ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Τα βραβεία του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας

«Νύχτες Πρεμιέρας»: Τα βραβεία του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας

Το 27ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» ολοκληρώθηκε με τα βραβεία στα τρία διαγωνιστικά του τμήματα: το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, το Τμήμα Ντοκιμαντέρ και το Τμήμα των Ταινιών Μικρού Μήκους.

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τους Μπάμπη Μακρίδη, Σκηνοθέτη και Σεναριογράφο (Πρόεδρο), Ντίνα Ιορντάνοβα, Ιστορικό Κινηματογράφου, Τίτους Κρέγιενμπεργκ, executive producer, Μαρία Ναυπλιώτου, Ηθοποιό, Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Συγγραφέα

Τα διεθνή βραβεία Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ συνοδεύονται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ και τα αγαλματίδια είναι μια ευγενική χορηγία των κοσμηματοπωλείων Zolotas. Οι κριτικές μας επιτροπές απονέμουν επίσης τα Βραβεία Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών και Σεναρίου, ενώ στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα απονέμεται και το Βραβείο της ΠΕΚΚ και Βραβείο Κοινού Fischer.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: «Νύχτα της Φωτιάς (Prayers of the Stolen») της Τατιάνα Χουέζο

Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας δόθηκε στην ταινία «Η Νύχτα της Φωτιάς» της Τατιάνα Χουέζο, για «την ερμηνεία, τη συνολική αισθητική της εικόνας και τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η κάμερα μεταφέρει μια τόσο σκληρή πραγματικότητα σε αυτό το αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι σε μια περιοχή όπου η ελπίδα αχνοφαίνεται. Γυρισμένη σε ένα απόμακρο μέρος, αυτή η ταινία μας μεταφέρει σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων διηγούμενη την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού και της μητέρας της που παλεύουν για την επιβίωση» σύμφωνα με την κριτική επιτροπή.

Βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών: Τατιάνα Χουέζο για την ταινία «Νύχτα της Φωτιάς (Prayers of the Stolen»)

«Το βραβείο καλύτερου σκηνοθέτη πηγαίνει σε μία σκηνοθέτιδα που μας οδηγεί σε έναν άγνωστο κόσμο, έναν κόσμο χωρίς κανόνες, νόμους και ελπίδα, αλλά όχι έναν κόσμο χωρίς αγάπη. Βλέποντας αυτή τη τη γενναία ταινία μας κόπηκε η ανάσα και μαγευτήκαμε από τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η σκηνοθέτιδα χειρίζεται τους χαρακτήρες ώστε να πει την ιστορία τους», σύμφωνα με την κριτική επιτροπή.

Βραβείο Σεναρίου: Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία «Ευθραυστη Ισορροπία» (A Balance)

Το βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στον Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία «Εύθραυστη ισορροπία».

Η «Μεγάλη Απόδραση» του Σεμπάστιαν Μάιζε κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer καθώς και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για «τη δύναμη της σύγχρονης σκηνοθετικής ματιάς πάνω στο διαχρονικό κοινωνικό σχόλιο του εγκλεισμού, για την ευαισθησία και την απελευθερωτική παρουσία του έρωτα ως ανεξάρτητης δύναμης πέρα από διαχωρισμούς, για την ευφυή χρήση του μοντάζ στην ανάδειξη των διαφορετικών περιόδων της ιστορίας και για τη χρήση της όλης φιλμικής γλώσσας, δηλαδή τη φωτογραφία, τον ήχο και τις εξαιρετικές ερμηνείες».

Βραβεία Διεθνούς Διαγωνιστικού Ντοκιμαντέρ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους Μάρκο Γκαστίν, ντοκιμαντερίστα σκηνοθέτη και παραγωγό (Πρόεδρο), Θανάση Καμπαγιάννη, Δικηγόρο, Κατρίν Κίλγκαρντ, Διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, Νόε Μέντελ, Σκηνοθέτιδα και παραγωγό, Αρη Χατζηστεφάνου, Δημοσιογράφο και Σκηνοθέτη

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ: Faya Dahi της Τζέσικα Μπεσίρ

«Η κριτική επιτροπή συμφώνησε ομόφωνα ότι η ταινία επιλέχθηκε για την εντυπωσιακή και μαγευτική κινηματογραφική της ποιότητα, παρουσιάζοντάς μας τις διαφορετικές διαθέσεις της, χωρίς ποτέ να υποτιμά το περιεχόμενό της. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κρυφή πραγματικότητα η οποία δελεάζει το κοινό να επανεξετάσει τις συνθήκες των ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ατελείωτης αναμονής».

Ειδική Μνεία: Αγελάδα (Cow) της Άντρεα Άρνολντ

«Μετά από ένα ουσιαστικό και μακρύ διάλογο, η κριτική επιτροπή αποφάσισε να απονείμει Ειδική Μνεία σε μια δυνατή σκηνοθετική φωνή που επιτυγχάνει τη μετατροπή ενός οπτικού ποιήματος σε εργαλείο δημιουργικής καμπάνιας, προσφέροντας μια αφυπνιστική εμπειρία».

Bραβεία Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες»

Η Κριτική Επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας αποτελούνταν από τις/τους Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα (Πρόεδρο), Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό, Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host.

Για την φετινή 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες, μέσα από 273 συμμετοχές, διεκδίκησαν τα βραβεία που φέτος υποστηρίζει αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με συνολικό ποσό τα 5.000 ευρώ.

Βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας: «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου

«Σε μία ταινία που αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Αργυρή Αθηνά Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Από το Μπαλκόνι» του Άρη Καπλανίδη

«Σε μία ταινία που συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Σκηνοθεσία: Μανώλης Μαυρής για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες»

«Το βραβείο σκηνοθεσίας απονέμεται - για την ενορχήστρωση και την ισχυρή οπτικοποίηση ενός δυστοπικού κόσμου που απειλεί και απειλείται. Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερο Σενάριο: Ηλίας Ρουμελιώτης για την ταινία «Από το Μπαλκόνι»

«Στη σπαρταριστή, ανατρεπτική πρόζα της πιο αναγνωρίσιμης ελληνικής ανθρωπογεωγραφίας!». Το βραβείο συνοδεύεται από έπαθλο 1.000 ευρώ με την ευγενική υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Εξίσου στις Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία «Μετά το Μεσημέρι» και Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία «Horsepower»

«Για τη ζωντανή, ανήσυχη και γενναία σκιαγράφηση μιας γενιάς που βρίσκεται σε τέλμα από τη μία, και από την άλλη για την ησυχία του βλέμματος και την παιγνιώδη τρυφερότητα απέναντι σε μία σχέση που έχει τελειώσει».

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Ηλίας Μουλάς για την ταινία «Μετά το Μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή

«Για την εσωτερικότητα, τη δύναμη και την αφοσίωση στη στιγμή και στον συμπαίκτη».

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ: Καίτη Παπαδήμα για το «Every Sunday»

«Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία σε μια ταινία που συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης: Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γουλάκου για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες Μέρες» του Μανώλη Μαυρή

«Η κριτική επιτροπή απονέμει ειδική μνεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης σε μία ταινία που μεταφέρει αλληγορικά τον κόσμο ενός μελισσιού στα μέτρα της ανθρώπινης κοινωνίας δημιουργώντας εικόνες σπάνιας ομορφιάς και ανησυχητικής ομοιομορφίας».

Ειδική Μνεία Φωτογραφίας: Αργύρης Γερμανίδης για την ταινία «Cortázar»του Αργύρη Γερμανίδη και της Κατερίνας Στράουχ

«Η Ειδική Μνεία Φωτογραφίας απονέμεται, για την απεικόνιση ενός κόσμου κατακερματισμένου, εγκλωβισμένου και μόνου, που διατηρεί την επιθυμία του για απόδραση και ένωση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ