ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πως η πορνογραφία σε κάνει πιο θρήσκο

Πως η πορνογραφία σε κάνει πιο θρήσκο

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τουλάχιστον έναν γνωστό που παρακολουθεί πορνό με "θρησκευτική ευλάβεια".

Σήμερα μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι όσοι παρακολουθούν πορνογραφικές ταινίες περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, γίνονται πιο θρήσκοι από εκείνους που είναι θεατές της ερωτικής κινηματογραφικής βιομηχανίας περιστασιακά.

Για τον κοινωνιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, Δρ. Σάμιουελ Πέρι, ο οποίος και ανέλυσε τις συνήθειες 1.134 Αμερικανών καλύπτοντας χρονικά μια περίοδο έξι ετών, αυτό ίσως έχει να κάνει με τα αισθήματα ενοχής που θέλουν να ξορκίσουν οι φανατικοί της πορνογραφίας στρεφόμενοι προς την προσευχή.

"Πιο συγκεκριμένα, όσοι έβλεπαν πορνό περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα το 2006 προσεύχονταν πιο συχνά και έδιναν το παρόν σε λειτουργίες πιο τακτικά μέχρι το 2012 από εκείνους που ήταν αδιάφοροι προς την πορνογραφία της εικόνας" αναφέρει στη μελέτη του που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sex Research.

Επιπλέον ο ερευνητής διαπίστωσε ότι εκείνοι που δεν παρακολούθησαν ποτέ πορνό ήταν οι πιο ευσεβείς και με τις λιγότερες αμφιβολίες για την πίστη τους.

Αιτία, το αίσθημα της ενοχής

Για τον Πέρι, η θέαση της πορνογραφίας προβληματίζει ηθικά το μέσο Αμερικανό, γεγονός που δικαιολογεί και τη μεταστροφή τους στην προσευχή και τα Θεία. Τους γεμίζει ενοχές που θέλουν να πετάξουν από επάνω τους δίνοντας το παρόν σε λειτουργίες, επισημαίνει ο ερευνητής στη βρετανική Independent.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι πιο θρησκευόμενοι παρακολουθούν πορνογραφία λιγότερο συχνά.

Ο Δρ. Πέρι τονίζει ότι στην έρευνα του δεν διαπίστωσε ότι η θρησκεία κάνει τους ανθρώπους να στρέφονται προς το πορνό, αλλά το αντίθετο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ