ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Απεργία σεναριογράφων: Οι γνωστότερες ταινίες και σειρές που κατεβάζουν διακόπτες

Απεργία σεναριογράφων: Οι γνωστότερες ταινίες και σειρές που κατεβάζουν διακόπτες
Ο Μαχέρσαλα Άλι ως Blade σε ανεπίσημη φωτογραφία που συνέθεσε στο Photoshop φαν της ταινίας REDDIT/MIZURI

Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ είχε πει κάποτε: «για να κάνεις μια καλή ταινία χρειάζεται τρία πράγματα: το σενάριο, το σενάριο και το σενάριο».

Και όσοι το έχουν ξεχάσει αυτό στο Χόλιγουντ, θα το συνειδητοποιήσουν για μία ακόμη φορά – για την ακρίβεια, την όγδοη από τη δεκαετία του 1950 μέχρι σήμερα – καθώς η Ένωση Σεναριογράφων της Αμερικής βρίσκεται επίσημα σε απεργία από τις 2 Μαΐου.

Η προηγούμενη απεργία του σωματείου πραγματοποιήθηκε τη σεζόν 2007-08 και επηρέασε όχι μόνο τις ταινίες και σειρές που αναγκάστηκαν να διακόψουν την παραγωγή τους, αλλά και εκείνες που αποφάσισαν να πορευτούν στα γυρίσματα χωρίς σεναριογράφο.

Η ταινία «Quantum of Solace» είναι μία από αυτές∙ γυρίστηκε με βάση ένα μισοτελειωμένο σενάριο και σήμερα θεωρείται μία από τις χειρότερες στη σειρά ταινιών Τζέιμς Μποντ.

Κάποιες παραγωγές που έχουν έτοιμα σενάρια θα συνεχίσουν κανονικά τα γυρίσματα. Οι δημιουργοί της Star Wars σειράς «Andor», για παράδειγμα, ήταν τυχεροί καθώς τα σενάρια είχαν παραδοθεί 2 ημέρες πριν την προκήρυξη της απεργίας. Άλλες, έχουν ήδη ανακοινώσει την αναβολή των εργασιών μέχρι νεωτέρας. Ας δούμε μερικές από αυτές:

«Blade»

Η ταινία των Marvel Studios με τον υπερήρωα-βαμπίρ έχει ήδη περάσει αρκετές καθυστερήσεις από το 2019, όταν και έγινε γνωστό ότι εξασφάλισε για πρωταγωνιστή τον βραβευμένο με 2 Όσκαρ Μαχέρσαλα Άλι.

Η αρχική ημερομηνία πρεμιέρας μετακινήθηκε από τις 3 Νοεμβρίου 2023 στις 6 Σεπτεμβρίου 2024, και τα γυρίσματα ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσουν τον Ιούνιο. Όμως το σενάριο του Νικ Πιτσολάτο («True Detective») δεν έχει ακόμη παραδοθεί και η νέα καθυστέρηση θα οδηγήσει πιθανότατα σε μία ακόμη μετάθεση της πρεμιέρας…

Πάντως η Marvel δεν δείχνει να ανησυχεί για τις υπόλοιπες παραγωγές της, καθώς οι ταινίες «Captain America: New World Order» και «Deadpool 3», καθώς και οι σειρές «Agatha: Coven of Chaos» και «Wonder Man» προχωρούν κανονικά. Το ίδιο και η σειρά «Daredevil: Born Again», της οποίας τα γυρίσματα διακόπηκαν για μία ημέρα από διαδηλωτές.

«Cobra Kai», σεζόν 6

Στη σειρά-σίκουελ των ταινιών «Καράτε Κιντ» οι λέξεις πολλές φορές πονούν περισσότερο από τις γροθιές και τις ανάποδες κλοτσιές. Γι’ αυτό και η απεργία των σεναριογράφων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα.

Όπως έγραψε ο συνδημιουργός Τζον Χέργουιτς στο Twitter, «δεν μας αρέσει να απεργούμε, αλλά αν πρέπει, απεργούμε σκληρά. Τα μολύβια κάτω στο δωμάτιο σεναριογράφων του Cobra Kai. Κανένας σεναριογράφος στο πλατό».

«Stranger Things» σεζόν 6

Η πέμπτη και τελευταία σεζόν της σειράς του Netflix, που βρίσκεται στο στάδιο της προ-παραγωγής, διακόπτει τις εργασίες της μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοίνωσαν μέσω Twitter οι δημιουργοί της, Ματ και Ρος Ντάφερ.

«Ντάφερς εδώ. Το γράψιμο δεν σταματά όταν ξεκινούν τα γυρίσματα. Αν και είμαστε ενθουσιασμένοι που ξεκινάμε την παραγωγή με το απίθανο καστ και το συνεργείο μας, δεν είναι δυνατό να το κάνουμε κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας. Ελπίζουμε να επιτευχθεί σύντομα μια δίκαιη συμφωνία, ώστε να μπορέσουμε όλοι να επιστρέψουμε στη δουλειά. Μέχρι τότε – over and out. #wgastrong», έγραψαν τα αδέρφια.

Ενώ η σεναριογράφος Κέιτλιν Σνάιντερχαν προχώρησε και σε στην «απειλή» ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα σκοτώσουν (σεναριακά) τον αγαπημένο χαρακτήρα των φαν, Στιβ Χάρινκγτον.

«A Knight of the Seven Kingdoms: The Hedge Knight», σεζόν 1

Το ένα πρίκουελ του «Game of Thrones», το «House of the Dragon» του HBO θα συνεχίσει κανονικά την παραγωγή της δεύτερης σεζόν. Το άλλο, που ανακοινώθηκε πρόσφατα και αφηγείται τις περιπέτειες του ιππότη σερ Ντάνκαν του Ψηλού και του ακόλουθού του, Εγκ, έναν αιώνα πριν από τα γεγονότα του «Game of Thrones», διακόπτει την προετοιμασία του μέχρι τη λήξη της απεργίας, όπως ανακοίνωσε ο συγγραφέας Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν.

«Κανείς δεν το ήθελε αυτό – κανένας λογικός σεναριογράφος, δηλαδή – αλλά οι παραγωγή και τα στούντιο και τα δίκτυα και οι πλατφόρμες streaming δεν μας έδωσαν άλλη επιλογή» έγραψε στο blog του.

Άλλες σειρές

Η τρίτη σεζόν της σειράς «Hacks» θα διακόψει την προβολή της στο HBO Max καθώς οι σεναριογράφοι είναι απαραίτητοι στο γύρισμα κάθε επεισοδίου.

Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, να σπάσει την απεργία μια σειρά που έχει για θέμα τη σχέση μιας stand-up κωμικού και της κειμενογράφου που αναλαμβάνει να «φρεσκάρει» το υλικό της.

Η δεύτερη σεζόν της σειράς «Loot» (Apple TV+) πάτησε pause όταν έξω από την έπαυλη του Μπελ-Ερ όπου γυρίζεται συγκεντρώθηκαν διαδηλωτές από την Ένωση Σεναριογράφων, ενώ το ίδιο συνέβη και στα γυρίσματα της τέταρτης σεζόν του «Evil» (Paramount+).

Η τρίτη σεζόν της βραβευμένης με Emmy κωμωδίας «Abbott Elementary» του ABC θα καθυστερήσει, καθώς απεργεί η Κουίντα Μπράσον, που εκτός από συν-σεναριογράφος είναι και πρωταγωνίστρια της σειράς. Τέλος, μόλις για μία μέρα κατάφεραν να βρεθούν στο ίδιο δωμάτιο οι σεναριογράφοι της σειράς «Yellowjackets» (Showtime) για να δουλέψουν πάνω στην τρίτη σεζόν, και το επόμενο ραντεβού τους πήρε αναβολή επ’ αόριστον.

Κάθε μέρα που περνάει με την απεργία της Ένωσης Σεναριογράφων να συνεχίζεται, όλο και περισσότερα προγράμματα είναι πιθανόν να ανακοινώνουν καθυστερήσεις και αναβολές στην παραγωγή τους.

Με πληροφορίες από το SlashFilm.com

ΔΗΜΟΦΙΛΗ