ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πολ Σάιμον: «Αρχίζω να αποδέχομαι την απώλεια της ακοής μου»

Πολ Σάιμον: «Αρχίζω να αποδέχομαι την απώλεια της ακοής μου»
Ο Πολ Σάιμον σε συναυλία στο Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης το 2021 Photo by Evan Agostini/Invision/AP

Ο Πολ Σάιμον δήλωσε ότι αρχίζει να συμβιβάζεται με τη σχεδόν πλήρη απώλεια ακοής στο αριστερό του αυτί, η οποία επηρεάζει την ικανότητά του να παίζει μουσική ζωντανά.

Ο 81χρονος τραγουδοποιός, μιλώντας στην παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας «In Restless Dreams: The Music of Paul Simon» στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Τορόντο, ανέφερε: «Δεν το έχω αποδεχτεί πλήρως, αλλά αρχίζω να το αποδέχομαι».

«Παίζω κιθάρα κάθε μέρα. Είναι το όργανο που μου επιτρέπει να εκφράζομαι δημιουργικά. Αλλά σε αυτήν επίσης αναζητώ παρηγοριά. Οπότε είναι κάτι πολύ σημαντικό για μένα. Ξέρετε, κάτι σου συμβαίνει όταν έχεις κάποιου είδους αναπηρία που αλλάζει την αντίληψή σου ή αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδράς με τη ζωή».

Από τον περασμένο Μάιο, όταν αποκάλυψε για πρώτη φορά την απώλεια ακοής του, δεν έχει υπάρξει κάποια βελτίωση, όπως είπε.

«Συνήθως, όταν τελείωνα ένα άλμπουμ, έβγαινα σε περιοδεία με αυτό, και τότε είχα την ευκαιρία να το ερευνήσω πραγματικά. Και τότε εξελισσόταν, και προχωρούσε παραπέρα», δήλωσε ο Σάιμον.

«Σε μια εβδομάδα από τώρα θα προσπαθήσω να δουλέψω με δύο κιθαρίστες που θα παίξουν τα μέρη που έπαιξα στον δίσκο και θα δω αν μπορώ να τραγουδήσω τα τραγούδια. Δεν είμαι σίγουρος πώς μπορώ να “δέσω” τη φωνή μου με τις κιθάρες», πρόσθεσε.

Τον Μάιο, ο Σάιμον αποκάλυψε ότι η απώλεια ακοής συνέβη ενώ έγραφε μουσική για το πιο πρόσφατο άλμπουμ του, «Seven Psalms».

«Εντελώς ξαφνικά, έχασα το μεγαλύτερο μέρος της ακοής στο αριστερό μου αυτί και κανείς δεν έχει εξήγηση γι' αυτό», είπε. «Έτσι όλα έγιναν πιο δύσκολα».

Είπε ότι ένιωθε περισσότερο «απογοήτευση και ενόχληση», αλλά όχι θυμό «γιατί πίστευα ότι θα περάσει, ότι θα διορθωθεί μόνο του». Είπε επίσης ότι άλλαξε γνώμη για την εκτέλεση ορισμένων τραγουδιών «που δεν θέλω να τραγουδήσω πια ζωντανά».

«Μερικές φορές υπάρχουν τραγούδια που μου αρέσουν και μετά, σε ένα συγκεκριμένο σημείο της περιοδείας, θα πω: “Τι στο διάολο κάνεις, Πολ;”», είπε. «Αρκετά συχνά αυτό συμβαίνει με το τραγούδι “You Can Call Me Al”. Σκεφτόμουν, “Τι κάνεις; Είστε σαν μια μπάντα που παίζει διασκευές του Πολ Σάιμον. Πρέπει να πάτε σπίτι σας”».

Όπως σημειώνει ο Guardian, τo διάρκειας τρεισήμισι ωρών ντοκιμαντέρ «In Restless Dreams», καλύπτει την εποχή του μουσικού στους Simon and Garfunkel με τον παιδικό του φίλο Αρτ Γκαρφάνκελ, την ηχογράφηση του επιτυχημένου σόλο άλμπουμ του «Graceland» το 1986 και τα επόμενα χρόνια, που ηχογραφούσε στο στούντιο του σπιτιού του στο Τέξας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ