ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η γυναίκα που δημιούργησε την πρώτη τράπουλα ταρώ κερδίζει αναγνώριση

Η γυναίκα που δημιούργησε την πρώτη τράπουλα ταρώ κερδίζει αναγνώριση
Η τράπουλα αναγνωρίζεται σήμερα ως ένα αριστούργημα της αρ νουβό Frances Mulhall Achilles Library, Whitney Museum of American Art via CNNi

Αθόρυβα, η πιο φημισμένη αποκρυφιστική καλλιτέχνις του 20ού αιώνα κερδίζει αναγνώριση.

Στην έκθεση «At the Dawn of a New Age: Early Twentieth-Century American Modernism» στο Whitney Museum of American Art παρουσιάζεται η τράπουλα ταρώ Rider-Waite που με αρ νουβό έμπνευσης εικονογραφία μυθικών αρχετύπων δημιούργησε, σε συνεργασία με τον Βρετανό ποιητή και μυστικιστή ακαδημαϊκό A.E. Waite, η καλλιτέχνις Πάμελα Κόλμαν Σμιθ· εμφανίστηκε το 1909 και θεωρείται σήμερα η στάνταρ τράπουλα ταρώ με πάνω από 100 εκατομμύρια αντίγραφα σε κυκλοφορία.

https://www.instagram.com/p/CdwRl-iLQdE

Η Σμιθ (1878-1951) γεννήθηκε από Αμερικανούς μεγαλοαστούς γονείς στο Λονδίνο, πέρασε τα παιδικά της χρόνια στη Νέα Υόρκη και την Τζαμάικα όπου το τζαμαϊκανό φολκλόρ τη διαμόρφωσε.

Ήταν στενή φίλη του Μπραμ Στόκερ, του συγγραφέα του «Δράκουλα» και του Ιρλανδού ποιητή Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς.

Στα νιάτα της, κέρδισε αναγνώριση με τις εμπνεόμενες από τον Συμβολισμό ακουαρέλες της. Eίχε τρεις επιτυχείς εκθέσεις στη φημισμένη γκαλερί του θρυλικού φωτογράφου Alfred Stieglitz στη Νέα Υόρκη, τη «291»· εκείνη ήταν ο πρώτος μη φωτογράφος που εξέθεσε σε αυτή την γκαλερί.

https://www.instagram.com/p/CMEcXoPLQC6

H εικονογραφία της είναι ταυτόσημη με την τράπουλα ταρώ αλλά το όνομά της σκέπασε η λήθη. Η έκθεση στη Νέα Υόρκη, που ολοκληρώνεται στις 26 Φεβρουαρίου, αποκαθιστά την αδικία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ