ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ταινίες της εβδομάδας 14/07-19/07 (trailers)

Οι ταινίες της εβδομάδας 14/07-19/07 (trailers)
The Gray Man, Άντονι Ρούσο, Τζο Ρούσο

Το καλοκαίρι κορυφώνεται, οι ταινίες λιγοστεύουν, η δεύτερη εβδομάδα του Ιουλίου ωστόσο παραμένει αρκετά ενδιαφέρουσα κινηματογραφικά.

Ο Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο (The Worst Person in the World), Γιοακίμ Τρίερ

Το χρονικό τεσσάρων ετών από την ζωή μιας νεαρής γυναίκας, η οποία καλείται να εξερευνήσει τα περίπλοκα μονοπάτια της ζωής και του έρωτα ενώ παλεύει για την καριέρα της. Όλα αυτά θα την κάνουν να καταλάβει καλύτερα τον εαυτό της και θα την φέρουν αντιμέτωπη με μια πιο ρεαλιστική εικόνα για το ποια πραγματικά είναι.

H ταινία του Γιοακίμ Τρίερ έφτασε μέχρι τα Όσκαρ, με υποψηφιότητες Καλύτερου Σεναρίου και Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας. Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Καννών.

The Gray Man, Άντονι Ρούσο, Τζο Ρούσο

Ο «Gray Man» είναι ο πράκτορας της CIA Κόρτ Τζέντρι (Ράιαν Γκόσλινγκ), γνωστός και ως «Σιέρα Σιξ». Ο Τζέντρι, που ήταν κάποτε ένας εξαιρετικά ικανός κι εγκεκριμένος από την Υπηρεσία έμπορος θανάτου, απελευθερώνεται από ένα ομοσπονδιακό σωφρονιστικό ίδρυμα και στρατολογείται από τον προϊστάμενό του, Ντόναλντ Φιτζρόι (Μπίλι Μπομπ Θόρντον).

Όμως τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο Σιξ είναι ο στόχος, τον οποίο κυνηγά σε όλο τον κόσμο ο Λόιντ Χάνσεν (Κρις Έβανς), πρώην συνεργάτης του στη CIA, που δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα μέχρι να τον εξουδετερώσει. Η πράκτορας Ντάνι Μιράντα (Άνα ντε Άρμας) φροντίζει για την προστασία του. Θα τη χρειαστεί.

Ο Άνθρωπος που Έβλεπε τα Τρένα να Περνούν (Closely Watched Trains), Γίρι Μένζελ

Στην κατεχόμενη από τους ναζί Τσεχοσλοβακία, ο νεαρός Μίλος, υπάλληλος σε έναν επαρχιακό σιδηροδρομικό σταθμό, ξεκινάει ένα ταξίδι σεξουαλικής αφύπνισης και συνειδησιακής ωρίμανσης που θα τον οδηγήσει σε μια ηρωική πράξη αντίστασης κατά των Γερμανών.

Η ταινία του Γίρι Μένζελ που κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1968. Σε επανέκδοση με νέες κόπιες.

Η Γιορτή της Μπαμπέτ (Babettes Gæstebud), Γκάμπριελ Άξελ

Στη Δανία του 19ου αιώνα, σ' ένα απομακρυσμένο, φτωχικό ψαροχώρι, ζουν δύο γεροντοκόρες αδελφές, η Μαρτίνα και η Φιλίππα. Υπήρξαν κόρες του τοπικού Προτεστάντη ιερέα κι έζησαν δίπλα στον πατέρα τους μία λιτή ζωή αυτοθυσίας. Δεν παντρεύτηκαν, παρόλο που ερωτεύτηκαν και οι δύο, δεν απόλαυσαν, δεν σπατάλησαν.

Αντιθέτως, ακόμα και στα μεσήλικά τους πλέον χρόνια συνεχίζουν το έργο τους: ζουν για τους άλλους, κάνουν αγαθοεργίες, θυσιάζονται. Μέχρι που στη ζωή τους μπαίνει η μυστηριώδης Μπαμπέτ, μία Παριζιάνα μαγείρισσα που καταφεύγει στο ψαροχώρι ως πρόσφυγας του εμφυλίου πολέμου της Γαλλίας. Εκλιπαρεί τις δύο γυναίκες να την κρατήσουν κοντά τους ως οικονόμο και πράγματι μένει μαζί τους 14 ολόκληρα χρόνια. Μέχρι που κερδίζει 10.000 φράγκα στο λαχείο και φεύγει για τη Γαλλία για να ετοιμάσει μία έκπληξη: ένα «γαλλικό» δείπνο για αυτές, παριζιάνους καλεσμένους και τα μέλη της εκκλησίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του πάστορα.

Ξαφνικά, το φαγητό θα ευφράνει τις στερημένες καρδιές και ο άνθρωπος θα καταλάβει ότι ο παράδεισος είναι στη Γη.

Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1987 για την κινηματογραφική διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος της Κάρεν Μπλίξεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ