ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νέα Υόρκη: Το δικό της πολύ ιδιαίτερο συντριβάνι ετοιμάζεται να αποκτήσει η Times Square

Νέα Υόρκη: Το δικό της πολύ ιδιαίτερο συντριβάνι ετοιμάζεται να αποκτήσει η Times Square
ΑΡ Photo

Η φημισμένη Times Square της Νέας Υόρκης αποκτά για πρώτη φορά συντριβάνι: Μια πολύ μεγάλη κατασκευή, ύψους πεντέμισι μέτρων που θα περικλείεται εντός ενός κελύφους σαν σπηλιά και το οποίο θα είναι καλυμμένο με σχεδόν 400.000 βαμμένα ψεύτικα νύχια από ακρυλικό.

«Τα συντριβάνια έχουν αυτόν τον τρόπο να λειτουργούν στην κουλτούρα ως τόποι συνάντησης, ως σημεία συνάθροισης και ως μέρη όπου ο κόσμος κάνει μια ευχή, δίνοντας σε όλους αυτή την ενθουσιώδη αίσθηση ελπίδας», είπε, μιλώντας στο Artnet News, η δημιουργός του γλυπτού, Πάμελα Κάνσιλ, στην καλλιτεχνική δημιουργία της οποίας το ψεύτικο νύχι είναι ουσιαστικό στοιχείο τα τελευταία 13 χρόνια. «Ελπίζω ότι ο κόσμος θα το νιώσει αυτό και ότι θα εμπνευστεί επίσης από τον ευφάνταστο τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιώ τα υλικά», πρόσθεσε.

Η εγκατάσταση, η οποία ακούει στο όνομα «A Fountain for Survivors», είναι η πρώτη παραγγελία δημόσιου έργου στην Πάμελα Κάνσιλ. Θα παρουσιαστεί στις 7 Οκτωβρίου από την Times Square Arts και θα παραμείνει έως τις 8 Δεκεμβρίου.

«Το συντριβάνι είναι μια πολύ οικεία αρχιτεκτονική δομή που συναντάς σε μια δημόσια πλατεία. Αλλά η Πάμελα αντιστρέφει την ιδέα και δημιουργεί κάτι τελείως αντισυμβατικό και σε απίστευτο βαθμό διακριτό», δήλωσε στο Artnet News η Τζιν Κούνεϊ, διευθύντρια της Times Square Arts. «Η Times Square είναι γεμάτη επιτήδευση και θέαμα, και η Πάμελα ταιριάζει, αν όχι υπερβαίνει, τον μαξιμαλισμό που ο κόσμος προσμένει από την Times Square», πρόσθεσε.

Η «A Fountain for Survivors» θα είναι μια πολυαισθητηριακή, συμμετοχική εμπειρία για τους θεατές, κάνοντας χρήση φωτός, ήχου και οσμής.

H Κάνσιλ ελπίζει να ενσωματώσει στην εγκατάσταση την κολώνια Florida Water, η οποία έχει ως βάση το κίτρο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να κάνουν ένα είδος προσφοράς στο συντριβάνι, κατά τον ίδιο τρόπο που οι επισκέπτες πετούν με γυρισμένη την πλάτη ένα κέρμα στην Φοντάνα ντι Τρέβι κάνοντας ευχή να επιστρέψουν στη Ρώμη.

Η επωνυμία του έργου είναι, ωστόσο, ανοιχτή σε ερμηνείες. «Όταν λέω "επιζών (survivor)", δεν πρόκειται για την υπέρβαση ενός τραύματος ή για την αντοχή. Δημιουργώντας το έργο επέλεξα να μην δώσω ορισμό. Το αφήνω στους ίδιους τους επιζώντες να διεκδικήσουν αυτόν τον τίτλο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ