ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Πολ ΜακΚάρτνει ψάχνει το πρώτο του μπάσο Höfner, που αγόρασε για 30 λίρες

Ο Πολ ΜακΚάρτνει ψάχνει το πρώτο του μπάσο Höfner, που αγόρασε για 30 λίρες
«Για περίπου 30 λίρες, βρήκα αυτή την κιθάρα μπάσο Höfner. Στην αρχή, επειδή ήμουν αριστερόχειρας, μου φαινόταν λιγότερο αστείο επειδή ήταν συμμετρικό. Ωστόσο μόλις το αγόρασα, το ερωτεύτηκα», έχει πει ο ΜακΚάρτνει, 81 ετών. (Photo by Joel C Ryan/Invision/AP)

Στα χρόνια που προηγήθηκαν της Beatlemania, ο Πολ ΜακΚάρτνει αγόρασε την «αγαπημένη» του ηλεκτρική κιθάρα μπάσο Höfner για μόλις 30 λίρες στο Steinway Musikhaus του Αμβούργου.

Τώρα, ο Γερμανός κατασκευαστής οργάνων ξεκίνησε μια αναζήτηση - με το όνομα 'The Lost Bass Project' - προσκαλώντας οποιονδήποτε να μοιραστεί πληροφορίες σχετικά με το πού βρίσκεται η κιθάρα, η οποία εθεάθη τελευταία φορά πριν από τη διάλυση του συγκροτήματος πριν από περισσότερα από 50 χρόνια.

«Για περίπου 30 λίρες, βρήκα αυτή την κιθάρα μπάσο Höfner. Στην αρχή, επειδή ήμουν αριστερόχειρας, μου φαινόταν λιγότερο αστείο επειδή ήταν συμμετρικό. Ωστόσο μόλις το αγόρασα, το ερωτεύτηκα», έχει πει ο ΜακΚάρτνει, 81 ετών.

Από το Top Ten Club στο Αμβούργο το 1961 μέχρι τις πρώτες ηχογραφήσεις του συγκροτήματος στο Abbey Road, το μπάσο, που χρησιμοποιήθηκε από το 1961 έως το 1963, ακούγεται στα Love Me Do, She Loves You και Twist and Shout.

«Δεν αρκεί μόνο αυτό για να πάρει πίσω αυτό το μπάσο;» αναρωτήθηκε ο Νικ Γουάς, ο οποίος εργάστηκε για 12 χρόνια ως διευθυντής μάρκετινγκ της Höfner.

Η εκστρατεία αναζήτησης μοιράστηκε φωτογραφίες του μπάσου μαζί με πληροφορίες σχετικά με αυτό, από την αγορά του έως την εξαφάνισή του, καθώς και οδηγίες για το πως να το ξεχωρίσει κανείς από κάποιο ψεύτικο όργανο, αναφέρει δημοσίευμα της Guardian.

«Ξέρω, επειδή μίλησα μαζί του για αυτό, ότι ο Πολ θα ήταν τόσο χαρούμενος – ενθουσιασμένος – αν του επιστρεφόταν αυτό το μπάσο», είπε ο Γουάς που αναζητά το μπάσο μαζί με έναν τηλεοπτικό παραγωγό του BBC.

«Αν και κανείς δεν ξέρει τι συνέβη με το μπάσο, είναι πολύ πιθανόν να κλάπηκε. Μέχρι σήμερα παραμένει ένα μυστήριο. Αλλά κάποιος, κάπου, ξέρει τι απέγινε αυτό το μπάσο και πού είναι τώρα», συνέχισε ο ίδιος.

«Έχω ένα Höfner από τότε που ξεκίνησα, αλλά το αρχαίο εξακολουθεί να είναι το αγαπημένο μου», είχε πει ο ΜακΚάρτνει το 1966.

Το 1963, η κιθάρα του Τζον Λένον, την οποία χρησιμοποίησε για να γράψει το ‘I Want to Hold Your Hand’ εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης παράστασης του συγκροτήματος στο Finsbury Park. Επανεμφανίστηκε 51 χρόνια αργότερα, και πουλήθηκε για το κολοσσιαίο ποσό 2,4 εκατομμυρίων δολαρίων σε δημοπρασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ