ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Κέντρικ Λαμάρ: Έκλεισε το Glastonbury με μια «αιματοβαμμένη» έκληση υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων

Κέντρικ Λαμάρ: Έκλεισε το Glastonbury με μια «αιματοβαμμένη» έκληση υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων
AP Photo

Ο σταρ της χιπ-χοπ Κέντρικ Λαμάρ έκλεισε την εμφάνισή του στο μουσικό φεστιβάλ του Glastonbury με μια παθιασμένη έκκληση για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ο βραβευμένος με Grammy καλλιτέχνης, ο οποίος είχε αρχικά ανακοινωθεί ότι θα εμφανιστεί στην 50ή επέτειο του φεστιβάλ το 2020, βγήκε τελικά στη σκηνή την περασμένηΚυριακή μετά από καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία. Όταν ο Λαμάρ ανέβηκε στη σκηνή στο Worthy Farm στο Σόμερσετ της Αγγλίας, ασχολήθηκε με θέματα κοινωνικής αδικίας, πίστης, απληστίας και προκατάληψης με χορογραφημένες ερμηνείες κομματιών όπως το «N95» και το «United in Grief» από το τελευταίο του άλμπουμ, «Mr. Morale & the Big Steppers», καθώς και παλαιότερες επιτυχίες όπως «Humble» και «Alright».

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ σταρ ολοκλήρωσε το σετ του Pyramid Stage με μια διασκευή του νέου του τραγουδιού, «Savior», που μιλάει για την πολιτική, τον Covid και το κίνημα Black Lives Matter, περιγράφοντάς το ως το «αγαπημένο του τραγούδι» από το νέο του άλμπουμ.

Ο Λαμάρ φορούσε στη σκηνή το ίδιο αγκάθινο στεφάνι με διαμάντια που φορούσε και στο εξώφυλλο του «Mr. Morale & the Big Steppers», το πέμπτο στούντιο άλμπουμ του.

@AP Photo

Το στέμμα από τιτάνιο και διαμάντια δημιουργήθηκε από το δημιουργικό συνεργάτη της Λαμάρ, Ντέιβ Φρι και το Tiffany & Co. «Φοράω αυτό το στέμμα. Κρίνουν το Χριστό. Κρίνουν εσένα, κρίνουν το Χριστό», είπε ο Λαμάρ στους χιλιάδες θαυμαστές του, πριν ξεκινήσει η συναυλια. Καθώς ραπάριζε στη σκηνή, ψεύτικο αίμα χύθηκε στο πρόσωπό του από το στέμμα, μουσκεύοντας το λευκό του πουκάμισο.

Στο τέλος της παράστασης, επανέλαβε το ίδιο, «σε κρίνουν, κρίνουν το Χριστό. Καλή τύχη με τα δικαιώματα των γυναικών», πολλές φορές πριν βγει απότομα από τη σκηνή και αφήσει πίσω τους χορευτές του. Ο Λαμάρ φάνηκε με αυτόν τον τρόπο να καταδικάζει την ανατροπή του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ της υπόθεσης Roe εναντίον Wade, που τερμάτισε το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανίδων στην άμβλωση. Διαδηλώσεις που αποδοκιμάζουν την απώλεια μιας σχεδόν 50χρονης νομικής προστασίας έχουν λάβει χώρα σε όλες τις ΗΠΑ, ενώ ορισμένες συγκεντρώσεις γιόρτασαν την απόφαση.

Kendrick Lamar closes Glastonbury with blood-soaked plea for women's rights, Toyin Owoseje, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ