ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

H Πάτι Σμιθ για μια εμφάνιση στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου

H Πάτι Σμιθ για μια εμφάνιση στην Αθήνα στις 25 Ιουνίου
@ Jesse Ditmar via pattismith.net

Μια από τις πιο σημαντικές φιγούρες της μουσικής σκηνής, η Πάτι Σμιθ ή αλλιώς η ποιήτρια του ροκ, επιστρέφει στην Αθήνα, για μια και μόνη εμφάνιση. 

Τρία χρόνια μετά την εμφάνισή της στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Ελληνικού Φεστιβάλ, η Αμερικανίδα τραγουδίστρια, μουσικός και ποιήτρια θα ερμηνεύσει από σκηνής με το συγκρότημά της ολόκληρο τον μνημειώδη πρώτο της δίσκο, «Horses», μαζί με μια επιλογή από τα πιο αγαπημένα της τραγούδια!

Σημείο αναφοράς για τότε αλλά και για σήμερα, ένας δίσκος με ιδιαίτερη απήχηση και επιρροή στην ιστορία της ροκ μουσικής και προάγγελος του πανκ, το «Horses» ηχογραφήθηκε το 1975 από την Πάτι Σμιθ και το συγκρότημά της στα Electric Lady Studios.

Oι Λένι Κέι και Τζέι Ντι Ντόχερτι, αυθεντικά μέλη του πρώτου της γκρουπ, την συνοδεύουν σε ένα περιορισμένο αριθμό εμφανίσεων στην Ευρώπη, όπου συγκαταλέγεται και αυτό της χώρας μας. Θα είναι μια αληθινή γιορτή, λέει η ίδια αναφερόμενη στην περιοδεία της.

«Για μένα το punk rock είναι η ελευθερία να δημιουργείς, η ελευθερία να είσαι πετυχημένος, η ελευθερία να είσαι αποτυχημένος, η ελευθερία να είσαι ο εαυτός σου», έχει δηλώσει η Πάτι Σμιθ όσο ο κόσμος αγκάλιαζε τη μουσική της και τα τραγούδια της από το «Because the Night», που έχει γράψει μαζί με τον Μπρους Σπρίνγκστιν, έως τα «Gloria» & «Free Money» γνώριζαν πρωτοφανή επιτυχία.

Συνδυάζοντας την μπιτ ποίηση με το γκαράζ ροκ, η «νονά του πανκ», αντισυμβατική, δυναμική και γεμάτη ενέργεια άφηνε άναυδους κοινό και κριτικούς στις συναυλίες της και κατάφερε να γίνει συνώνυμο της έννοιας του καλλιτέχνη που τολμά, οραματίζεται, αντιστέκεται μα πάνω από όλα γεννά τέχνη!

«Ένας καλλιτέχνης φορά το έργο του στη θέση των πληγών του», είχε δηλώσει, ενώ οι μουσικόφιλοι και όχι μόνο βρήκαν στους ήχους του «People Have The Power» έναν μοναδικό και αξεπέραστο ύμνο αντίστασης σε όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Η Πάτι Σμιθ θα εμφανιστεί στο Piraeus Academy, στον Κεραμεικό, το Σάββατο 25 Ιουνίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ