ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σπάνιο μοντέλο διαστημοπλοίου από την πρώτη ταινία «Star Wars» βγαίνει σε δημοπρασία

Σπάνιο μοντέλο διαστημοπλοίου από την πρώτη ταινία «Star Wars» βγαίνει σε δημοπρασία
Το μοντέλο μήκους 50 εκατοστών βγαίνει στο σφυρί με τιμή εκκίνησης τα 400.000 δολάρια AP Photo/Tony Gutierrez

Ένα χαμένο από καιρό μοντέλο ενός μαχητικού διαστημοπλοίου X-Wing που χρησιμοποιήθηκε στη μεγάλη μάχη του φινάλε της πρώτης ταινίας «Star Wars» βγαίνει σε δημοπρασία, με τις προσφορές να ξεκινούν από τα 400.000 δολάρια.

Σύμφωνα με τον Guardian, το μοντέλο των 50 εκατοστών ανακαλύφθηκε στη συλλογή του μοντελιστή Greg Jein, ο οποίος ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τη δουλειά του στις ταινίες «1941» και «Στενές επαφές τρίτου τύπου». Ο Jein πέθανε τον περασμένο Μάιο, σε ηλικία 76 ετών.

Κατασκευασμένο από την εταιρεία οπτικών εφέ Industrial Light & Magic του Τζορτζ Λούκας, το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στην τελική μάχη γύρω από το Άστρο του Θανάτου στην ταινία του 1977 «Star Wars: A New Hope». Είναι ένα από τα μόλις τέσσερα μοντέλα που είναι γνωστά ως «hero models», ιδιαίτερα λεπτομερή για χρήση σε κοντινά πλάνα – διαθέτει αρθρωτά φτερά, φώτα που λειτουργούν και φέρει σημάδια από μάχες.

Το μοντέλο χρησιμοποιήθηκε στους ρόλους των X-Wings που ήταν γνωστά ως Red Leader, Red Two και Red Five – το τελευταίο ήταν εκείνο που πιλοτάριζε ο ήρωας Λουκ Σκάιγουοκερ.

Η συλλογή του Jein – η οποία περιλαμβάνει επίσης μια αυθεντική στολή Stormtrooper από την ίδια ταινία, μια στολή αστροναύτη από την ταινία «2001: Οδύσσεια του Διαστήματος», όπλα Batarang από την τηλεοπτική σειρά «Batman» της δεκαετίας του 1960 και αντικείμενα από τη σειρά «Star Trek» – θα δημοπρατηθεί στο Ντάλας των ΗΠΑ στις 14 και 15 Οκτωβρίου.

Το μοντέλο X-Wing έχει περιγραφεί από τον οίκο Heritage Auctions ως «το κορυφαίο αντικείμενο του Star Wars που έχει φτάσει ποτέ στην αγορά».

Ο ιστορικός των οπτικών εφέ Gene Kozicki δήλωσε στο Hollywood Reporter ότι το μοντέλο θεωρούνταν «λευκή φάλαινα» από όσους εργάζονταν στα οπτικά εφέ, επειδή κανείς δεν ήξερε πού βρισκόταν.

«Για όσους από εμάς μεγάλωσαν τη δεκαετία του 1970 ή του 1980 και για όσους από εμάς εργάζονται στα οπτικά εφέ, αυτό το μοντέλο είναι ένα τόσο σημαντικό εύρημα όσο τα κόκκινα παπούτσια από τον “Μάγο του Οζ” ή το Γεράκι της Μάλτας από την ομώνυμη ταινία», δήλωσε ο Kozicki.

Ο Kozicki ήταν ανάμεσα στην ομάδα που βρήκε το μοντέλο σε ένα χαρτόκουτο ενώ βοηθούσαν την οικογένεια του Jein να οργανώσει τη συλλογή του. Όσοι βρίσκονταν στο δωμάτιο «κατάλαβαν αμέσως ότι επρόκειτο για το πραγματικό μοντέλο των γυρισμάτων και στη συνέχεια άρχισαν να συνειδητοποιούν το μέγεθος της ανακάλυψης».

Δεν είναι γνωστό πώς ο Jein, ο οποίος δεν εργάστηκε στο «Star Wars», απέκτησε αυτό το μοντέλο. Ο Kozicki υπέθεσε ότι μπορεί να προστέθηκε στη συλλογή του όταν εργαζόταν στην ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Στενές επαφές τρίτου τύπου» (1977), στην οποία πολλοί εργαζόμενοι στα οπτικά εφέ δούλευαν επίσης για το «Star Wars» την ίδια περίπου εποχή.

Ο πλήρης κατάλογος της συλλογής του Jein είναι διαθέσιμος εδώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ