ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Τι να πρωτοδώ στην τηλεόραση; Οδηγός επιβίωσης από έναν άνθρωπο που «το ΄χει» με τη μικρή οθόνη

Τι να πρωτοδώ στην τηλεόραση; Οδηγός επιβίωσης από έναν άνθρωπο που «το ΄χει» με τη μικρή οθόνη
Με την τηλεόραση μπορείς να γελάσεις ή να κλάψεις. Ή και τα δύο. «From Scratch», Netflix

Όση τηλεόραση και να βλέπεις, η παραγωγή είναι τόση που αποκλείεται να τα δεις όλα. Το πρόβλημα δεν είναι κυρίως να μην δεις «πατάτες», αυτό είναι μέσα στο πρόγραμμα. Το βασικό είναι να μην χάσεις και κάποια «διαμαντάκια» που εξαφανίζονται μέσα στον καταιγισμό των νέων παραγωγών.

Γι αυτό, καλό είναι να ρωτάμε κι άλλους ανθρώπους, ιδιαίτερα ανθρώπους που ξέρουν από τηλεόραση, έχουν δει και βλέπουν πολλή τηλεόραση και μπορούν να μιλήσουν γι αυτήν.

«Τι σειρές βλέπουμε αυτήν την εποχή, λοιπον;»

Η δημοσιογράφος Ιωάννα Μιχελάκου έχει ασχοληθεί επί χρόνια με το είδος, τόσο ως θεατής όσο και γράφοντας για σειρές και ταινίες. Και προσπαθεί να μάς ξεμπερδέψει λίγο:

«Ιστορικές μάχες, μεγάλοι δράκοι και τα δαχτυλίδια της δύναμης, αλλά και ένας σεφ σε απόγνωση, ένα ρομαντικό δράμα και η αυτοκράτειρα Σίσι. Aπό το Netflix και το HBO, μέχρι το Chanel 5 και το Ertflix, αυτή είναι η καλύτερη εποχή για καλά σήριαλ».

Μεγάλες προσδοκίες και μικροί δράκοι

Ας ξεκινήσουμε με τα αυτονόητα, το House of the Dragon και το The Rings of Power, που τα βλέπει, αν δεν τα ολοκλήρωσε ήδη, ο μισός πλανήτης.

Όλοι οι fan των σειρών φαντασίας, τα περιμέναμε πώς και πώς και με κάθε φωτό που δινόταν στη δημοσιότητα τους τελευταίους μήνες, έπαιρναν φωτιά τα πληκτρολόγια, ενώ σε ένα ελληνικό fb group φανατικών Τολκινικών –στο οποίο είμαι μέλος- ο admin αναγκάστηκε να κάνει συστάσεις στα μέλη που είχαν παρεκτραπεί μετά το πρώτο τρέιλερ που κυκλοφόρησε.

Κι αν το Lord of the Rings/ The Rings of Power (Amazon Prime) στάθηκε επαρκώς απέναντι στις ταινίες του Peter Jackson, και βλέπαμε καθαρά ή σε hints όλες τις αναφορές στην ταινία και τις επεξηγήσεις, όπως δηλαδή κάνει ένα σοβαρό prequel, δεν μπορώ να πω το ίδιο για το House of the Dragon.

To τελευταίο δεν είναι απλώς λιγότερο εντυπωσιακό από το Game of Thrones, είναι και εξαιρετικά εσωστρεφές (πέρα από τις αιμομιξίες).

Τι πήγε λάθος; Πως ασχολείται με έναν μόνο οίκο, τους Ταργάριεν, σε αντίθεση με το Game of Thrones, στο οποίο βλέπαμε παράλληλα ιστορίες από πολλούς οίκους και υπήρχε κι ένας τρόμος που πλανιόταν συνεχώς στον αέρα γι αυτό που έρχεται (winter is coming).

Στο House of the Dragon παρακολουθούμε απλώς μια ένταση που χτίζεται προς την διαδοχή με την υπόνοια ενός επερχόμενου εμφυλίου.

Ουσιαστικά 10 επεισόδια τα οποία μπορούσαν κάλλιστα να χωρέσουν σε 2. Τελείωσε ο κύκλος και δεν είδαμε τίποτα το συγκλονιστικό, μια μεσαίου μεγέθους μάχη με τους πειρατές και πολύ λιγότερους δράκους από ότι υπονοεί ο τίτλος της σειράς. Στον 2ο κύκλο μάλλον πρέπει να το πάρουν πολύ αλλιώς. –HBO max

Δράματα και γέλια σε μια κουζίνα

Τι κάνει ο καλύτερος σεφ του κόσμου όταν κληρονομεί το σαντουιτσάδικο του αδελφού του που μόλις αυτοκτόνησε και άφησε πίσω του συντρίμια; Χρέη, μια υπό διάλυση κουζίνα και ένα εντελώς απείθαρχο προσωπικό του κάνουν τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη και τo The Bear ακροβατεί ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία.

Kαι όχι, δεν μοιάζει καθόλου με το Kitchen Confidential του Μπράντλεϊ Κούπερ, παρότι αρχικά υποψιάζεσαι πως έχει κάπως επηρεαστεί.

Έκανε πρεμιέρα το καλοκαίρι και αμέσως ανανέωσε για 2ο κύκλο. -FX on Hulu/Disney+

Η ποπ και η άλλη εκδοχή της ιστορίας

Οι Αυστριακοί ξαναπιάνουν τον μύθο της αυτοκράτειρας Σίσυ, ένα μύθο που έχτισε και κρατούσε για 70 χρόνια η Ρόμι Σνάιντερ, στο The Empress. Η ματιά εντελώς διαφορετική και εντελώς καινούργια, τόσο που σε ένα δυό επεισόδιο ίσως παραήταν σύγχρονη για όποιον περιμένει να δει ιστορικό δράμα.

Σε κάποια σημεία αναρωτιέσαι αν βλέπεις ιστορία ή μια ποπ εκδοχή της, αν και τελικά οι Αψβούργοι ήταν λίγο ποπ για την εποχή τους.

Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αγόρασαν τον πίνακα το Φιλί του Κλιμτ πριν καν εκτεθεί στη γκαλερί, έναν πίνακα σκάνδαλο για την εποχή του, και πως ευθύνονται, όχι μόνο για τον α’παγκόσμιο πόλεμο, αλλά και για την τρομερή άνθηση των τεχνών στις αρχές του 20ου αιώνα.

Το σήριαλ καταρρίπτει τον μύθο της λεπτεπίλεπτης ρομαντικής ευαίσθητης αθώας πριγκιποπούλας με τα λουλουδάτα φουρό και την παρουσιάζει πιο κοντά στην πραγματικότητα. Φυσικά θα υπάρξει και 2ος ενδέχεται και 3ος κύκλος, αν κρίνουμε από το τελευταίο επεισόδιο του 1ου κύκλου, ο οποίος ουσιαστικά είναι ο πρόλογος για τα όσα συνταρακτικά θα ακολουθήσουν στην ιστορία της Ευρώπης.

Να σημειώσουμε την εκπληκτική ομοιότητα της πρωταγωνίστριας με την αληθινή Σίσι. –NETFLIX

H Αυτοκράτειρα του Netflix με οδήγησε να ανακαλύψω ένα κρυμμένο διαμαντάκι, καθώς, όπως όλοι μας, googlαρα ιστορικά στοιχεία ενώ έβλεπα το σήριαλ. Υπάρχει ακόμα μία Sisi, γερμανική αυτή τη φορά και πολύ πρόσφατη καθώς βγήκε on air τον Δεκέμβριο του 2021.

Αυτή η Sisi είναι εντελώς outsider και διηγείται την ίδια ιστορία με εντελώς άλλη ματιά.

Πήρε ήδη πράσινο φως για 2η σεζόν, παρότι η πρώτη σεζόν από μόνη της είναι ολοκληρωμένη και δεν άφησε τίποτα να αιωρείται. Το γεγονός ότι πήρε κακές κριτικές από τους λάτρεις της παλιάς Sisi, είναι από μόνο του εύσημο. –Αυστριακή κρατική τηλεόραση ORF

Ο Β'ΠΠ από το BBC στο Εrtflix

Μια καλή και τίμια σειρά για τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που την υπογράφει το BBC και από αυτές που όλοι κυνηγάμε, είναι το World on Fire, που μπορεί κανείς να δει αυτή τη στιγμή ολόκληρο στο Εrtflix.

Πρωταγωνιστεί η Έλεν Χαντ και o Σον Μπιν, εξαιρετικοί και οι δύο, αλλά και ο ανερχόμενος Γιούαν Μίτσελ, ο οποίος κλέβει την παράσταση και εδώ αλλά και στο House of the Dragon ως πιο ενδιαφέρων χαρακτήρας της σειράς. -Ertflix

Οι Βάρβαροι μιλούν γερμανικά - Όπως πρέπει

O δεύτερος κύκλος του Barbarians, η συνέχεια των γεγονότων που ακολούθησαν μετά τη μεγαλύτερη μάχη της ιστορίας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, τη μάχη στον Τευτοβούργιο Δρυμό.

Ο δεύτερος κύκλος δεν έχει την συνταρακτική μάχη του πρώτου (καθότι ιστορική σειρά και όχι μυθιστόρημα), αλλά αποζημιώνει με όλα τα στοιχεία που μας άρεσαν στον πρώτο: πιστό στα γεγονότα, κουστούμια, συγκρούσεις και αψιμαχίες, ωραία πλοκή, χαρακτήρες με βάθος, οι Ρωμαίοι να μιλάνε λατινικά και οι Γερμανοί γερμανικά.

Όλα όπως πρέπει. –Νetflix

Ότι αρχίζει ανάλαφρα ίσως δεν τελειώσει έτσι

Ξεκίνησα ένα βράδυ να δω ένα δυό επεισόδια από το From Scratch, που φαινόταν αρκετά ελαφρύ λόγω θεματολογίας, και μετά να πέσω νωρίς για ύπνο. Την πάτησα.

Είδα και τα 8 επεισόδια στη σειρά και δεν μπορούσα να σταματήσω. Η παγίδα είναι πως υπόσχεται μια κλασσική ρομαντική ιστορία που ξεκινά με την Αμερικανίδα (Ζόι Σαλτάντα) που πηγαίνει στην Ιταλία για σπουδές τέχνης και γνωρίζει τον ψηλό Σιτσιλιάνο σεφ.

Kαι όντως έτσι ξεκινά, ένα χαρούμενο ανάλαφρο love story στην= μαγική Φλωρεντία, με πολύ ωραία ρούχα.

Και μετά το 3ο επεισόδιο αρχίζει το κλάμα. Και δεν σταματάει μέχρι το τέλος. –Netflix

Μια αληθινή, άγνωστη ιστορία

Υπάρχει μια γυναίκα που άλλαξε το ρου της σύγχρονης ιστορίας και δεν γνωρίζαμε τίποτα γι αυτή.

Το Αtlantic Crossing είναι η αληθινή, σχετικά άγνωστη αλλά συνταρακτική ιστορία της πριγκίπισσας της Νορβηγίας κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου. -Ολόκληρη στο Ertflix

Τι δεν έχω δει ακόμα αλλά θα δω οπωσδήποτε

Tην περσινή 1η και φετινή 2η σεζόν της σουηδικής αστυνομικήςς σειράς Snabba Cash, βασισμένη στην τριλογία της Στοκχόλμης του Γιενς Λάπιντους.

Με τους Σουηδούς να ευθύνονται φέτος για δύο από τις καλύτερες σειρές της χρονιάς, (Clark και Anxious People) και με την ειδίκευση που έχουν αποκτήσει πλέον στο σύγχρονο νουάρ, προβλέπεται εγγυημένη.

Tι περιμένω να δω

Τον 3o κύκλο του Αll creatures great and small, το remake της παλιάς βρετανικής σειράς, βασισμένης στα βιβλία του James Herriot για τις περιπέτειές του ως κτηνίατρος σε ένα χωριό του Yorkshire την δεκαετία του 1930.

Είναι ξεκούραστο, πολύ βρετανικό και κάπως σε ηρεμεί, ενώ η εικόνα είναι επιπέδου Downton Abbey. Περιμένω να ολοκληρωθεί η εβδομαδιαία προβολή του για να το δω όλο μαζί. –Chanel 5

Τον 5ο κύκλο του The Crown, φυσικά στο Νetflix

Τον 3o κύκλο του Ted Lasso στην Apple TV, που έχει ήδη αργήσει και ακόμα δεν έχουν δώσει ημερομηνία

ΔΗΜΟΦΙΛΗ