ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Επτά διευθύνσεις για την πιο γευστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου

Επτά διευθύνσεις για την πιο γευστική βόλτα στη Θεσσαλονίκη την 28η Οκτωβρίου

Με τη Θεσσαλονίκη να αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για την 28η Οκτωβρίου, συγκεντρώσαμε τις must-visit διευθύνσεις για τις πιο γευστικές εξορμήσεις στη συμπρωτεύουσα, για όλα τα στυλ και τα γούστα.

Δεν είναι μυστικό πως η Θεσσαλονίκη είναι παραδοσιακά μία πόλη άμεσα συνυφασμένη με το νόστιμο φαγητό, ενώ πολλά από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή food concepts που απολαμβάνουμε στην Αθήνα έχουν ξεκινήσει από τη συμπρωτεύουσα και έχουν γίνει διάσημα σε όλη την Ελλάδα (βλ. Thess Bao, Estrella, Choureal κλπ). Με την 28η Οκτωβρίου λοιπόν να βάζει διαχρονικά τη Θεσσαλονίκη στην κορυφή των προτιμήσεων των εκδρομέων, αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε τις πιο hot διευθύνσεις για κορυφαίες γευστικές απολαύσεις, πάντα ανάλογα με το στυλ και τις προτιμήσεις του καθενός φυσικά.

Botargo Restaurant

Στο ισόγειο του άρτι αφιχθέντος MonAsty Hotel, Autograph Collection, που άνοιξε τις πόρτες του μόλις την προηγούμενη χρονιά, βρίσκουμε το πανέμορφο Botargo Restaurant. Το επιβλητικό σκηνικό δένει ιδανικά με τις φινετσάτες και άκρως αληθινές γεύσεις του πολυβραβευμένου σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη, με τα πιάτα να βασίζονται σε φρέσκα, τοπικά προϊόντα από τις Μονές του Αγίου Όρους και τις θάλασσες του Βορείου Αιγαίου και να συνοδεύονται από κρασιά του τοπικού αμπελώνα με την παρουσία και σπάνιων ετικετών.

Ρομπούστα ξύλινα τραπέζια, custom-made φωτιστικά, εκτενής χρήση φυσικών υλικών και γήινοι χρωματικοί τόνοι δημιουργούν μία ιδιαίτερα φιλόξενη ατμόσφαιρα που μας «κρατάει» στο εστιατόριο με τη μοναστική high-end comfort κουζίνα. Τα γλυκά επιμελείται το γνωστό για τις healthy ανησυχίες αλλά και τις υπέροχες γεύσεις του Exereton. Να σημειώσουμε πως το καλοκαίρι που μας πέρασε άνοιξε τις πόρτες του και το πανέμορφο Ennea Rooftop Bar στον 9ο όροφο του ξενοδοχείου όπου απολαμβάνουμε cocktails με την πιο μαγική θέα πάνω από την πόλη.

Info: Βασιλέως Ηρακλείου 45, Θεσσαλονίκη, 2310 274545

Όλυμπος Νάουσα

Ίσως μία από τις πλέον πολυσυζητημένες αφίξεις, ή μάλλον αναβιώσεις, της συμπρωτεύουσας την περασμένη χρονιά, το εμβληματικό Όλυμπος Νάουσα, που γεννήθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, μεσουρανούσε τη δεκαετία του ’60 και παρέμεινε κλειστό για σχεδόν 30 χρόνια, πριν αναγεννηθεί εντυπωσιακά και με τρόπο αντάξιο της ιστορίας του, στο ισόγειο του επίσης ολοκαίνουριου πολυτελούς ξενοδοχείου On Residence. Όλοι οι χώροι και του ξενοδοχείου και του εστιατορίου ανακαινίστηκαν με τεράστιο σεβασμό στο ένδοξο και λαμπρό παρελθόν τους και το αποτέλεσμα είναι πραγματικά μαγικό.

Εδώ λοιπόν με ανεμπόδιστη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο, ο κομψός εσωτερικός χώρος μπλέκει με τον πιο όμορφο τρόπο διακοσμητικά στοιχεία από το παρελθόν του εστιατορίου και ευρωπαϊκά μπιστρό, φιλτράροντάς τα με μια σύγχρονη, αστική αισθητική. Πέρα από την εκλεπτυσμένη ατμόσφαιρα εσωτερικά του εστιατορίου, ο επισκέπτης καλείται να ανακαλύψει και μια μοναδική, “κρυφή” καταπράσινη αυλή τους καλοκαιρινούς μήνες. Την κουζίνα επιμελείται ο executive chef Δημήτρης Τασιούλας, βασικός εκπρόσωπος μιας νέας, άκρως δυναμικής γενιάς σεφ της Βόρειας Ελλάδας, με σημαντικά και βραβευμένα projects.

Info: Λεωφόρος Νίκης 5, Θεσσαλονίκη, 2310275715

Clochard

Με ιστορία από το 1978, το Clochard αποτελεί συνώνυμο του fine dining στην συμπρωτεύουσα. Ενώ όταν ξεκίνησε υπηρετούσε αυστηρά την γαλλική κουζίνα, εδώ και πολλά χρόνια πλέον έχει στραφεί με μεγάλη επιτυχία σε μία σύγχρονη ελληνική αστική λογική με γαλλικές πάντα επιρροές, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις πολυάριθμες βραβεύσεις του. Εδώ και λιγότερο από 2 χρόνια, το ιστορικό εστιατόριο έχει μετακομίσει στο ισόγειο του νεοκλασσικού κτηρίου που στεγάζει το ξενοδοχείο Excelsior, στην καρδιά του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, σε έναν χώρο που πολύ του ταιριάζει με τα σκούρα χρώματα, τα όμορφα στρωμένα τραπέζια με τα λουλούδια και τους μεγάλους καθρέπτες. Στο εντυπωσιακό γυάλινο κελάρι συναντούμε πάνω από 600 ετικέτες από όλο τον κόσμο, καθώς και σπάνιες εμφιαλώσεις, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό σερβίρεται και σε ποτήρι.

Info: Κομνηνών 10, Θεσσαλονίκη, 2310239805

Μαύρη Θάλασσα

Επίσης ένα από τα πιο κλασσικά και γνωστά εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, η Μαύρη Θάλασσα είναι συνώνυμη της ποιοτικής ψαροφαγίας, ή του “seafood gastronomy”, όπως τους αρέσει να τη χαρακτηρίζουν. Με ατμόσφαιρα ενός καλού και προσεγμένου εστιατορίου, με όμορφα στρωμένα τραπέζια, πολύ δυνατό σέρβις και προνομιακή θέση μπροστά στη θάλασσα, ο τρίτης πλέον γενιάς σεφ και ιδιοκτήτης Αλέξανδρος Τοκίδης (αφού η Μαύρη Θάλασσα έχει ιστορία από το 1926) στηρίζεται στην καλύτερη πρώτη ύλη, στο φρέσκο ψάρι, στα υλικά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και στη δημιουργική του δεινότητα, προσφέροντας μία πολύ όμορφη ψαροφαγική εμπειρία με ωραία παρουσίαση και εξαιρετική γεύση. Η ταραμοσαλάτα από top ποιότητας λευκό ταραμά ανήκει σίγουρα στα must -taste πιάτα, ενώ μία ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών συμπληρώνει ιδανικά την έξοδό μας.

Info: Ν. Πλαστήρα, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη, 2310932542

Δέκα Τραπέζια

Άνοιξε τις πόρτες του οριακά πριν το πρώτο lockdown, οπότε η επίσημη έναρξη μάλλον θα έπρεπε να τοποθετηθεί κάπως αργότερα. Σε κάθε περίπτωση τα Δέκα Τραπέζια έγιναν viral από την αρχή, καθώς αποτελούν ένα μάλλον sui generis εστιατόριο-μεζεδοπωλείο. Με σεφ και συνιδιοκτήτη τον πολυβραβευμένο σεφ Μανώλη Παπουτσάκη (βλ. το διάσημο Χαρούπι του στον αριθμό 4 της οδού Δόξης αποτελεί must-visit εστιατόριο της Θεσσαλονίκης και σερβίρει μία κάπως πειραγμένη και εξευγενισμένη κρητική κουζίνα, αποσπώντας διαρκώς διακρίσεις και μνείες από το 2016) εδώ επιλέγουμε ελεύθερα ή δοκιμάζουμε το degustation menu (μεζεδοπωλείο και degustation είναι λέξεις που εδώ πολύ εύκολα ταιριάζουν) για να πάρουμε την ολοκληρωμένη εικόνα. Στην ουσία τα Δέκα Τραπέζια αποτελούν ένα new age μεζεδοπωλείο που σερβίρει μικρά πιάτα με μεγάλη φαντασία και εξαιρετικά υλικά, ενώ τα ίδια τα 10 -πάνω κάτω- τραπέζια αναδεικνύονται στον ανοικτό χώρο πάνω από τον οποίο ξεδιπλώνεται η μαγειρική φιλοσοφία του σεφ, σε ένα project που ήρθε να αποτελέσει μία φρέσκια και ιδιαίτερη γαστρονομική πρόταση για τη Θεσσαλονίκη.

Info: Στρατηγού Καλλάρη 4, Θεσσαλονίκη, 2310251010

Poster

Πρόκειται για μία από τις πιο πρόσφατες και -τουλάχιστον στην Αθήνα- μία από τις πιο πολυσυζητημένες αφίξεις της Θεσσαλονίκης, αφού το εστιατόριο που άνοιξε μόλις πριν λίγους μήνες είναι project των γνωστών τοις πάσιν Beetroot Studio και στην κουζίνα συναντούμε τον άκρως ανερχόμενο ελληνοπαλαιστίνιο σεφ Βασίλη Χαμάμ, που είναι και ο δημιουργός της διάσημης πλέον στους γαστρονομικούς κύκλους Coffee Sriracha sauce. Όπως είναι φυσικό το χαρακτηριστικό Beetroot Design feeling είναι εμφανές σε όλο το χώρο, με τις δικές τους αφίσες να κοσμούν τους τοίχους μεταξύ άλλων, και την ομάδα της Ελευθερίας Ντεκώ να έχει επιμεληθεί το φωτισμό, στο κτήριο με την ιδιαίτερη ιστορία, στη Στοά Ισμαήλ Πασά. Η κουζίνα είναι ένα κράμα ανατολής και δύσης, και αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό τα βιώματα και τις προσλαμβάνουσες του σεφ της.

Info: Συγγρού και Πάικου, Θεσσαλονίκη, 2310547384

PoBoys BBQ

Ας μιλήσουμε και για ένα αθηναϊκό στέκι που ανέβηκε Θεσσαλονίκη, έτσι για αλλαγή. Το αγαπημένο όλων μας Po’ Boys, διάσημο για το αυτοσχέδιο αρχικά καπνιστήριο του Βασίλη Σπόρου που γεννήθηκε το 2014 στην ταράτσα του πάλαι ποτέ Mama Roux και τα λαχταριστά του signature καρνιβορικά πιάτα που ξετρελαίνουν τους Αθηναίους άμα τη εμφανίσει τους, απέκτησε πολύ πρόσφατα ένα μικρότερο αδερφάκι στη Θεσσαλονίκη.Ο Βασίλης Σπόρός λοιπόν, μαζί με τους φίλους του Po’Boys και λάτρεις του νόστιμου φαγητού Σταύρο Σαββίδη και Γιώργο Βακαλέρη που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στη Θεσσαλονίκη, επέλεξαν τη γωνία Δραγούμη και Αγίου Μηνά, στα Άνω Λαδάδικα για να ανοίξουν στη συμπρωτεύουσα το αγαπημένο BBQ joint.

Η «συνταγή» γνωστή: Γεύσεις από τον Αμερικάνικο Νότο, παραδοσιακές νεορλεανέζικες συνταγές και φυσικά το αυθεντικό σιγοκαπνιστό ΒBQ, Brisket, Pork Ribs, Crispy Pork Belly και Pulled Pork σε burgers ή πιατέλες με όλα τα αντίστοιχα συνοδευτικά πιάτα, σιγοψήνονται στο custom offset smoker σε θερμοκρασία 120οC για τουλάχιστον 8 ώρες, ενώ το μενού δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Το παραδοσιακό χειροποίητο λουκάνικο Andouille (με μυστική συνταγή που έφερε ο Βασίλης από τη Ν. Ορλεάνη), το τραγανό Buttermilk Fried Chicken αλλά και το κορυφαίο Mac ‘Ν’ Cheese, best- selling ορεκτικό, πρωταγωνιστούν μαζί με 11 απολαυστικά burgers και πολλά άλλα αγαπημένα πιάτα στο νέο θεσσαλονικιώτικο στέκι των food lovers.

Info: Αγίου Μηνά 7, Θεσσαλονίκη, 2311218281

ΔΗΜΟΦΙΛΗ