ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζακ Νίκολσον: Ο εκκεντρικός σταρ που συνδύασε το πηγαίο ταλέντο του με την τρέλα

Τζακ Νίκολσον: Ο εκκεντρικός σταρ που συνδύασε το πηγαίο ταλέντο του με την τρέλα
Ο Τζακ Νίκολσον ήταν ένας τυχερός ηθοποιός ΑΠΕ -ΜΠΕ

Το αλλοπαρμένο του βλέμμα αποτελεί από μόνο του σύμβολο της κινηματογραφικής τρέλας. Δημιούργησε μια ολόκληρη σχολή, ένα καλούπι στο οποίο πάτησαν γενιές και γενιές ηθοποιών, χωρίς να φτάσουν ποτέ το πρωτότυπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ματιά του ήταν το χάρισμά του, η περιουσία του που προσπαθούσε να μη σκορπάει άσκοπα -ίσως γι' αυτό και την έκρυβε πίσω από τα μαύρα γυαλιά, σήμα κατατεθέν του ηθοποιού.

Ο Τζακ Νίκολσον, ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής του, κατά πολλούς ο σημαντικότερος, έχει καταφέρει να ακροβατεί στα ανθρώπινα όρια με το μοναδικό ευφυές υποκριτικό ταλέντο του, προκαλώντας σεισμούς συναισθημάτων, ελκύοντας το κοινό άμα τη εμφανίσει.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι σπουδαίοι ρόλοι του είναι αντιηρωικοί, στην απέναντι πλευρά του «αμερικάνικου ονείρου», της ασφάλειας, του συμβατικού σταρ. Άλλωστε και ο αντικομφορμιστικός χαρακτήρας του δεν ταίριαζε με όλα αυτά, παρότι δεν είχε πρόβλημα με το σταριλίκι.

Ο Τζακ Νίκολσον ήταν ένας τυχερός ηθοποιός, καθώς στα πρώτα του βήματα στον κινηματογράφο μαθήτεψε δίπλα στον περίφημο «Πάπα» των b'movies Ρότζερ Κόρμαν, πήρε το μνημειώδη ρόλο του μέθυσου δικηγόρου Τζορτζ Χάνσον, στην καλτ ταινία του Ντένις Χόπερ «Ξένοιαστος Καβαλάρης», και μέσα σε μια πενταετία είχε συναντηθεί με χαρακτήρες που θα μείνουν ανεξίτηλοι στη μνήμη όλων των σινεφίλ, με κορυφαίους φυσικά εκείνους στις αριστουργηματικές ταινίες «Chinatown» και «Στη Φωλιά του Κούκου», με την οποία κέρδισε και το πρώτο του Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου.

Σε λίγες ημέρες, ο Νίκολσον θα σβήσει 85 κεράκια (γεννήθηκε στις 22 Απριλίου 1937), πιθανώς πάντα δίπλα σε όμορφες γυναίκες, τις οποίες λάτρεψε, κατακτώντας λιγότερες μόνο από τον Γουόρεν Μπίτι, ίσως και κάποια από τα πολλά παιδιά του, αλλά θα κάνει και τον απολογισμό της μυθιστορηματικής ζωής του και της μακράς πορείας του στα κινηματογραφικά πλατό, απ' τα οποία έχει απομακρυνθεί τα τελευταία χρόνια.

Βλέποντας όλες αυτές τις υπερπαραγωγές, τα «άψυχα μπλογκμπάστερ», τις χάρτινες υπερηρωικές ταινίες, δηλώνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα κάνω ποτέ τέτοιου είδους ταινίες».

Οικογενειακά μυστήρια

Ο Τζακ Νίκολσον γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1937, γιος της Τζουν Φράνσις Νίκολσον, μιας άστατης σόουγκερλ, και αγνώστου πατέρα, τον οποίο ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζει. Σύμφωνα με τον βιογράφο του, Μαρκ Έλιοτ, πραγματικός πατέρας του ήταν ένας μουσικός ονόματι Ντόναλντ Φουρσίλο, κάτι που όμως δεν επιβεβαιώνεται, ενώ τα οικογενειακά του ήταν τόσο περίπλοκα, που όταν ενηλικιώθηκε ανακάλυψε ότι η γυναίκα που νόμιζε πως ήταν αδελφή του ήταν στην πραγματικότητα η μητέρα του και η γυναίκα που νόμιζε ως μητέρα του ήταν η γιαγιά του.

Μεγάλωσε με Ρωμαιοκαθολικές αρχές και πιστεύοντας -για την ακρίβεια επιλέγοντας- ότι είναι ιρλανδικής καταγωγής. Στο γυμνάσιο ήταν γνωστός ως ο "κλόουν" της τάξης, ενώ το 1957, σε μια κίνηση να ξεφύγει από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει, θα ενταχθεί στην Αεροπορική Εθνική Φρουρά της Καλιφόρνιας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ