ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Γευστική επικαιρότητα: νέες αφίξεις, συναρπαστικές συνεργασίες και μοναδικά γαστρονομικά events

Γευστική επικαιρότητα: νέες αφίξεις, συναρπαστικές συνεργασίες και μοναδικά γαστρονομικά events

Η νέα σεζόν πλέον βρίσκεται πλέον και επίσημα προ των πυλών και την υποδεχόμαστε με μαγικές συμπράξεις, νέα projects και συναρπαστικά γαστρονομικά και οινικά events.

Κάθε τέτοια εποχή αρχίζουν να καταφθάνουν τα πιο ενδιαφέροντα νέα από τον κόσμο της γεύσης, καθώς, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις απαρχές της άνοιξης, η έναρξη του φθινοπώρου είναι η περίοδος της υλοποίησης των ζυμώσεων που έλαβαν χώρα μέσα στη σεζόν που πέρασε. Ήδη μοιραστήκαμε μαζί σας τα νέα εστιατορικά projects δύο εξαιρετικά σημαντικών δημιουργών της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής μέσα από τα δικά τους λόγια, και τώρα συνεχίζουμε με ακόμη περισσότερα νέα εστιατόρια και μπαρ, συμπράξεις πολυβραβευμένων ομάδων και δημιουργών, αλλά και συναρπαστικά events από το χώρο της γαστρονομίας και του κρασιού.

Delta Restaurant x Line Athens

Το μοναδικό πλέον 2άστερο εστιατόριο της χώρας μας, το Delta Restaurant, παραδίδει την εντυπωσιακή μπάρα του, η οποία έχει διακριθεί και στα prestigious Restaurant and Bar Design Awards το 2022, στα ικανά χέρια της ομάδας του επίσης πολυβραβευμένου Line Athens. Να θυμίσουμε πως το πολυσυζητημένο μπαρ κέρδισε, μεταξύ άλλων, την διάκριση «Best New International Cocktail Bar» από το διάσημο θεσμό Tales of the Cocktail μόλις πριν λίγους μήνες. Έτσι λοιπόν από τις 28 Σεπτεμβρίου και μετά, το κορυφαίο εστιατόριο της χώρας μας συνεχίζει το ταξίδι του στο μαγικό κόσμο της βιώσιμης υψηλής γαστρονομίας μαζί με την ομάδα του ανατρεπτικού μπαρ, που με εμπνευστές τους Βασίλη Κυρίτση, Νίκο Μπάκουλη και Δημήτρη Νταφόπουλο, βρίσκεται στη 31η θέση της λίστας με τα World’s 50 Best Bars.

Το συναρπαστικό cocktail menu του Line Athens θα εμπνέεται από τη φιλοσοφία του Delta menu, με δημιουργούς τους χαρισματικούς σεφ Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο βραβευμένους με 2 αστέρια Michelin, και θα κινείται σε τρεις πυλώνες: seasonal (εμπνευσμένα cocktails με εποχική πρώτη ύλη), waste (cocktails με επαναχρησιμοποιούμενα υλικά που περισσεύουν από την παραγωγή του food menu) και pairing (cocktails με κοινό υλικό που ταιριάζουν γευστικά με τα πιάτα του μενού). Η φιλοσοφία του Zero Waste, που έχει χαρίσει στο Delta και το πολυπόθητο Green Michelin Star, εντείνεται, καθώς η συνεργασία αυτή αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και το περιβάλλον, με δεδομένο ότι οι πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των πιάτων και τα υπολείμματα των υλικών αξιοποιούνται στη σύνθεση των cocktails.

Info: ΚΠΙΣΝ, Συγγρού 364, Καλλιθέα, Κτήριο Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Makris Athens by Domes

Μόλις προσγειώθηκε στην πόλη το πολυαναμενώμενο πρώτο στην Αθήνα εστιατορικό project του ομίλου Domes, διακεκριμένου στην πολυτελή ξενοδοχειακή σκηνή της χώρας μας. Πιο συγκεκριμένα, η Αθήνα καλωσορίζει και επίσημα το Makris Athens by Domes σε ένα υπέροχο νεοκλασικό κτίριο, στο Θησείο. Το Makris Athens είναι η φυσική συνέχεια της πετυχημένης πορείας όλων των εστιατορίων Makris του ομίλου Domes και πήρε το όνομά του από την αρχαία ονομασία της Κέρκυρας από όπου ξεκίνησε και το γαστρονομικό του ταξίδι το 2018, στο ξενοδοχείο Domes Miramare Corfu a Luxury Collection Resort, πριν συνεχίσει την πορεία του στο Domes of Elounda, Autograph Collection στην Κρήτη, στο Domes Lake Algarve Hotel, Autograph Collection, στην Πορτογαλία, ενώ από την άνοιξη του 2023 λειτουργεί και στο ολοκαίνουριο Domes White Coast στη Μήλο.

Η πολυετής συνεργασία του ομίλου με τον βραβευμένο Chef Patron Πέτρο Δήμα επεκτείνεται φυσικά και στο νέο εστιατόριο που φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία ξεχωριστή επιλογή fine dining στην Αθήνα. Το γαστρονομικό concept του Makris Athens βασίζεται στην ελληνικότητα και σε οτιδήποτε την περικλείει και τη μετουσιώνει. Τα δύο degustation menus, 8 και 13 σταδίων, με επιπλέον κάποιες εκπλήξεις του σεφ, είναι εμπνευσμένα από την ελληνική γη και τα προϊόντα της, τα οποία προέρχονται από ιδιόκτητη φάρμα και από μικρούς τοπικούς παραγωγούς. Η γαστρονομική εμπειρία ολοκληρώνεται με τη συλλογή από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα από όλη την Ελλάδα, από την εντυπωσιακή wine list που αριθμεί 250 ετικέτες του ελληνικού και διεθνούς αμπελώνα, καθώς και από μία signature λίστα με 8 cocktails, που δημιουργήθηκε για να συνοδεύει τα πιάτα των degustation menus από τον bartender και νικητή του πιο πρόσφατου World Class Greece Χρήστο Κλουβάτο.

Info: Άστιγγος 10 & Ερμού 119, Αθήνα, 2160047777

Cova Astir Marina

Μόλις μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει τις πόρτες του το Cova Astir Marina, το πρώτο cafe-restaurant του ιστορικού μιλανέζικου brand Pasticceria Cova στη χώρα μας. Με περισσότερα από 200 χρόνια ιστορίας και παράδοσης, η Pasticceria Cova προσγειώνεται από το Μιλάνο στη Μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης, συνδυάζοντας τα εμβληματικά χαρακτηριστικά του ιστορικού μιλανέζικου χώρου με τα καινοτόμα στοιχεία και τον σύγχρονο σχεδιασμό της Astir Marina. «Η επένδυση του ιστορικού brand Pasticceria Cova, μέλους του Ομίλου LVMH, στη Μαρίνα του Αστέρα αποτελεί μια εμφατική ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στην Astir Marina αλλά και στη δυναμική κύρους που προσθέτει στην Αθηναϊκή Ριβιέρα συνολικά», αναφέρει μεταξύ άλλων η Πέννυ Ζαγλαρίδου, CEO της Astir Palace.

Στο εσωτερικό του Cova στη μαρίνα του Αστέρα Βουλιαγμένης πρωταγωνιστούν οι αποχρώσεις του λευκού και του μπεζ, οι λεπτομέρειες από ξύλο και μάρμαρο και το χαρακτηριστικό μπλε βελούδο, αποδεικνύοντας πως η παράδοση συναντά την ιταλική κομψότητα και στυλ. Το εντυπωσιακό «window comptoir», η βιτρίνα με τα φρεσκοφτιαγμένα γλυκά και pastries για τα οποία το Cova είναι διάσημο παγκοσμίως, είναι το πρώτο πράγμα που θα συναντά ο επισκέπτης και θα τον μυεί στη φιλοσοφία του μοναδικού αυτού καφέ και εστιατορίου. Το Cova Astir Marina θα αποτελεί μια all-day επιλογή για τους επισκέπτες: από το πρωινό μέχρι το εμβληματικό απεριτίβο, από το διάλειμμα για μεσημεριανό φαγητό μέχρι απογευματινό τσάι.

Info: Astir Marina, Βουλιαγμένη

10 Urban Roof

Ένα ολοκαίνουριο all day bar restaurant προσγειώθηκε στην κορυφή του Radisson Blu Park και συνδυάζει την εξωτική διάθεση με τα δημιουργικά cocktails και τη γαστρονομική προσέγγιση ενός πολυβραβευμένου σεφ με την εντυπωσιακή θέα σε Ακρόπολη και Λυκαβηττό. Στο επίκεντρο μία πανέμορφη πισίνα τραβά τα βλέμματα και προσκαλεί για όσο ακόμη κρατάει ο καιρός. Πιο συγκεκριμένα στο 10ο όροφο του γνωστού ξενοδοχείου, μόλις πριν λίγες ημέρες άνοιξε ένα rooftop garden γεμάτο πράσινο, design έπιπλα, εστιατόριο με την υπογραφή του διάσημου σεφ Hervé Pronzato και μπαρ με την επιμέλεια του πολύ ταλαντούχου Δημήτρης Παπαϊωάννου. Το νέο bar restaurant στηρίζει το σχεδιασμό του στα φυσικά υλικά και στο τροπικό vibe που δημιουργεί η πραγματικά «οργιώδης» για κέντρο πόλης βλάστηση.

Ο Hervé Pronzato, ένας από τους πιο δημιουργικούς σεφ της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής, επιστρέφει στο Radisson Blu Park και αυτή τη φορά υπογράφει το μενού του 10. Οι ελληνικές στην πλειοψηφία τους πρώτες ύλες, εμπλουτίζονται από εξωτικά στοιχεία, δημιουργώντας έναν ενδιαφέροντα και άκρως γευστικό διάλογο ανάμεσα στη Μεσόγειο και την Ασία. Σε μία μπάρα – έργο τέχνης που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε rainforest και σύγχρονο βιτρό, ο ειδικός των cocktails Δημήτρης Παπαϊωάννου, με μακρά προϋπηρεσία στην ελληνική και διεθνή μπαρ σκηνή, φέρνει τα handmade λικέρ και τις μαρμελάδες του για να δημιουργήσει τις πιο γευστικές και stylish υγρές αλχημείες του.

Info: Λεωφόρος Αλεξάνδρας 10, Αθήνα, 210 88 94 550

12 χρόνια Botrinis

Το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο του Χαλανδρίου γιορτάζει τα 12 χρόνια παρουσίας του στην fine dining σκηνή της χώρας μας, και ο σεφ-ιδιοκτήτης του Έκτορας Μποτρίνι, καθώς και ο πιο κοντινός του συνεργάτης Νίκος Μπίλλης, έχουν ετοιμάσει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα διήμερο εορτασμό. Έτσι στις 5 και 6 Οκτωβρίου θα διοργανώσουν δυο εκδηλώσεις ενδεικτικές της αγάπη τους για το Riesling, μαζί με το ιστορικό οινοποιείο Dr. Bürklin-Wolf, που παράγει παγκόσμιας κλάσης κρασιά εδώ και 400 χρόνια.

Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 16:30 θα διεξαχθεί μία κάθετη γευσιγνωσία ενός εκ των πιο εμβληματικών κρασιών του κτήματος με 8 από τις καλύτερες σοδειές ανάμεσα στο 2005 και το 2021 από magnum φιάλες, ενώ την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα ένα επετειακό δείπνο 13 σταδίων, με pairing με 8 γερμανικά Rieslings, που περιλαμβάνει κάποια από τα διαχρονικά πιάτα αλλά και τις πιο ιδιαίτερες πρόσφατες δημιουργίες του Έκτορα Μποτρίνι και του Νίκου Μπίλλη.

Info: Βασιλέως Γεωργίου Β’ 24, Χαλάνδρι, 210 6857323

Selene Vedema

Η Selene Vedema, το σημαντικότερο γεγονός για τον αμπελώνα της Σαντορίνης, ο θεσμός που ενώνει όλους τους παραγωγούς του νησιού κάτω από την ίδια στέγη, επιστρέφει στις 29-30 Σεπτεμβρίου 2023 στο εμβληματικό εστιατόριο των Φηρών, υπηρετώντας πιστά το όραμα του αείμνηστου Γιώργου Χατζηγιαννάκη, του «πατριάρχη» της ελληνικής γαστρονομίας, όπως συχνά τον αποκαλούσαν.

Το συναρπαστικό διήμερο, που αναμένεται να στρέψει και πάλι όλα τα βλέμματα στα Φηρά και στο μαγικό σκηνικό του Selene Restaurant, θα είναι και φέτος γεμάτο με μοναδικά κρασιά από τους τοπικούς παραγωγούς της Σαντορίνης, βιωματικά masterclasses από τους παγκοσμίως καταξιωμένους Masters of Wine Γιάννη Καρακάση και Mark Andrew, σημαίνουσες οινικές προσωπικότητες, όπως ο Neil Beckett, εκδότης του περιοδικού The World of Fine Wine, μία ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής και φυσικά ένα απαράμιλλο 4-hands dinner, που ενώνει τη Σαντορίνη με την Κέρκυρα, το Αιγαίο με το Ιόνιο, και συνοδεύεται από μερικές από τις καλύτερες οινικές ετικέτες. Η Vedema τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού.

Info: Φηρά, Σαντορίνη, 2286022249

Γαστρονομική σύμπραξη

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Αλέξανδρος Τσιοτίνης και ο πάντα ανατρεπτικός σεφ Θάνος Στασινός δίνουν ραντεβού στις 30 Σεπτεμβρίου στο Elissa Lifestyle Resort στη Ρόδο, μέλος των Ella Resorts, για ένα ιδιαίτερο 4-hands dinner που αναμένεται να κλέψει τις εντυπώσεις. Το "4-Hands Symphony of Tastes" ενώνει τις nikkei επιρροές του Θάνου Στασινού με τις σύγχρονες τεχνικές και δημιουργίες του Αλέξανδρου Τσιοτίνη και το αποτέλεσμα υπόσχεται να αποτελέσει μια γιορτή της γαστρονομικής τέχνης.

Η άρτια χρήση και παρουσίαση της πρώτης ύλης αντικατοπτρίζεται στα πιάτα, ως απόδειξη της δέσμευσης των δύο σεφ για καινοτομία και αρμονική συνένωση υφών και γεύσεων σε αυτό το μοναδικό γαστρονομικό ταξίδι. Το "4-Hands Symphony of Tastes" υπόσχεται να συναρπάσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους με τις δημιουργίες δύο εκ των καλύτερων σεφ της γενιάς τους.

Info: Καλλιθέα, Ρόδος, 22410 54500

ΔΗΜΟΦΙΛΗ