ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Wild Mile»: Ένα πλωτό οικολογικό πάρκο στον ποταμό Σικάγο, στην καρδιά της πόλης

«Wild Mile»: Ένα πλωτό οικολογικό πάρκο στον ποταμό Σικάγο, στην καρδιά της πόλης
som.com

Το γραφείο αρχιτεκτονικής, πολεοδομίας και μηχανικής Skidmore, Owings & Merrill (SOM) και ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Urban Rivers ένωσαν τις δυνάμεις τους για να ολοκληρώσουν στον ποταμό Σικάγο την πρώτη φάση ενός οικολογικού πλωτού πάρκου που ακούει στο όνομα «Wild Mile».

Αποτελούμενο από φιδωτές ξύλινες διαδρομές και πλούσια βλάστηση, το με εμβαδόν 139 τετραγωνικά μέτρα πρότζεκτ έχει στόχο να επανεισάγει άγρια ζωή στο εκβιομηχανισμένο κανάλι και να λειτουργήσει ως δημόσιος χώρος που προωθεί εκπαίδευση, διασκέδαση και ισχυρότερους δεσμούς στους κόλπους της κοινότητας.

Εγκαινιάστηκε το 2016 και ολοκληρώθηκε το 2021, αλλά επισήμως άρχισε να δέχεται κοινό μόλις πριν δύο μήνες.

Για να αποκαταστήσουν τη βιοποικιλότητα σε αυτό το τμήμα του ποταμού, η ομάδα από τον Urban Rivers συνεργάστηκε με ειδικό από τον Βοτανικό Κήπο του Σικάγου και ενσωμάτωσε στο «Wild Mile» 60 ντόπια φυτά που ευδοκιμούν σε περιβάλλοντα νερού καθώς και μια επιλογή φυτών με στόχο την επικονίαση και τη δυνατότητα φιλοξενίας φωλιών των πουλιών.

Παράλληλα, οι επισκέπτες μπορούν να απολαμβάνουν ξεναγήσεις με καγιάκ στον ποταμό, τις οποίες οργανώνει το Shedd Aquarium· σε αυτές μαθαίνουν για τις διαδικασίες αναζωογόνησης που επιτρέπει το συγκεκριμένο σχέδιο φύτευσης του οικολογικού πάρκου, δηλαδή τη βιολογική αποκατάσταση και την επανοξυγόνωση.

Η αρθρωτή διαδρομή που δημιούργησε το γραφείο SOM είναι μια ζικ ζακ σύνθεση αλουμινένιων σκελετών και πλωτών αποβάθρων που στηρίζουν τα ξύλινα μονοπάτια που έχουν κατασκευαστεί από Kebony (χημικά επεξεργασμένο ξύλο). Η διαδρομή θα επαναληφθεί και στην επόμενη φάση του πρότζεκτ.

Πέραν της οικολογικής λειτουργίας του, το πρότζεκτ «Wild Mile» έχει οργανώσει ευρύ κοινωνικό πρόγραμμα για την κοινότητα του Σικάγου. «Αξιοποιώντας στον μέγιστο βαθμό την εγγύτητά του με πάνω από 40 σχολεία και ακαδημαϊκά ιδρύματα, το "Wild Mile" ενσωματώνει πλούσια εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα για την κοινότητα. Σε αυτό περιλαμβάνεται η πρωτοβουλία "River Rangers" στο πλαίσιο της οποίας επιστρατεύονται "πολίτες-επιστήμονες" να καταγράφουν και να δίνουν σε τακτικά χρονικά διαστήματα αναφορές για τα φυτά και την άγρια ζωή που έχει επανεισαχθεί», σημειώνουν από το SOM.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ