ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Boss του ροκ, Μπρους Σπρίνγκστιν, τα βάζει με τον ρατσισμό στη Βόρεια Καρολίνα

Ο Boss του ροκ, Μπρους Σπρίνγκστιν, τα βάζει με τον ρατσισμό στη Βόρεια Καρολίνα
Facebook/ Bruce Springsteen

Στην ακύρωση της προγραμματισμένης για την Κυριακή συναυλίας του στο Γκρίνσμπορο της Βόρειας Καρολίνας προχώρησε ο αειθαλέστατος, μοναχικός ταξιδιώτης του ροκ, Μπρους Σπρίνγκστιν.

Το Αφεντικό (o Σπρίνγκστιν είναι για πάντα το Boss), με επίσημη ανακοίνωση του στην ιστοσελίδα του εξηγεί την ακτιβιστική του απόφαση που είναι μια ακόμη αντίδραση από τη βιομηχανία του θεάματος και των επαγγελματιών της στην πρόσφατη ψήφιση νόμου που προσβάλλει τα δικαιώματα της LGBT κοινότητας και έχει προκαλέσει οργή από ανθρωπιστικές και ακτιβιστικές οργανώσεις αλλά και μποϊκοτάζ από επιχειρήσεις.

Ο Boss εξηγεί

“Όπως ξέρετε οι φαν μου, αυτή την Κυριακή ήταν προγραμματισμένη η εμφάνιση μου στο Γκρίνσμπορο στη Β. Καρολίνα. Όπως επίσης γνωρίζουμε, η πολιτεία πέρασε το νόμο HB2, που τα ΜΜΕ τον ονομάζουν 'Νόμος της Τουαλέτας' -η επίσημη ονομασία του είναι 'Πράξη για την Ασφάλεια και την Ιδιωτικότητα των Δημόσιων Υπηρεσιών'- σύμφωνα με τον οποίον ορίζεται ποιά δημόσια τουαλέτα θα επιτρέπεται στα ΛΟΑΤ άτομα. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ότι ο νόμος επιτίθεται στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ πολιτών να κάνουν μηνύσεις όταν τα δικαιώματά τους παραβιάζονται στο περιβάλλον εργασίας τους. Καμία άλλη κοινωνική ομάδα Β. Καρολινέζων δεν αντιμετωπιζει τέτοιο βάρος.

Στο μυαλό μου, πρόκειται για μια απόπειρα από ανθρώπους που δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την πρόοδο που έκανε η χώρα μας στο να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των κατοίκων, να σαμποτάρουν αυτή την πρόοδο. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πολλές ομάδες, επιχειρήσεις, και άτομα στη Β. Καρολίνα που αγωνίζονται για να ανατρέψουν και να αντισταθούν σε αυτές τις δυσάρεστες εξελίξεις. Λαμβάνοντας υπ' όψιν όλα τα παραπάνω, νιώθω ότι εγώ και η μπάντα μου οφείλουμε να δείξουμε αλληλεγγύη στους μαχητές για την ελευθερία. Συνεπώς, ζητώντας ειλικρινά συγνώμη από τους πιστούς μας φίλους στο Γκρίνσμπορο, ακυρώνουμε την προγραμματισμένη για την Κυριακή 10 Απριλίου, εμφάνιση μας.

Κάποια πράγματα είναι πιο σημαντικά από μια ροκ συναυλία και αυτός ο αγώνας ενάντια στην προκατάληψη και στη μισαλλοδοξία -που γίνεται όσο εγώ γράφω αυτές τις λέξεις- είναι ένας από αυτά. Είναι το πιο δυνατό μου όπλο για να φωνάξω ενάντια σε αυτούς που συνεχίζουν να μας πηγαίνουν πίσω αντί για μπροστά.”

Posted by Bruce Springsteen on Friday, April 8, 2016


Βαθιά πολιτικοποιημένος, ο Μπρους Σπρίνγκστιν που υποστήριξε δημόσια τον Μπαράκ Ομπάμα και με τους στίχους του μιλάει για την εργατιά της χώρας του, πήρε θέση ενάντια στον ρατσιστικό νόμο της Β. Καρολίνας, αλληλέγγυος απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τα διεμφυλικά άτομα και -ουσιαστικά- υπέρμαχος των δικαιωμάτων του πολίτη πέρα από αποχρώσεις και κοινωνικό στίγμα.

spring young

Τα 15.000 περίπου εισιτήρια θα εξαργυρωθούν ενώ στο Greensboro Coliseum έχουν προγραμματίσει εμφανίσεις στο επόμενο δίμηνο οι Ντόλι Πάρτον και Τζάστιν Μπίμπερ. Κανείς τους δεν έχει προχωρήσει σε αναβολή μέχρι στιγμής.

Σειρά αντιδράσεων

Ο νόμος House Bill 2 που θεσπίστηκε στην Πολιτεία της Βορείου Καρολίνας έχει προκαλέσει την οργή πολλών εκπροσώπων της βιομηχανίας του θεάματος και του επιχειρηματικού κόσμου.

Η PayPal ανακοίνωσε, αμέσως μετά την υπογραφή του νόμου ΗΒ1523 που επιτρέπει σε ιδιωτικές και δημοτικές επιχειρήσεις -μεταξύ των οποίων εκκλησίες, συλλόγους και θρησκευτικές φιλανθρωπικές οργανώσεις- να αρνούνται να εξυπηρετήσουν ζευγάρια ομοφυλοφίλων, εάν θεωρούν ότι είναι αντίθετο με τις αρχές των ιδιοκτητών τους, ότι ακυρώνει επένδυση 3,6 εκατ. δολαρίων στη Βόρεια Καρολίνα.

Το κινηματογραφικό studio Lionsgate ανέφερε ότι “η νομοθεσία που τόσο βεβιασμένα και απερίσκεπτα τέθηκε σε ισχύ από την Πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα είναι αξιοθρήνητη, επικυρώνει τις πολιτικές των διακρίσεων και έρχεται σε αντίθεση με όλα αυτά που υποστηρίζουμε. Το Dirty Dancing, το τρίωρο μιούζικαλ της Lionsgate TV, το οποίο γιορτάζει τις αρχές της διαφορετικότητας και της ανεκτικότητας, θα προχωρήσει, δεδομένης της υποχρέωσής μας απέναντι στους εκατοντάδες εργαζόμενους σε αυτήν την παραγωγή πολίτες της Βόρειας Καρολίνα. Ωστόσο, θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσουμε την επαγγελματική σχέση μας με τη Βόρεια Καρολίνα, αν αυτός ο οπισθοδρομικός νόμος παραμείνει σε ισχύ”.

Παράλληλα η επιτροπή MPAA (Motion Picture Association of America) προχώρησε σε δηλώσεις καταδικάζοντας τις προθέσεις της Πολιτείας.

“Η MPAA και οι εταιρείες που αποτελούν τα μέλη της αντιτίθενται σε οποιονδήποτε νόμο νομιμοποιεί τις διακρίσεις που βασίζονται στο σεξουαλικό προσανατολισμό, την έμφυλη ταυτότητα ή την έκφρασή της”.
Οι εταιρείες παραγωγής/studio που καλούν τον Κυβερνήτη της Τζόρτζια να απορρίψει το Νόμο της Τουαλέτας είναι οι: Time Warner, Starz, 21st Century Fox, NBCUniversal, Sony Pictures, Lionsgate, Netflix, Open Road Films, The Weinstein Company, Discovery, Amblin Partners.

Οι Disney, Marvel Studios, AMC Networks και Viacom έχουν ήδη εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για το συγκεκριμένο νόμο και απειλούν με μποϊκοτάζ των δραστηριοτήτων τους στην Β. Καρολίνα.
Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η πλειοψηφία της Πολιτειακής Βουλής και Γερουσίας υπεραμύνεται των διατάξεων της.

Υποσημείωση: Λίγες εβδομάδες πίσω ο Τζον Μέγιερς, από τη Βόρεια Καρολίνα των Ηνωμένων Πολιτειών, συνελήφθη επειδή ξέχασε να επιστρέψει μία ενοικιασμένη βιντεοκασέτα VHS πριν από 14 χρόνια. “Δεν ξέρω πώς να στο πω, αλλά υπάρχει εναντίον σου ένταλμα σύλληψης από το 2002. Προφανώς είχες νοικιάσει την ταινία Freddy Got Fingered και δεν την επέστρεψες ποτέ” είπε το όργανο της τάξης στον Μέγιερς που 14 χρόνια μετά την προβολή κατ'οίκον της δευτεροκλασάτης κωμωδίας Freddy Got Fingered του Τομ Γκριν καλείται ί να πληρώσει 200 δολάρια προκειμένου να αποφύγει την κράτηση.

Ο Boss ρουθουνίζει ήδη την οργή του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ