ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

The Bean: Το πρώτο μόνιμο δημόσιο έργο τέχνης στην Νέα Υόρκη

The Bean: Το πρώτο μόνιμο δημόσιο έργο τέχνης στην Νέα Υόρκη
Στην καμπυλωτή, βαθουλωτή επιφάνεια του The Bean αντανακλάται ο ουρανός και το τοπίο της πόλης γύρω του Screen grab/Youtube/NYC loves NYC

Το γλυπτό «Cloud Gate» του Anish Kapoor έχει γίνει μια από τις πιο διάσημες ατραξιόν του Σικάγου και τώρα ένα «mini-Bean»- όπως με τρυφερότητα το αποκαλούν - έχει φτάσει στη Νέα Υόρκη.

https://www.instagram.com/p/CoJ0Iditwhe

Η εκδοχή στο Μανχάταν είναι μικρότερη, 40 τόνοι αντί για 110, και αντί να είναι τοποθετημένο σε δημόσιο πάρκο, στο Millenium Park στο Σικάγο, εδώ έχει φωλιάσει κάτω από έναν ουρανοξύστη στον αριθμό 56 Leonard Street στην Tribeca, όπου ο Βρετανο-ινδός καλλιτέχνης έχει αγοράσει κατοικία· τον Jenga Tower, που ολοκληρώθηκε το 2017, σχεδίασαν τα αρχιτεκτονικά γραφεία Herzog & de Meuron και Hill West Architects.

Στην καμπυλωτή, βαθουλωτή επιφάνεια του The Bean αντανακλάται ο ουρανός και το τοπίο της πόλης γύρω του. Προσφέρει στιγμή ανάπαυλας στους περαστικούς: να κοντοσταθούν και να εξερευνήσουν το παραμορφωμένο τοπίο της πόλης. Τη μέρα, είναι σαν φωτεινός φάρος, ενώ το βράδυ η αντανακλαστική επιφάνειά του φωτίζεται από τα γύρω φώτα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ