ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σινοκορεατική πολιτική προσέγγιση μέσω του κινηματογράφου - Η υποχώρηση του Τζινπίνγκ

Σινοκορεατική πολιτική προσέγγιση μέσω του κινηματογράφου - Η υποχώρηση του Τζινπίνγκ
ΑP Photo

Μπορεί σε όλο τον κόσμο να ακούγονται τραγούδια των BTS και θεατές να παρακολουθούν τη σειρά «Squid Game» και την ταινία «Parasite» όμως η Κίνα κρατούσε μέχρι τώρα αυστηρά το κύμα κορεατικού περιεχομένου μακριά.

Αυτήν την εβδομάδα μπορεί να ξεκίνησε μια αλλαγή σε αυτή τη στάση, καθώς η Tencent Video άρχισε να προβάλει την ταινία «Hotel by the River» του 2018 από τον σκηνοθέτη του art-house Χονγκ Σανγκ-σου για έναν ποιητή που συναντά τους γιους του, οι οποίοι ζουν μακριά του.

Η κίνηση χαιρετίστηκε από εκπροσώπους της βιομηχανίας ψυχαγωγίας της Κορέας ως «μερική άρση» της απαγόρευσης της Κίνας, σύμφωνα με το Variety.

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Γιουν Σουκ-γέολ φαίνεται να έχει έχει συμβάλει στην εξέλιξη αυτή. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί.

«Κορεατική ταινία προβλήθηκε πρόσφατα σε κινεζικό OTT μετά την εξαετή απαγόρευση» είπε στους δημοσιογράφους η Κιμ Έουν-χιε ανώτερη γραμματέας της προεδρίας της Νότιας Κορέας για θέματα Τύπου. «Ελπίζουμε ότι αυτή η μικρή χειρονομία θα οδηγήσει σε μεγάλη, ουσιαστική πρόοδο στο μέλλον των διμερών σχέσεων των δύο χωρών μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής» υπογράμμισε.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε λόγω της πολιτικο-διπλωματικής έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η Κίνα αντιτάχθηκε σθεναρά στην ανάπτυξη πυραυλικών συστημάτων των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα το 2018. Η Νότια Κορέα υποστήριξε ότι τα συστήματα ήταν απαραίτητα για να προστατευθεί από την πυρηνικά οπλισμένη Βόρεια Κορέα.

Για ορισμένους παραγωγούς και διανομείς, ο αποκλεισμός σήμαινε την απώλεια μιας από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές αγορές τους σε μια εποχή που η K-Pop και τα κορεατικά τηλεοπτικά δράματα όπως το «Descendants of the Sun» ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή.

«Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας τόνισε επίσης την ανάγκη να ενισχυθεί η αλληλεπίδραση μεταξύ των νεότερων γενεών των δύο χωρών. Ο Πρόεδρος Σι συμφώνησε με την άποψη» είπε η εκπρόσωπος του Νοτιοκορεάτη προέδρου. «Η Κίνα απάντησε θετικά στη Νότια Κορέα με την κινεζική OTT να κυκλοφόρησε την κορεατική ταινία» συμπλήρωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ