ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του φερόμενου βιαστή, Μπιλ Κόσμπι

Ξεκινάει η εκδίκαση της υπόθεσης εναντίον του φερόμενου βιαστή, Μπιλ Κόσμπι

Ενώπιον του δικαστή της Πενσυλβάνια θα εμφανισθεί σήμερα ο Μπιλ Κόσμπι που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση ώστε να αποφανθεί ο δικαστής αν οι εις βάρος του κατηγορίες ευσταθούν ώστε να παραπεμφθεί η υπόθεση σε δίκη.

Δεν είναι ξεκάθαρο αν η Άντρεα Κόνσταντ, μία από τις δεκάδες γυναίκες που έχουν κατηγορήσει τον ηθοποιό ότι τους έδωσε υπνωτικά χάπια και στη συνέχεια, όσο οι ίδιες ήταν αναίσθητες, τις κακοποίησε σεξουαλικά, θα εμφανιστεί στο δικαστήριο.

Η Κόνσταντ άσκησε μήνυση κατά του ηθοποιού το 2005. Αν και στο παρελθόν οι αντίδικοι είχαν καταλήξει σε συμβιβασμό χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες, τον Απρίλιο του 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο της Πολιτείας απέρριψε έφεση του 78χρονου Κόσμπι και αποφάσισε την άρση του “παγώματος” της ποινικής διαδικασίας.

Για περισσότερα από πενήντα χρόνια ο ηθοποιός ήταν ο κλασικός ιδανικός πατέρας της τηλεόρασης, ωστόσο η φήμη και το όνομα του μοιάζει να φέρει μώλωπες καθώς μετά την εργαζόμενη στο πανεπιστήμιο Τεμπλ, Άντρεα Κόνσταντ, δεκάδες γυναίκες έχουν κατηγορήσει τον κωμικό για σεξουαλική κακοποίηση εις βάρος τους.

Τον Δεκέμβριο του 2015 ο Κόσμπι εμφανίστηκε στον εισαγγελέα της Κομητείας Μοντγκόμερι Κέβιν Στιλ και δήλωσε αθώος. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από εγγύηση που ορίστηκε στο ένα εκατομμύριο δολάρια.

Οι καταγγελίες για επιθέσεις από τον Μπιλ Κόσμπι δημιουργούν ένα σκοτεινό πορτρέτο ενός άντρα που από τη δεκαετία του 1970 αποπλανούσε γυναίκες αλλά και ανήλικα κορίτσια.

cosby newyork

Τον Ιούλιο του 2015, το περιοδικό New York έγραψε ιστορία με ένα εξώφυλλο καταγγελτικό. Απεικονίζοντας 35 γυναίκες και μια άδεια καρέκλα, μια θέση για εκείνες που δεν τόλμησαν να δουν το φωτογραφικό φακό, το εξώφυλλο συνοδεύει το άρθρο, Κόσμπι: Οι γυναίκες, μιας ανεπιθύμητης Αδελφότητας. Στην ασπρόμαυρη σύνθεση της Amanda Demme απεικονίζονται 35 γυναίκες ανάμεσα στις οποίες ξεχώριζαν η ηθοποιός Μπεβερλι Τζόνσον, η αρχετυπική top model Τζάνις Ντίκινσον και η ηθοποιός του Bill Cosby Show, της τηλεοπτικής κωμικής σειράς που τον καθιέρωσε, Λίλι Μπερνάρ.

Η Τζούντι Χουθ είχε ασκήσει μήνυση στον Κόσμπι τον Δεκέμβριο του 2014, καταγγέλλοντας ότι αφού την μέθυσε, την κακοποίησε σεξουαλικά στην έπαυλη του Playboy το 1974 στο Λος Άντζελες, όταν η ίδια ήταν 15 ετών.

Ο Κόσμπι δεν έχει καταδικαστεί και εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες ωστόσο πρόσφατα ήρθε στο φως παλαιότερη κατάθεση του κωμικού όπου παραδέχεται ότι είχε αγοράσει στη δεκαετία του 1970 ηρεμιστικά χάπια, με σκοπό να τα βάλει κρυφά στο ποτό γυναικών πριν τις βιάσει.

2016 05 20T215532Z 940960900 TM3EC5K1DR301 RTRMADP 3 PEOPLE COSBY

Mπιλ Κόσμπι και Χιου Χέφνερ. Φωτό: REUTERS/Fred Prouser

Πολλές από τις υποθέσεις έχουν παραγραφεί, όχι όμως αυτή της Άντρεα Κόνσταντ που ανοίγει απόψε μια ενδεχομένως λυσσαλέα δικαστική μάχη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ