ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 08/07 - 14/07 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 08/07 - 14/07 (trailers)
Imdb

Δύο από τις πιο πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, για διαφορετικούς λόγους καθεμία και πολλές επανεκδόσεις, είναι τα κινηματογραφικά highlights της εβδομάδας.

Ο Πατέρας (The Father), Φλόριαν Ζέλερ

Όταν η κόρη του Αν του ανακοινώνει ότι θα φύγει για να ζήσει στο Παρίσι, ο Άντονι, ένας συνταξιούχος μηχανικός, δηλώνει ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το διαμέρισμά του στο Λονδίνο, ακόμη κι αν κι ο ίδιος ανησυχεί για το τι μπορεί να του συμβεί. Η Αν ανησυχεί καθώς ο πατέρας της δείχνει σημάδια άνοιας. Την μια στιγμή είναι απολύτως διαυγής, και την επόμενη δεν την αναγνωρίζει, ούτε αναγνωρίζει το σπίτι του. Η Αν αποφασίζει να προσλάβει μια νοσοκόμα για να τον φροντίζει, αλλά ο Άντονι επιμένει ότι δεν χρειάζεται βοήθεια. Την ίδια στιγμή, κάθε φορά που δεν μπορεί να βρει κάτι, αναρωτιέται αν είναι στο διαμέρισμά του κι αρχίζει να υποπτεύεται ακόμη και την κόρη του ότι τον μπερδεύει ηθελημένα για να τον πείσει ότι κάτι δεν πάει καλά με το μυαλό του.

Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για τον Άντονι Χόπκινς.

Black Widow, Κέιτ Σόρτλαντ

Μια επικίνδυνη συνοµωσία φέρνει τη Νατάσα Ρομανόφ, γνωστή ως Black Widow, αντιµέτωπη µε τις ρίζες της. Ενας αντίπαλος την καταδιώκει ανελέητα και η Νατάσα θα βρεθεί να παλεύει µε το κατασκοπικό παρελθόν της, αλλά και τις διαλυµένες σχέσεις που άφησε πίσω της πριν γίνει µία από τους Εκδικητές.

Νίκος Καρούζος: Ο Δρόμος για το Έαρ, Γιάννης Καρπούζης

Ένας επίμονος ερευνητής εξετάζει την ταραχώδη ζωή και το ανεξερεύνητο έργο του μοντερνιστή ποιητή Νίκου Καρούζου. Καταδύεται έτσι σε ένα πλήθος αρχείων, ταινιών γυρισμένων σε φιλμ σούπερ 8 και ιστορικών γεγονότων, περνάει από τη συννεφιασμένη Αθήνα, το Ναύπλιο, την Κρονστάνδη και τη Στοκχόλμη, για να καταλήξει στο «έαρ», στην «άνοιξη» της ιστορίας που δεν έχει έρθει ακόμη.

Ονειρομπελάδες (Dreambuilders), Κιμ Χάγκεν Τζένσεν

Η Μίνα, μια νεαρή κοπέλα που κάνει χρήση της νέας της ικανότητας να δημιουργεί και να ελέγχει τα όνειρα άλλων ανθρώπων, πρόκειται να διδαχθεί από την ενοχλητική αδερφή της ένα μάθημα.

Πέρυσι στο Μάριενμπαντ (L' Annee Derniere a Marienbad), Αλέν Ρενέ

Σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο στην εξοχή, ένας άντρας (Χ) χρησιμοποιεί όλα τα θεμιτά μέσα για να πείσει μια παντρεμένη γυναίκα (Α) να φύγει μαζί του. Η γυναίκα μόλις και μετά βίας μπορεί να ανακαλέσει στη μνήμη της την ερωτική ιστορία που είχαν, ή ίσως δεν είχαν, τον προηγούμενο χρόνο στο Μάριενμπαντ. Ο σύζυγος ή συνοδός (Μ), παραμένει σταθερά και διακριτικά στο πλευρό της, ρωτώντας κάθε λίγο για την υγεία της, αδιαφορώντας για τα αισθήματά της.

Κραυγές και Ψίθυροι (Cries and Whispers), Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Στο γύρισμα του αιώνα, λίγο πριν μπει ο εικοστός, σε μία εξοχική έπαυλη μοναδικής ομορφιάς, τρεις αδελφές ανταμώνουν για να παρηγορήσουν τη μία τους που πεθαίνει από καρκίνο. Η Αγκνες είναι μόλις 37, αλλά η ζωή της πλησιάζει στο τέλος της. Παίζει λίγο πιάνο, ζωγραφίζει λίγο, αλλά είναι ένας μοναχικός άνθρωπος, που στην καθημερινότητά του υπάρχει μόνο η περίπου συνομήλική της οικιακή βοηθός. Οταν η κατάσταση της υγείας της επιδεινώνεται, έρχονται στο οικογενειακό αρχοντικό οι δύο αδελφές της για να χαρίσουν στην ετοιμοθάνατη παρηγοριά και αγάπη. Όμως είναι τόσο διαφορετικές οι αδελφές μεταξύ τους: η μεγαλύτερη, η Κάριν, είναι εγκλωβισμένη σε ένα άτυχο γάμο με κάποιον μεγαλύτερό της, που μισεί και σιχαίνεται. Κάτω από την κοινωνικό προσωπείο που με μεγάλη επιμέλεια συντηρεί, η γυναίκα είναι δυστυχισμένη και οργισμένη για το αδιέξοδο στην προσωπική της ζωή. Τελείως διαφορετικός χαρακτήρας είναι η μικρότερη αδελφή, που έρχεται κι αυτή για να συμπαρασταθεί στην Αγκνες, η Μαρία, η οποία είναι εξωστρεφής, καλοπαντρεμένη και ευτυχισμένη, όντας ωστόσο μια ρηχή, φιλάρεσκη γυναίκα, που η μόνη της έννοια είναι να περνάει καλά και να είναι αρεστή στους άλλους. Αυτό το εκρηκτικό μείγμα ψυχοσυνθέσεων των τριών γυναικών, οι οποίες ενώνονται μόνο από το αίμα και τη αγάπη μεταξύ τους, θα οδηγήσει σε έντονες συγκρούσεις, καθώς οι τρεις γυναίκες θυμούνται και επαναξιολογούν την κοινή τους πορεία, αλλά και τις ξεχωριστές διαδρομές στη ζωή τους.

Η Ταβέρνα της Τζαμάικα (Jamaica Inn), Άλφρεντ Χίτσκοκ

Στην Κορνουάλη του 1819, μια κοπέλα διαπιστώνει ότι οι γείτονές της είναι μια συμμορία κακοποιών που προκαλούν ναυάγια για να τα λεηλατούν και να πουλούν τα λάφυρα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ