ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Comicdom Con Athens 2016: H Aθήνα μια μητρόπολη των κόμικ

Comicdom Con Athens 2016: H Aθήνα μια μητρόπολη των κόμικ

“Με περισσότερους από 12.000 επισκέπτες στην περσινή, 10η διοργάνωσή μας, ήταν επιβεβλημένο να επεκταθούμε” λέει στο CNN ο Ηλίας Κατιρτζιγιανόγλου, συνδιοργανωτής του Comicdom Con Athens που ανανεώνει το ραντεβού του με τους εραστές των comic και τους δημιουργούς τους.

“Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, και επεκτεινόμαστε σε δυο νέους χώρους: το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, μεταμορφώνοντας έτσι για τρεις ημέρες, μια ολόκληρη γειτονιά του κέντρου της Αθήνας, σε μια πραγματική γιορτή των comics” συμπληρώνει.

“Και πάντοτε, με ελεύθερη είσοδο” προσθέτει αν και για εμάς τα comic και ο κόσμος από μελάνι αξίζει όλα τα λεφτά του κόσμου.

Το μεγάλο διεθνές φεστιβάλ comics στην Ελλάδα, μεγαλύτερο

Από την παρθενική εμφάνισή του, το 2006, μέχρι σήμερα, το Comicdom Con Athens άλλαξε τα εγχώρια δεδομένα, και παρότι γνώρισε μιμητές, παραμένει το σημαντικότερο διεθνές φεστιβάλ comics στην Ελλάδα.

Συνεχίζοντας την παράδοση παρουσίας διεθνών προσκεκλημένων από όλες τις γεωγραφικές και καλλιτεχνικές σχολές της Ένατης Τέχνης, η φετινή διοργάνωση παρουσιάζει δώδεκα καλεσμένους:

Τον Βρετανό Charlie Adlard, επί 12 χρόνια σχεδιαστή του THE WALKING DEAD, της σειράς comics που ενέπνευσε ένα από τα μεγαλύτερα φαινόμενα της σύγχρονης pop κουλτούρας και πυροδότησε την παγκόσμια zombie-mania.

Τον Ted Benoit, διάσημο Γάλλο δημιουργό, ο οποίος έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με σημαντικά έντυπα, όπως το À SUIVRE και το METAL HURLANT, ενώ είναι και ένας από τους καλλιτέχνες που αναβίωσαν τη θρυλική σειρά του Edgar P. Jacobs, BLAKE & MORTIMER.

Τον Al Ewing, Βρετανό συγγραφέα comics, που αυτή την περίοδο γράφει τους δημοφιλείς τίτλους της Marvel, ULTIMATES, NEW AVENGERS και CONTEST OF CHAMPIONS.

Τον Goran Sudzuka, βραβευμένο με Eisner Award Κροάτη σχεδιαστή comics και εικονογράφο, με συνεργασίες που εκτείνονται από τη γαλλική Delcourt, μέχρι την αμερικανική DC Comics.

Τον P.J. Holden, Βορειοϊρλανδό σχεδιαστή, γνωστό για τη δουλειά του στο 2000AD, όπου έχει σχεδιάσει ιστορίες με τους Judge Dredd, Rogue Trooper, κ.ά. (Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με τη συμβολή της Πρεσβείας της Ιρλανδίας στην Αθήνα)

Την Christina Plaka, την πρώτη γυναίκα καλλιτέχνη manga της Γερμανίας, και κάτοχο του πρώτου παγκοσμίως master στις “Σπουδές Manga”. (Η επίσκεψή της πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe)

Τον Mysh, Ισραηλινό δημιουργό comics και animator, σκηνοθέτη και σχεδιαστή μιας πλειάδας τηλεοπτικών σειρών, ταινιών μικρού μήκους, μουσικών βίντεο κλιπ και comics. (Η επίσκεψή του πραγματοποιείται με την συμβολή της Πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα)

Τη Sookyoung Yoo, Νοτιοκορεάτισσα mangaka και ερευνήτρια, με αντικείμενο την οπτική έκφραση των manga, και τα manga για γυναίκες.

Τη Madeleine DeMille, Γαλλίδα colorist, εικονογράφο και δημιουργό, ευρύτερα γνωστή για το χρώμα της στη σειρά BLAKE ET MORTIMER, και τα άλμπουμς LE JOURNAL D’HENRIETTE, LE VOLEUR DE BALLERINES και LES AVENTURES D’HERGE.

Αλλά και τους τρεις ιδρυτές της πρώτης Κυπριακής comics ανθολογίας, CURRENT COMIC BOOK ANTHOLOGY, Τάσο Αναστασιάδη, Νέαρχο Κωνσταντίνου και Άννα Φωτιάδου, οι οποίοι και θα μας συστήσουν την ανερχόμενη Κυπριακή σκηνή comics.

Επιπλέον τιμώμενος Έλληνας καλλιτέχνης φέτος, ο Tomek, ο οποίος και επιμελήθηκε το επίσημο εικαστικό του Comicdom Con Athens 2016.

CCA2016 Poster

Το πρόγραμμα του επετειακού τριημέρου

Στα πλαίσια της γιορτής οι επισκέπτες, πέρα από την ευκαιρία να γνωρίσουν τους δημιουργούς και τα έργα τους, στα αντίστοιχα Q&A και signings καλούνται σε σειρά εκθέσεων και παράλληλων εκδηλώσεων.

Οι εκθέσεις

Manga Pioneers: Η διεθνής έκθεση του CCA2016 πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Kyoto Seika University International Manga Research Center και το Kyoto International Manga Museum, και παρουσιάζει, για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μια έκθεση manga με έργα των Hideko Mizuno και Hiroshi Hirata, από τους πρωτοπόρους στο είδος.

Εν Αιθρία 7: Η ιστορική έκθεση comics και εικονογράφησης, εντάσσεται από φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, συγκεντρώνοντας 44 αδημοσίευτα έργα, περισσότερων από 50 καταξιωμένους, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους Έλληνες δημιουργούς, καταγράφοντας την ακμαία και δημιουργική εγχώρια σκηνή των comics.

Ανοιχτά Σύνορα: Τα Ευρωπαϊκά Comics Σήμερα. Η 9η Τέχνη ενώνει καλλιτέχνες και από τις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε μία ανεπανάληπτη έκθεση.

Spotlight on Tomek: Ο τιμώμενος καλλιτέχνης της φετινής διοργάνωσης ανθολογεί ορισμένες από τις καλύτερες δουλειές του, σε μία μικρή, αλλά άκρως αντιπροσωπευτική έκθεση.

Οι προβολές

Σε συνεργασία με τη Fox, το Comicdom Con Athens 2016 παρουσιάζει σε avant-premiere, την αποκλειστική προβολή του πρώτου επεισοδίου της νέας τηλεοπτικής σειράς OUTCAST, από τον Robert Kirkman, δημιουργό του THE WALKING DEAD.

Παράλληλα σε συνεργασία με την Tanweer θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ειδικό αφιέρωμα με τίτλο DC FILMS PRESENTS: DAWN OF THE JUSTICE LEAGUE, στο οποίο ο σκηνοθέτης/σεναριογράφος και ισόβιος fan των comics, Kevin Smith παρουσιάζει σκηνές από το BATMAN V SUPERMAN: Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, αλλά και ένα sneak peak από την standalone ταινία της WONDER WOMAN.

Μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν, σε συνεργασία με την 20th Century Fox, την ταινία Ο ΣΝΟΥΠΙ ΚΑΙ Ο ΤΣΑΡΛΙ ΜΠΡΑΟΥΝ – ΠΙΝΑΤΣ Η ΤΑΙΝΙΑ, η οποία μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, το πιο επιτυχημένο comic strip όλων των εποχών, για πρώτη φορά με τη χρήση CGI.

Το πρόγραμμα των προβολών ολοκληρώνουν animation (τόσο από την πλούσια ταινιοθήκη του Γαλλικού Ινστιτούτου, όσο και σε συνεργασία με το διεθνές φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, Animasyros), η μικρού μήκους, cult anime περιπέτεια δράσης με πολλή rock μουσική, THE ROCKIN' DEAD - ENTER POPACALYPSE, και το COMICDOM: THE DOCUMENTARY, με θέμα το ίδιο το Φεστιβάλ, και την ελληνική σκηνή comics.

Ανάμεσα στα παραπάνω μια σειρά από street events, παρουσιάσεις - ανοιχτές συζητήσεις, workshops για τις τεχνικές του σεναρίου και της εικονογράφησης, από τους διεθνείς προσκεκλημένους μας, και τους διεθνούς φήμης Έλληνες δημιουργούς Μιχάλη Διαλυνά, Ηλία Κυριαζή, καθώς και ένα masterclass του βετεράνου Τάσου Αποστολίδη, ευρύτερα γνωστού μεταξύ άλλων για τις best-seller, πολυμεταφρασμένες μεταφορές του στις Κωμωδίες του Αριστοφάνη αλλά και ο διαγωνισμός Comicdom Cosplay, ο νικητής του οποίου θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό EuroCosplay, στο MCM EXPO του Λονδίνου επιβεβαιώνουν το σκοπό των διοργανωτών να μετατρέψουν την Αθήνα σε μια πόλη πνιγμένη στη φαντασία.

Τέλος θα απονεμηθούν τα Ελληνικά Βραβεία Κόμικς, το Βazaar ελληνικών καταστημάτων comics και εκδοτικών εταιριών θα μας συστήσει νέους τίτλους, το παιδικό πρόγραμμα θα αναλάβει την εκπαίδευση στον κόσμο του φανταστικού των μικρών μας φίλων και από την Παρασκευή 15 Απριλίου έως και την Κυριακή 17 Απριλίου, το Comicdom Con Athens 2016 γεμίζει την πραγματικότητα με απίθανο μελάνι.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, comicdom-con.gr και στο αντίστοιχο Facebook Event.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ