ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

The Northman: Ο Ρόμπερτ Έγκερς έφτιαξε την «απόλυτη ταινία με Βίκινγκς» - Και στάζει αίμα

The Northman: Ο Ρόμπερτ Έγκερς έφτιαξε την «απόλυτη ταινία με Βίκινγκς» - Και στάζει αίμα

Ο σκηνοθέτης Ρόμπερτ Έγκερς υποσχέσθηκε ότι θα φτιάξει την «απόλυτη ταινία με Βίκινγκς». Οι προηγούμενες ταινίες του, το «The Witch» και ο «Φάρος», έδειχναν ότι μάλλον θα τα καταφέρει.

Εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια και ένα πολύ εντυπωσιακό καστ μετά, το The Northman ετοιμάζεται να βγει και στους ελληνικούς κινηματογράφους, αφού έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του.

Το σενάριο της ταινίας έγραψε ο ίδιος ο Έγκερς μαζί με τον Ισλανδό ποιητή Sjón και το τελικό αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός των Ισλανδικών Σάγκα και του Σεξπιρικού Άμλετ, καθώς κεντρικό θέμα του είναι εκδίκηση.

Η εκδίκηση είναι έτσι κι αλλιώς ένα πολύ άγριο θέμα, αλλά στην περίπτωση των Βίκινγκς του Έγκερς ξεπερνάει τα όρια στα οποία έχουμε συνηθίσει.

Ο Άμλετ σε μια ακόμη πιο σκληρή εκδοχή

Η πλοκή ξεκινάει το 895 Κ.Ε. σε ένα φανταστικό βασίλειο στα νησιά Όρκνεϊ και Σέτλαντ. Ο βασιλιάς Aurvandil (Ίθαν Χοκ) δολοφονείται από τον ετεροθαλή αδελφό του Fjölnir (Κλάες Μπανγκ) μπροστά στο γιο του Amleth (Όσκαρ Νόβακ). Ο μικρός βλέπει τη μητέρα του, τη βασίλισσα Gudrún (Νικόλ Κίντμαν) να φυλακίζεται και υποσχεται να εκδικηθεί.

Ο Amleth μεγαλώνει και γίνεται ο Αλεξάντερ Σκάρσκγαρντ. Ζει στη γη των Ρους και είναι ένας πολύ σκληρός πολεμιστής που κανει βάρβαρες επιδρομές σε σλάβικα χωριά. Τα επίθετα σε αυτήν την περιγραφή δεν έχουν καμία ουσία εάν δεν βάλετε μπροστά τους και ένα «πάρα πολύ».

Οι περισσότεροι χαρακτήρες στην ταινία τελειώνουν τη ζωή τους με το μισό κεφάλι να τους λείπει.

Ο Amleth κάποια στιγμή συναντά την Μπιόργκ, που από μόνο του είναι ταιριαστό, αλλά στην ταινία υποδύεται μια μάγισσα. Μετά τη συνάντηση φεύγει στην Ισλανδία για να εκδικηθεί. Εκεί βρίσκει τη μητέρα του να ζει με το θείο του. Αφού καταφέρνει να πάρει ένα σπαθί που θυμίζει τον Αρθούρο και το Εξκάλιμπερ, αρχίζει το έργο του. Σε αυτό έχει συνοδοιπόρο την Άνια Τέιλορ Τζόι, μια γυναίκα που τον εμψυχώνει

Μέρος της γοητείας της ταινίας είναι ο τρόπος με τον οποίο μπλέκει τόσα διαφορετικά λογοτεχνικά και ιστορικά αφηγήματα, χωρίς να φεύγει από την κεντρική της ιδέα. Κάποιοι τη χαρακτήρισαν μια σύγχρονη εκδοχή του «Κόναν». Κάποιοι άλλοι είδαν ομοιότητες με το Star Wars και κάποιοι τρίτοι με το Thor.

Ο ίδιος ο Έγκερς είπε σε συνέντευξή του «είμαι έκπληκτος που έκανα μια τόσο βίαιη ταινία». Έκανε όμως και μια ταινία με καταπληκτική φωτογραφία, υπέροχο σάουντρακ και πολλούς Βίκινγκς, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κάνουν μια δεύτερη επέλαση, κατακτώντας αυτή τη φορά το κοινό από οθόνης με τα κατορθώματά τους.

Πραγματικά ή φανταστικά, λίγη σημασία έχει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ