ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Θεωρίες συνδέουν τον θάνατο του Prince με το σύνδρομο των «VIP»

Θεωρίες συνδέουν τον θάνατο του Prince με το σύνδρομο των «VIP»
REUTERS/Olivia Harris

Δεν είναι γνωστά ακόμα όλα τα στοιχεία γύρω από τον θάνατο του Prince ή για τη φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσε. Ωστόσο, πολλοί γιατροί πιστεύουν ότι έπασχε από το σύνδρομο του «πολύ σημαντικού ανθρώπου».

Το 1964, ένας ψυχίατρος, ο Γουόλτερ Γουέιντραουμπ (Walter Weintraub), περιέγραψε ότι το σύνδρομο εμφανίζεται όταν οι γιατροί, μεταχειρίζονται με ειδικό τρόπο τα δημοφιλή πρόσωπα εξαιρώντας τους από τις τυπικές διαδικασίες μιας εξέτασης καθώς προσπαθούν να τους κάνουν να αισθανθούν άνετα. Από αυτό το σύνδρομο έπασχαν ο Μάικλ Τζάκσον και η Τζόαν Ρίβερς, όπως αναφέρει το CNN.

Πολλοί ακόμα αστέρες αντιμετωπίζονται με ειδική μεταχείριση στην καθημερινότητα τους . Ωστόσο, όσον αφορά την ιατρική, υπάρχει περίπτωση οι γιατροί να μην χορηγήσουν σωστή συνταγή ή να μην κάνουν τις κατάλληλες εξετάσεις, δίνοντας θεραπείες και φάρμακα που απλά θα ικανοποιήσουν τους ασθενείς τους.

Για παράδειγμα, ο γιατρός Κονράντ Μαρέι (Conrad Murray) είχε χορηγήσει στο Μάικλ Τζάκσον το "propofol", που είναι ένα βαρύ αναισθητικό που χρησιμοποιείται σε σοβαρές εγχειρήσεις. Ως αποτέλεσμα, κατηγορήθηκε για φόνο εξ αμελείας.

Οι γιατροί της Τζόαν Ρίβερς της συνταγογραφούσαν επίσης βαριά αναισθητικά. Μάλιστα, υπάρχει μια φωτογραφία που την δείχνει στο χειρουργικό κρεβάτι να χρησιμοποιεί το κινητό της, πράγμα που θεωρείται επικίνδυνο και εντελώς αντιεπαγγελματικό.

Αυτό το μήνα, πέντε γιατροί της κλινικής καταδικάστηκαν ως υπεύθυνοι για το θάνατό της. Η καλλιτέχνης πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια μιας επέμβασης ρουτίνας.

Στην περίπτωση του Prince, δεχόταν φαρμακευτική χορήγηση από γιατρό μιας κλινικής στη Μινεσότα, τον Μίχαελ Τοντ Σούλενμπεργκ (Michael Todd Schulenberg), ο οποίος παραιτήθηκε λίγες εβδομάδες μετά τον θάνατο του μουσικού.

Μάλιστα, λίγες μέρες πριν τη τραγωδία, συνεργάτες του Prince είχαν επικοινωνήσει με ακόμη έναν γιατρό στην Καλιφόρνια, ο οποίος ειδικεύεται σε περιπτώσεις εθισμού και αποτοξίνωσης και έστειλε τον γιο του, Άντριου Κόρνφελντ (Andrew Kornfeld) να επισκεφτεί τον καλλιτέχνη.

Ο Άντριου ήταν ένα από τα πρόσωπα που βρήκε τον Prince, ενώ όπως δήλωσε στις Αρχές, είχε μαζί του βουπρενορφίνη. Είναι ένα ημισυνθετικό οπιοειδές το οποίο χρησιμοποιείται για την θεραπευτική υποκατάσταση ναρκωτικών, ιδίως της ηρωίνης.

Προφανώς, ο Δρ. Κόρνφελντ ουδέποτε εξέτασε τον Prince και δεν έχει άδεια από τη πολιτεία της Μινεσότα να προσφέρει υπηρεσίες σε τέτοιου είδους ιατρικές περιπτώσεις. Η βουπρενορφίνη δεν ήταν συνταγογραφημένη. Σε αυτό το σημείο στάθηκαν αρκετοί ειδικοί που υποστηρίζουν ότι το σύνδρομο "VIP" σκότωσε τον Prince.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Εάν η αυτοψία δείξει αυξημένα επίπεδα ναρκωτικών, όπως πολλοί υποστηρίζουν, αυτά θα αυξηθούν. Τι ουσίες έπαιρνε; Για πόσο καιρό; Ποιος του τα χορηγούσε; Είχε επισκεφτεί ποτέ ο αστέρας της ποπ ψυχίατρο; Εμπλέκεται στον θάνατο το σύνδρομο των "VIP";

Οι ειδικοί, όπως και να έχει, αναφέρουν ότι ο κάθε άνθρωπος πρέπει να δέχεται σωστή θεραπεία, είτε είναι διάσημος, είτε όχι. Η ιατρική δεν πρέπει να στηρίζει τα «θέλω», αλλά να παρέχει τη σωστή βοήθεια.

Did Prince suffer from 'VIP syndrome?'

By Robert Klitzman

ΔΗΜΟΦΙΛΗ