ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι ήχοι των Pink Floyd φέρνουν ξανά ζωή στην Αρχαία Πομπηία

Οι ήχοι των Pink Floyd φέρνουν ξανά ζωή στην Αρχαία Πομπηία

Σχεδόν μισό αιώνα μετά ο Ντέιβιντ Γκίλμουρ των Pink Floyd επιστρέφει στο ιστορικό ρωμαϊκό αμφιθέταρο της Πομπηίας για να γράψει ιστορία.

Ήταν 1972 όταν το συγκρότημα της ροκ έδωσε συναυλία μέσα στον ίδιο χώρο ωστόσο τότε δεν μπόρεσε κανείς να παρακολουθήσει οτιδήποτε καθώς ήταν γύρισμα για να χρησιμοποιηθεί στο φιλμ τους, Live in Pompeii.

Την βραδιά όμως αυτής της Πέμπτης ο Γκίλμουρ χάρισε στους θεατές αυτό που περίμεναν χρόνια τώρα. Χιλιάδες θεατές ένιωσαν το αναμενόμενο δέος καθώς οι ήχοι από το "Dark Side Of The Moon" αντήχησαν στο μυσταγωγικό αρχαίο θέατρο.

"Σήμερα είναι η πρώτη φορά μετά το 79 μ.Χ. που ζωντανό ακροατήριο θα παρακολουθήσει μια παράσταση σε αυτό τον ιστορικό χώρο" σχολίασε ο άντρας που συνδημιούργησε ένα συγκρότημα ιστορικό.

Επίσημος πλέον δημότης της πόλης ο Γκίλμουρ ξεχρέωσε μια οφειλή πολιτισμού και αισθήσεων εκεί που το ηφαίστειο τιμώρησε τους έκλυτους ανθρώπους σε μια από τις ιστορικότερες εκρήξεις που τσάκισε την ανθρωπότητα.

pompeiiiii

Όταν ο Βεζούβιος έθαψε την Πομπηία ζωντανή

Ήταν 24 Αυγούστου του έτους 79 μ.Χ. όταν το ηφαίστειο του Βεζούβιου αρχίζει να ξερνάει την οργή του. Μέσα στις επόμενες 25 ώρες θα έχει αφανίσει ολόκληρη την πόλη. Εκατοντάδες χρόνια αργότερα αρχαιολόγοι που θα πραγματοποιήσουν ανασκαφές στην Πομπηία θα εντοπίσουν μια ολόκληρη πόλη μαζί με τους κατοίκους τους, ακίνητους στον χρόνο καθώς οι στάχτες και η λάβα αιχμαλώτισε τον πολιτισμό και την ζωή της ιταλικής πόλης.

Η Πομπηία που ιδρύθηκε το 600 π.Χ. στη σκιά του όρους Βεζούβιου είχε έναν πύρινο επίλογο. Ο Gaius Plinius Secundus αναφέρει ότι το επόμενο πρωινό η στάχτη είχε σκεπάσει ακόμα και τον ήλιο. Ο ίδιος θα πεθάνει στις 25 Αυγούστου από τις δηλητηριώδεις αναθυμιάσεις.

Περίπου 2000 άνθρωποι κατάφεραν να επιβιώσουν από την έκρηξη του ηφαιστείου της 24ης Αυγούστου. Το επόμενο όμως πρωινό μια ακόμα πιο ισχυρή έκρηξη θα τους σκοτώσει όλους ακαριαία. 13.000 άνθρωποι ήταν τα θύματα μιας φυσικής καταστροφής που ταρακούνησε τη Ρωμαική αυτοκρατορία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ