ, θα γνωρίσει δύο μοναδικούς χαρακτήρες, ανάμεσά τους μια γυναίκα στο κατόπι του μυστηριώδους πρώην της.

Ευτυχισμένοι Μαζί (Happy Together), Γουόνγκ Καρ Γουάι

Ενα γκέι ζευγάρι βρίσκεται στην Αργεντινή για διακοπές. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού χωρίζουν. Μην έχοντας τα απαραίτητα χρήματα για να γυρίσει πίσω, ο ένας πιάνει δουλειά σε ένα μπαρ ως πορτιέρης και μένει σε ένα μικρό δωματιάκι. Ο πρώην σύντροφός του βγαίνει με διάφορους και τον επισκέπτεται μια μέρα στο σπίτι τραυματισμένος. Αυτός τον περιθάλπει. Χάνει τη δουλειά του, πιάνει άλλη ως λατζέρης σε ένα κινέζικο εστιατόριο. Εκεί γνωρίζει έναν νέο από την Ταιπέι που γυρίζει τον κόσμο.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών.

Η Ωραία της Ημέρας (Belle de Jour), Λουίς Μπουνιουέλ

Η Σεβερίν, η όμορφη, αλλά ψυχρή ερωτικά, σύζυγος ενός γιατρού, γίνεται πόρνη πολυτελείας σε οίκο ανοχής, με το ψευδώνυμο «Ωραία της Ημέρας». Εκεί εκπληρώνει όλες τις σεξουαλικές φαντασιώσεις της, αλλά και αυτές των πελατών της. Όσο περισσότερο επιδίδεται σε αυτές, τόσο πιο τρυφερή γίνεται με τον άντρα της. Η ταινία αρχίζει όπως ακριβώς τελειώνει, μ' ένα όνειρο. Μήπως και το μεσοδιάστημα αποτελεί ένα όνειρο, μια σεξουαλική φαντασίωση της Σεβερίν; Μήπως όλα όσα βιώνει εκτυλίσσονται στη φαντασία της και δε λαμβάνουν ποτέ χώρα; Ποιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι ο «ανίκανος» σύζυγος δεν είναι κατασκεύασμα της φαντασίας της για να δηλωθεί η ανικανότητά της να συνευρεθεί μαζί του, έστω κι αν δεν ευθύνεται ο ίδιος γι' αυτήν; Ένα αριστοτεχνικό παιχνίδι ανάμεσα στο πραγματικό και το φαντασιακό, από έναν Μπουνιουέλ χλευαστικό απέναντι στα αστικά ερωτικά ήθη όσο ποτέ.

Ζούσε τη Ζωή της (Vivre sa Vie), Ζαν-Λικ Γκοντάρ

Η Νανά είναι πωλήτρια σε κατάστημα δίσκων στο Παρίσι. Αντιμετωπίζοντας οικονομικά προβλήματα, εγκαταλείπει τόσο το σύντροφό της όσο και τη δουλειά της και γίνεται πόρνη. Αναζητώντας την ευτυχία μακριά από το σύζυγο και το παιδί της, βρίσκει μια ψευδαίσθηση ελευθερίας στα πεζοδρόμια του Παρισιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ