ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σουηδία: Ένα «Μνημείο του Ξεφαντώματος» για τη φθαρτή φύση της διασκέδασης

Σουηδία: Ένα «Μνημείο του Ξεφαντώματος» για τη φθαρτή φύση της διασκέδασης
Instagram

Επιζητώντας να αποτυπώσει τη φθαρτή φύση της διασκέδασης, ο Bornstein Lyckefors σχεδίασε το «Μνημείο του Ξεφαντώματος», έχοντας την ιδέα να τοποθετηθεί εντός του αστικού ιστού στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Το πρότζεκτ είναι μια πρόταση για την έκθεση «Αrchitecture projects: Βrunnsparken» στο Röhsska Museum of Design και ανακαλεί στη μνήμη κάτι το οποίο προσφάτως απουσιάζει από τις ζωές μας: δημόσιες συγκεντρώσεις και γιορτές. Έχει σχήμα τέντας και περιλαμβάνει χώρους υποδοχής, μυστικά δωμάτια και αρχείο αναμνηστικών ενός πάρτι.

Συνήθως, η αρχιτεκτονική μετάφραση ενός πάρτι έχει τη μορφή σειράς από κιόσκια, μαρκίζες και περίπτερα ή διακοσμημένα ξέφωτα, παρεμβάσεις οι οποίες δεν προορίζεται να διαρκέσουν για πάντα.

«Το ίδιο ισχύει και για τα αντικείμενα που σχετίζονται με το πάρτι· η χρυσόσκονη φεύγει, τα μηχανήματα καπνού χαλάνε και τα πλαστικά καπελάκια του πάρτι ξαποστέλνονται σε μια αιώνια, αλλά δύσκολα αναγνωρίσιμη, δίνη κάπου σε ένα ωκεανό», επισημαίνει ο Lyckefors.

Το «Μνημείο του Ξεφαντώματος» παρουσιάζεται στο μουσείο ανάμεσα σε αρκετές άλλες εμπνεύσεις για έναν από τους πιο πολυσυζητημένους δημόσιους χώρους στην πόλη του Γκέτεμποργκ, η οποία φέτος εορτάζει τα 400ά γενέθλιά της. Οκτώ ομάδες αρχιτεκτόνων και ντιζάινερ κλήθηκαν να παρουσιάσουν τα ουτοπιστικά οράματά τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ