ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«The Mystery of Banksy – A Genius Mind»: Στη Ζυρίχη η έκθεση για τον διάσημο καλλιτέχνη γκράφιτι

«The Mystery of Banksy – A Genius Mind»: Στη Ζυρίχη η έκθεση για τον διάσημο καλλιτέχνη γκράφιτι
Η ταυτότητα του κορυφαίου καλλιτέχνη παραμένει μυστήριο AP Photo/Alberto Pezzali (αρχείου)

Στη Ζυρίχη μεταφέρθηκε η έκθεση «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» (Το Μυστήριο του Banksy- Ένα Ιδιοφυές Μυαλό) από το Μόναχο όπου έκανε πρεμιέρα τον Μάρτιο του 2021.

Η έκθεση που επιμελήθηκε η Βρετανίδα Βιρτζίνια Τζιν, προβάλλει το έργο του πιο διάσημου καλλιτέχνη γκράφιτι η ταυτότητα του οποίου παραμένει μυστήριο.

Περισσότερα από 150 έργα του, γκράφιτι, φωτογραφίες, γλυπτά, εγκαταστάσεις βίντεο και εκτυπώσεις έχουν αναπαραχθεί σε διάφορα υλικά όπως καμβά, ύφασμα, αλουμίνιο, forex και plexiglass και παρουσιάζονται στην έκθεση στο πολυλειτουργικό κέντρο Halle 622b της ελβετικής πόλης.

Γεννημένος στο Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο Banksy είναι δραστήριος, αλλά πάντα ανώνυμος. Ο καλλιτέχνης γκράφιτι έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδη είδηση για ένα νέο έργο του στην Ουκρανία.

Τον Οκτώβριο του 2018, το έργο του με ένα κορίτσι που ελευθερώνει ένα μπαλόνι δημοπρατήθηκε από τον οίκο Sotheby's για πάνω από ένα εκατομμύριο λίρες. Αμέσως μετά την κατοχύρωση της πώλησης, ένας τεμαχιστής ενσωματωμένος στην κορνίζα, έκοψε το κάτω μέρος του πίνακα σε κομμάτια, διπλασιάζοντας την τιμή του.

Ο Banksy είναι ο αδιαμφισβήτητος βασιλιάς της τέχνης του δρόμου, ένα λαμπρό μυαλό και καλλιτέχνης σταρ που αγγίζει τους ανθρώπους και μιλάει στην ψυχή τους με τα άλλοτε ειρωνικά, άλλοτε πολιτικά, αλλά πάντα ποιητικά έργα του, αναφέρεται στην περιγραφή της έκθεσης.

Όταν η πόλη του Μπρίστολ ζήτησε από τους πολίτες της να ψηφίσουν το 2009 για το εάν τα έργα του Banksy έπρεπε να αφαιρεθούν από το αστικό τοπίο, το 97% αποφάσισαν να μην συναινέσουν. Το 2010, το περιοδικό Time τον συμπεριέλαβε για πρώτη φορά στη λίστα του με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο, δίπλα σε προσωπικότητες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, ο Στιβ Τζομπς και η Lady Gaga.

Στο Μόναχο την έκθεση «The Mystery of Banksy – A Genius Mind» επισκέφθηκαν περισσότεροι από 450.000 θεατές. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στη Ζυρίχη από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2023.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ