ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Καπέλο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη βγαίνει σε δημοπρασία - Ένα από τα περίφημα δίκοχα

Καπέλο του Ναπολέοντα Βοναπάρτη βγαίνει σε δημοπρασία - Ένα από τα περίφημα δίκοχα
ΑP Photo

Ένα καπέλο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και φέρει ίχνη DNA που αποδεικνύουν ότι ανήκε στον Ναπολέοντα Βοναπάρτη εκτίθεται στο Χονγκ Κονγκ και πρόκειται να δημοπρατηθεί από τον οίκο Bonhams.

Σύμφωνα με τον οίκο Bonhams, πρόκειται για το «πρώτο καπέλο που φέρει το DNA του αυτοκράτορα» και θα εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ προτού μεταφερθεί στο Παρίσι και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου θα δημοπρατηθεί στις 27 Οκτωβρίου.

Το καπέλο, ένα από τα δίκοχα που βλέπουμε συνήθως σε απεικονίσεις του Ναπολέοντα, είχε αγοράσει ο σημερινός του ιδιοκτήτης σε δημοπρασία ενός μικρού γερμανικού οίκου, ο οποίος την περίοδο εκείνη δεν γνώριζε ότι ανήκε στο μεγάλο στρατηλάτη. «Ήταν καθαρά από τύχη», λέει ο Σάιμον Κοτλ, διευθυντής του παραρτήματος του οίκου στην Ευρώπη.

Ο αγοραστής υποπτεύθηκε ότι το καπέλο μπορεί να ανήκε στον Ναπολέοντα όταν διαπίστωσε ότι μέσα σε αυτό ήταν γραμμένες κάποιες λέξεις που υποδήλωναν τον πιθανό ιδιοκτήτη του, είπε ο Κοτλ και πρόσθεσε ότι μια αρχική έρευνα έδειξε ότι το καπέλο ταίριαζε με τις διαστάσεις και την ηλικία των καπέλων του στρατηλάτη.

Όταν το περιεχόμενο του καπέλου εξετάστηκε λεπτομερώς ανακαλύφθηκαν πέντε τρίχες. Και στη συνέχεια δύο από αυτές εξετάστηκαν περαιτέρω και βρέθηκε ότι έφεραν DNA του Ναπολέοντα, όπως εξηγεί ο Κοτλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ