ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Τζούντι Ντεντς διαμαρτύρεται για το «The Crown»: «Πολλοί θα θεωρήσουν την εκδοχή αυτή ως αληθινή»

Η Τζούντι Ντεντς διαμαρτύρεται για το «The Crown»: «Πολλοί θα θεωρήσουν την εκδοχή αυτή ως αληθινή»
ΑP Photo

Η Τζούντι Ντεντς έχει παίξει το ρόλο βασίλισσας στο παρελθόν και τώρα μιλάει για τη δημοφιλή δραματοποίηση της ιστορίας της βασιλικής οικογένειας από το Netflix, τη σειρά «The Crown».

Σε επιστολή της προς τους Times, η ηθοποιός μοιράζεται τις ανησυχίες της για την επερχόμενη νέα σεζόν του «The Crown», γράφοντας ότι «όσο πιο κοντά έρχεται η υπόθεση στη σημερινή μας εποχή, τόσο πιο πρόθυμη φαίνεται (η σειρά) να θολώσει τα όρια μεταξύ της ιστορικής ακρίβειας και του ωμού εντυπωσιασμού».

«Ενώ πολλοί θα αναγνωρίσουν το The Crown για την εξαίσια αλλά εντελώς μυθοπλαστική αφήγηση των γεγονότων που είναι, φοβάμαι ότι ένας σημαντικός αριθμός θεατών, ιδιαίτερα στο εξωτερικό, μπορεί να θεωρήσουν την εκδοχή της ιστορίας ως εντελώς αληθινή», γράφει ο Ντεντς.

«Δεδομένων ορισμένων από τις σκληρές σκηνές που περιέχονται στη νέα σεζόν -ότι ο βασιλιάς Κάρολος πίεζε τη μητέρα του να παραιτηθεί, για παράδειγμα, ή ότι κάποτε πρότεινε ότι ίσως άξιζε ποινή φυλάκισης στη Νταϊάνα- η σειρά γίνεται πολύ σκληρή και άδικη για τα πρόσωπα που υποτίθεται ότι πρωταγωνιστούν σε αυτήν, ενώ βλάπτει και το θεσμό που εκπροσωπούν».

«Καθώς η βασίλισσα Ελισάβετ II πλησιάζει την 40ή επέτειο από την ενθρόνισή της, σκέφτεται μια βασιλεία που γνώρισε ήδη εννέα πρωθυπουργούς, την έλευση της μαζικής τηλεόρασης και το λυκόφως της Βρετανικής Αυτοκρατορίας», ενημερώνει για το νέο κύκλο, η σύνοψη του Netflix.

«Όμως νέες προκλήσεις είναι στον ορίζοντα», συνεχίζει.

«Εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα, αυτή η φανταστική δραματοποίηση αφηγείται την ιστορία της Βασίλισσας Ελισάβετ II και τα πολιτικά και προσωπικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη βασιλεία της», καταλήγει.

Η Ντεντς πρόσθεσε τις ανησυχίες της σε εκείνες του πρώην πρωθυπουργού Τζον Μέιτζορ, ο οποίος είπε πρόσφατα στη Mail ότι μια σκηνή που υποτίθεται ότι δείχνει τον ίδιο και τον Πρίγκιπα Κάρολο να συνωμοτούν για να εκδιώξουν τη βασίλισσα Ελισάβετ ήταν μια «κακόβουλη ανοησία».

Ο Μέιτζορ ζήτησε μποϊκοτάζ της εκπομπής και το Netflix την υπερασπίστηκε λέγοντας ότι είναι απλώς μια δραματοποιημένη εκδοχή των γεγονότων.

«Κανείς δεν πιστεύει περισσότερο στην καλλιτεχνική ελευθερία από εμένα, αλλά αυτή δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη», έγραψε η Ντεντς. «Παρά το γεγονός ότι αυτή την εβδομάδα δήλωσαν δημόσια ότι το The Crown ήταν πάντα μυθοπλασία, οι δημιουργοί του προγράμματος αντιστάθηκαν σε όλες τις εκκλήσεις που τους ζητούσαν να το εξηγούν με σαφήνεια στην αρχή κάθε επεισοδίου. Ήρθε η ώρα για το Netflix να το ξανασκεφτεί, για χάρη μιας οικογένειας και ενός έθνους, ως ένδειξη σεβασμού σε μια μονάρχη που υπηρέτησε τον λαό της με τόση υπευθυνότητα για 70 χρόνια, και για να διατηρήσει τη φήμη του στα μάτια των Βρετανών συνδρομητών του», κατέληξε η Ντεντς, που κέρδισε Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου για τον ρόλο της ως Ελισάβετ Α' στην ταινία του 1998 «Ερωτευμένος Σαίξπηρ».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ