ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τζέιμς Πάτερσον: Ο διάσημος συγγραφέας, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις και οι αντιδράσεις

Τζέιμς Πάτερσον: Ο διάσημος συγγραφέας, οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις και οι αντιδράσεις
ΑΡ Photo

Ο Αμερικανός συγγραφέας Τζέιμς Πάτερσον δέχεται πυρά επειδή έκανε αμφιλεγόμενα σχόλια σχετικά με υποτιθέμενο ρατσισμό εναντίον μεγαλύτερης ηλικίας, λευκών ανδρών συγγραφέων.

Ο συγγραφέας με τις υψηλότερες πωλήσεις στις ΗΠΑ και περιουσία που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 800 εκατομμύρια δολάρια, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «The Sunday Times», είπε ότι πιστεύει πως είναι δύσκολο για τους λευκούς άνδρες να βρουν εργασία ως σεναριογράφοι στον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση ή στις εκδόσεις.

Ο Αμερικανός συγγραφέας εξέφρασε δυσαρέσκεια για τη μεταφορά των μυθιστορημάτων του στον κινηματογράφο τονίζοντας ότι θα ήθελε μία φορά να σηκωθεί και να χειροκροτήσει για ένα από βιβλία του στην κινηματογραφική βιομηχανία.

«Είναι απλώς μια άλλη μορφή ρατσισμού» είπε ο 75χρονος Τζέιμς Πάτερσον για τις δυσκολίες που βλέπει να αντιμετωπίζουν λευκοί άντρες συγγραφείς. «Τι συμβαίνει; Μπορείς να βρεις εργασία; Ναι. Είναι πιο δύσκολο; Ναι. Είναι ακόμη πιο δύσκολο για τους μεγαλύτερης ηλικίας συγγραφείς. Δεν συναντάς πολλούς 52χρονους λευκούς άνδρες».

Οι παρατηρήσεις του Πάτερσον έγιναν στο πλαίσιο της συζήτησης για το πώς γνώρισε την επιτυχία από τα μυθιστορήματά του για έναν μαύρο ντετέκτιβ, τον Άλεξ Κρος.

Τον Κρος ενσάρκωσε ο Μόργκαν Φρίμαν σε δύο κινηματογραφικές μεταφορές των έργων του Πάτερσον, «Kiss the Girls» (1997) και «Along Came a Spider» (2001).

«Ήθελα απλώς να δημιουργήσω έναν χαρακτήρα που έτυχε να είναι μαύρος» εξήγησε. «Δεν θα προσπαθούσα να γράψω ένα σοβαρό έπος για μια μαύρη οικογένεια. Είναι διαφορετικό σε μια αστυνομική ιστορία, γιατί η πλοκή είναι τόσο σημαντική» ανέφερε. «Το καταλαβαίνω. Πώς θα μπορούσαμε να περάσουμε εκείνη την περίοδο, ειδικά στο Χόλιγουντ, όπου υπήρχαν όλα αυτά τα ταλέντα και δεν προσλάμβαναν κανέναν;» σημείωσε.

Μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης στο διαδίκτυο, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις με πολλούς χρήστες να κατακρίνουν τον Πάτερσον για τα σχόλιά του. Πολλοί επεσήμαναν τον τεράστιο πλούτο του και άλλοι τα προνόμια που απολαμβάνει ως λευκός άνδρας στον τομέα των εκδόσεων.

«Ελπίζω να μην έχεις πει πραγματικά κάτι τέτοιο» είναι το σχόλιο ενός χρήστη.

«Λυπάμαι πολύ που ακούω για τις διακρίσεις που αντιμετωπίζεις εσύ και το 700 εκατομμυρίων δολαρίων πρόσωπό σου σε καθημερινή βάση. Πρέπει πραγματικά να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τους πλούσιους λευκούς πολυεκατομμυριούχους να ακουστεί η φωνή τους. Δεν μπορώ να φανταστώ τους αγώνες σου. Υπομονή κύριε», έγραψε ένας άλλος χρήστης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ