ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Η Κέιτ Μπλάνσετ υπερασπίστηκε την ταινία «Tár»

Η Κέιτ Μπλάνσετ υπερασπίστηκε την ταινία «Tár»
Η 53χρονη ηθοποιός κέρδισε βραβείο Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία της ως διευθύντρια ορχήστρας, Λίντια Ταρ στην ταινία, η οποία θεωρείται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες για Όσκαρ AP Photo

Η Κέιτ Μπλάνσετ υπερασπίστηκε την ταινία «Tár», στην οποία πρωταγωνιστεί από τις επικρίσεις ότι είναι «αντιγυναικεία».

Η 53χρονη ηθοποιός κέρδισε βραβείο Χρυσής Σφαίρας για την ερμηνεία της ως διευθύντρια ορχήστρας, Λίντια Ταρ στην ταινία, η οποία θεωρείται ότι έχει μεγάλες πιθανότητες για Όσκαρ.

Η ταινία ακολουθεί τη φανταστική ηρωίδα που υποδύεται η Μπλάνσετ στο απόγειο μιας επιτυχημένης μουσικής καριέρας, προτού κατηγορηθεί για τη συμπεριφορά της και έρθει στην επιφάνεια το σκοτεινό παρελθόν της.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Sunday Times, η κορυφαία γυναίκα μαέστρος, Μάριν Άλσοπ για την οποία γίνεται αναφορά στην ταινία, δήλωσε ότι «πρωταγωνίστρια είναι μία γυναίκα, αλλά με χαρακτηριστικά ανδρών».

«Προσβλήθηκα ως γυναίκα, προσβλήθηκα ως μαέστρος, προσβλήθηκα ως λεσβία» είπε η Μάριν Άλσοπ.

«Υπάρχουν τόσοι πολλοί άντρες – πραγματικοί καταγεγραμμένοι άντρες – στους οποίους αυτή η ταινία θα μπορούσε να βασιστεί, αλλά, αντίθετα, όχι μόνο βάζει μια γυναίκα στον ρόλο, αλλά της δίνει όλα τα χαρακτηριστικά αυτών των ανδρών. Αυτό φαίνεται αντιγυναικείο. Το να υποθέσει κανείς ότι οι γυναίκες είτε θα συμπεριφέρονται πανομοιότυπα με τους άντρες είτε θα γίνουν υστερικές, τρελές σημαίνει ότι διαιωνίζουμε κάτι που έχουμε ήδη δει σε ταινίες τόσες φορές στο παρελθόν» υπογράμμισε.

«Το να έχεις την ευκαιρία να υποδυθείς μια γυναίκα σε αυτόν τον ρόλο και να την παρουσιάζεις να κακοποιεί, για μένα αυτό είναι θλιβερό. Πιστεύω ότι όλες οι γυναίκες και όλες οι φεμινίστριες θα πρέπει να ενοχλούνται από αυτό το είδος απεικόνισης, επειδή δεν είναι πραγματική για τις γυναίκες μαέστρους, έτσι δεν είναι;» σημείωσε.

Σε δηλώσεις στο BBC Radio 4 η Κέιτ Μπλάνσετ απάντησε στην κριτική της Μάριν Άλσοπ.

«Έχω τον απόλυτο σεβασμό για την Μάριν Άλσοπ. Είναι πρωτοπόρος μουσικός και μαέστρος» είπε. «Και είναι μια πολύ προκλητική ταινία και θα προκαλέσει πολλές έντονες αντιδράσεις στον κόσμο» ανέφερε η ηθοποιός.

«Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ο σκηνοθέτης Τοντ Φιλντ και εγώ ήταν να δημιουργήσουμε μια πραγματικά ζωντανή συζήτηση. Επομένως, δεν υπάρχουν σωστές ή λάθος απαντήσεις στα έργα τέχνης. Δεν είναι μια ταινία για διεύθυνση ορχήστρας και νομίζω ότι οι καταστάσεις γύρω από τον χαρακτήρα είναι εντελώς πλασματικές» εξήγησε.

«Είδα τόσους πολλούς διαφορετικούς μαέστρους, αλλά κοίταξα επίσης μυθιστοριογράφους και εικαστικούς καλλιτέχνες και μουσικούς όλων των στρωμάτων. Είναι μια πολύ μη κυριολεκτική ταινία» επισήμανε.

Η Μπλάνσετ συνέχισε λέγοντας ότι η Άλσοπ είχε «δικαίωμα γνώμης», αλλά υπερασπίστηκε την ταινία από τους ισχυρισμούς ότι είναι προσβλητική για τις γυναίκες.

«Είναι ένας στοχασμός για την εξουσία και τη διαφθορά της εξουσίας και νομίζω ότι αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα μόνο στους πολιτιστικούς κύκλους. «Εννοώ, θα μπορούσε εξίσου να ήταν αρχιτέκτονας ή επικεφαλής μιας μεγάλης τραπεζικής εταιρείας» διευκρίνισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ