ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Στέψη Καρόλου: 10 ηθοποιοί που υποδύθηκαν το νέο βασιλιά στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη

Στέψη Καρόλου: 10 ηθοποιοί που υποδύθηκαν το νέο βασιλιά στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη
Ο Τζος Ο' Κόνορ στη σειρά «The Crown» (NETFLIX)

Ο Βασιλιάς Κάρολος Β’ μπορεί να είναι σήμερα για τους περισσότερους από συμπαθής έως εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά ως πρίγκιπας ανήκε μάλλον στους… «κακούς», όσον αφορά τις εμφανίσεις του σε τηλεοπτικές σειρές και κινηματογραφικές ταινίες. Ο λόγος; Είχε δίπλα του την «αγία» Πριγκίπισσα Νταϊάνα. Δύσκολο να συναγωνιστείς μια τέτοια λαμπερή προσωπικότητα, ειδικά όταν η μητέρα σου και η σχέση σου με τον νεανικό σου έρωτα, την Καμίλα, της κάνουν τη ζωή ανυπόφορη – με τη γνωστή τραγική κατάληξη... Ίσως στο μέλλον να δούμε στη μικρή και τη μεγάλη οθόνη τον Κάρολο να δικαιώνεται. Προς το παρόν, ας θυμηθούμε 10 ηθοποιούς που υποδύθηκαν τον συγκεκριμένο ρόλο.

1. Ντέιβιντ Ρομπ (1982)

Ένα χρόνο μετά τον γάμο του Καρόλου και της Νταϊάνα κυκλοφόρησε η πρώτη τηλεταινία στο αμερικανικό ABC με τίτλο «Charles & Diana: A Royal Love Story» και πρωταγωνιστές τους Ντέιβιντ Ρομπ και Κάρολαϊν Μπλις. Εδώ ο Κάρολος είναι ούτε λίγο ούτε πολύ ο «πρίγκιπας του παραμυθιού». Το τι συνέβαινε πραγματικά πίσω από τις κλειστές πόρτες του Παλατιού του Κένσινγκτον θα γινόταν γνωστό αρκετά χρόνια αργότερα.

2. Κρίστοφερ Μπέινς (1982)

Η τηλεταινία «The Royal Romance of Charles and Diana» με τους Κρίστοφερ Μπέινς και Κάθριν Όξενμπεργκ προβλήθηκε στο δίκτυο CBS τρεις μόλις ημέρες μετά από την αντίστοιχη του ABC (κλασική περίπτωση όπου το ένα δίκτυο προσπαθούσε να προλάβει το άλλο). Αν και δεύτερη στην προβολή, κέρδισε την ανταγωνίστριά της στη μάχη της τηλεθέασης.

3. Ρότζερ Ρις (1992)

Ο μακαρίτης Ρότζερ Ρις (1944 - 2015), γνωστός και από τις σειρές «Cheers» και «The West Wing», υποδύθηκε τον Κάρολο στην τηλεταινία «Charles and Diana: Unhappily Ever After», η οποία πήγε να εκμεταλλευτεί την επιτυχία του μπεστ σέλερ του Άντριου Μόρτον «Diana – Η αληθινή της ιστορία» που είχε κυκλοφορήσει εκείνη τη χρονιά. Οι κριτικές ήταν απογοητευτικές.

4. Ντέιβιντ Θρέλφολ (1993)

Έναν χρόνο αργότερα προβλήθηκε κι άλλη τηλεταινία βασισμένη στο βιβλίο του Μόρτον, με τον ίδιο μάλιστα τίτλο («Diana: Her True Story»). Όμως αυτή τη φορά οι κριτικές ήταν πολύ καλύτερες, ίσως και γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας ανέλαβε τους ρόλους του σεναριογράφου και παραγωγού. Διθυραμβικά σχόλια κέρδισε μάλιστα από το «Entertainment Weekly» ο Ντέιβιντ Θρέλφολ («Shameless») ως Κάρολος, ιδιαίτερα για τη φωνή και τους μορφασμούς του.

5. Λόρενς Φοξ (2005)

Ο ηθοποιός και μουσικός Λόρενς Φοξ («The Hole») ξέφυγε κάπως από το μοτίβο των υπόλοιπων Καρόλων της οθόνης, καθώς η τηλεταινία «Whatever Love Means» αφηγείται τη σχέση του πρίγκιπα με την Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς, από το 1971 που γνωρίστηκαν για πρώτη φορά μέχρι το 1981 που ο Κάρολος έκανε την καρδιά του πέτρα για να παντρευτεί την Νταϊάνα.

6. Χάρι Ένφιλντ (2016-20)

Ο δημοφιλής τηλεοπτικός κωμικός Χάρι Ένφιλντ («Harry Enfield & Chums») έδωσε ρέστα ως Κάρολος στις τρεις σεζόν της σειράς «The Windsors», ενώ μέσα στη χρονιά αναμένεται και τέταρτη σεζόν στο βρετανικό Channel 4. Πρόκειται για μία τρελή και παλαβή παρωδία της βασιλικής οικογένειας, με τον Κάρολο να παρουσιάζεται ως αφελής, χωρίς ιδέα για τον κόσμο έξω από το παλάτι, και με την τάση να φοράει κιλτ χωρίς εσώρουχο…

7. Τιμ Πίγκοτ-Σμιθ (2017)

Το θεατρικό έργο του Μάικ Μπάρτλετ «King Charles III» ήταν μπροστά από την εποχή του (2015) όταν ανέβηκε, καθώς αρχίζει με τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισσάβετ Β’ και την άνοδο του Καρόλου στο θρόνο (στην πορεία πάντως ο νέος Βασιλιάς εξελίσσεται σε κάτι σαν δικτάτορα, η Αγγλία φλέγεται και στο τέλος εκείνος αναγκάζεται να παραδώσει το στέμμα τον γιου του, Γουίλιαμ). Ο πρωταγωνιστής Τιμ Πίγκοτ – Σμιθ επανέλαβε το ρόλο και την τηλεοπτική διασκευή του έργου το 2017, όμως έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα στο BBC Two, στα 71 του χρόνια.

8. Τζος Ο’ Κόνορ (2019-20)

Ο Τζος Ο’ Κόνορ («Του Θεού η Χώρα») υποδύθηκε τον νεαρό Κάρολο στην τρίτη και την τέταρτη σεζόν της σειράς του Netflix «The Crown», και μάλιστα κέρδισε βραβείο Emmy για την ερμηνεία του. Χρειάστηκε να δουλέψει με dialect coach για να πετύχει τη σωστή προφορά του, αλλά τουλάχιστον γλίτωσε τις πολλές ώρες στην καρέκλα του μακιγιάζ χάρη στην αρκετά κοντινή του ομοιότητα με τον πρίγκιπα.

9. Τζακ Φάρδινγκ (2021)

Ο «κακός» της σειράς «Poldark» έδωσε έναν από τους πιο αντιπαθητικούς Καρόλους της οθόνης στην ταινία «Spencer» του Πάμπλο Λαρέν (για την οποία η Κρίστεν Στιούαρτ ως Νταϊάνα ήταν υποψήφια για Οσκαρ). Όμως ο Τζακ Φάρδινγκ είναι τόσο καλός ηθοποιός, που κατάφερε σε μια σκηνή να μας κάνει να λυπηθούμε τον πρίγκιπα, που είναι και ο ίδιος αιχμάλωτος του βασιλικού πρωτοκόλλου.

10. Ντόμινικ Ουέστ (2022)

«Μα είναι πολύ όμορφος για να υποδυθεί τον Κάρολο» ήταν τα πρώτα σχόλια όταν ανακοινώθηκε ότι ο Ντόμινικ Ουέστ («The Wire») θα αναλάμβανε το ρόλο στην πέμπτη σεζόν του «The Crown». Ο ίδιος ο ηθοποιός, αν και έκανε καταπληκτική δουλειά, έδειξε να συμφωνεί: «Η μόνη λήψη στην οποία πραγματικά μοιάζω με τον Κάρολο, είναι από πίσω. Το μαλλί που μου έκαναν είναι απλά τέλειο», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ