ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πέντε διευθύνσεις για κορυφαίες ψαροφαγικές εμπειρίες στην πόλη

Πέντε διευθύνσεις για κορυφαίες ψαροφαγικές εμπειρίες στην πόλη

Η κορυφαία ψαροφαγία δεν έχει την τιμητική της μόνο το καλοκαίρι, αφού και το χειμώνα τα καλύτερα εστιατόρια για ψάρι και θαλασσινά μας υποδέχονται για να μας προσφέρουν μοναδικές γευστικές εμπειρίες που μυρίζουν θάλασσα.

Συναγρίδες, σφυρίδες και λαβράκια, γαρίδες, καραβίδες και αστακοί, σχάρες, τηγάνια, κατσαρόλες και μαρινάδες ενώνουν τις δυνάμεις τους στα κορυφαία ψαροφαγικά εστιατόρια της πόλης και εμείς απολαμβάνουμε την Ελλάδα στο πιάτο μας, άλλοτε παραδοσιακή και οικεία και άλλοτε δημιουργική και συναρπαστική. Παρακάτω πέντε διευθύνσεις για να απολαύσετε το ψάρι και τα θαλασσινά σας στην πιο φρέσκια και γευστική εκδοχή τους.

Psaropoula Fish Meze

Ένα εστιατόριο που κλείνει μέσα στους κατάλευκους τοίχους του το καλοκαίρι όλους τους μήνες του χρόνου, η Psaropoula Fish Meze άνοιξε τις αέρινες πόρτες της το καλοκαίρι του 2022 εκεί που οι γνώστες του φρέσκου ψαριού έβρισκαν κάποτε την ιστορική Ψαροπούλα. Πολλά άλλαξαν στο ψαροφαγικό εστιατόριο της Καλλιθέας, αλλά η εμμονή με την ολόφρεσκη και κορυφαία ποιοτικά πρώτη ύλη έμεινε ίδια και απαράλαχτη. Το μενού έχει και κλασσικές επιλογές και πιο δημιουργικές προσεγγίσεις, όλες με την υπογραφή του πολυβραβευμένου σεφ Γιάννη Λιόκα, που είναι γνωστός πρωτίστως για το ταλέντο του να σχεδιάζει πιάτα όπου η νοστιμιά έχει πάντα τον πρώτο λόγο, και σε συνεργασία με τον σεφ Αλέξανδρο Μηλιαράκη, που κάνει τα δικά του μαγικά στην εκτέλεση του μενού. Εδώ ερχόμαστε για τη signature τσιπούρα παναρισμένη σε panco στο τηγάνι, που συνοδεύεται από μία άκρως φινετσάτη sauce tartare, για τον μπακαλιάρο ρεβυθάδα, που έχει γλασαριστεί με λευκό miso και έρχεται ψημένος στην εντέλεια μέσα σε παραδοσιακό πήλινο σκεύος πάνω σε μία θεϊκή λεμονάτη ρεβυθάδα, για το ελληνικό sashimi με μαγιάτικο και τέλειες οξύτητες, για το comfort νοστιμιάς γιουβέτσι θαλασσινών, αλλά και για τα αριστοτεχνικά ψημένα ψάρια που έβγαλαν το ίδιο πρωινό οι ελληνικές θάλασσες. Μία πλούσια λίστα κρασιών και αποσταγμάτων, με έμφαση φυσικά στον ελληνικό αμπελώνα, συμπληρώνει το απολαυστικό παζλ.

Info: Σωκράτους 237, Καλλιθέα, 2109431209

Τραβόλτα

Ένα από τα διασημότερα ψαροφαγικά στέκια της Αθήνας, που μάλιστα κλείνει 12 χρόνια παρουσίας στο Περιστέρι σε λίγους μήνες, αλλά με πολύ μακρά πρότερη ιστορία, συνεχίζει να συγκεντρώνει στα λευκά τραπέζια του τους ορκισμένους λάτρεις του καλού ψαριού και των εμπνευσμένων θαλασσινών εκτελέσεων. Ένα μαγαζί που διαρκώς εξελίσσεται και συναρπάζει με τους τρόπους διαχείρισης της κορυφαίας πρώτης ύλης, που καταφθάνει κάθε πρωί εδώ από τα δύο αποκλειστικής συνεργασίας καΐκια του Τραβόλτα. Εδώ ερχόμαστε για την καλύτερη αληθινή ταραμοσαλάτα της Αθήνας, για το επικό ταρτάρ μπαρμπούνι σε zero waste λογική, αφού το ψαροκόκαλο και το κεφάλι έχουν "ψηθεί" σε ξύδι και αλάτι και ρουφιούνται μέχρι τέλους, φυσικά για το signature κοντοσούβλι θαλασσινών, εκ των οποίων εγώ πάντα θα πεθαίνω για το καλαμάρι, για το μαγικό τηγάνι που βγάζει σαρδέλες, αθερίνες, μπαρμπούνια, κουτσομούρες, μπουκιές τσιπούρας και ό,τι άλλο φανταστεί κανείς με όλη τη νοστιμιά αλλά χωρίς καθόλου το λάδι, και βέβαια για τα λαχταριστά πιάτα με ζυμαρικά αλλά και για τα ψάρια στη σχάρα που δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

Info: Αρκαδίας & Αγίου Παύλου 33, Περιστέρι, τηλ. 2105719222

Παπαϊωάννου

Με μακρά ιστορία στην εκλεπτυσμένη ψαροφαγία, τα εστιατόρια Παπαϊωάννου -με οδηγό πάντα τον Γιώργο Παπαϊωάννου και την απόλυτη πεποίθησή του πως η κορυφαία πρώτη ύλη μιλάει από μόνη της και δεν χρειάζεται πολλά «στολίδια» για να μαγέψει τον ουρανίσκο- αποτελούν σταθμό στη χώρα μας. Είτε στον Πειραιά, είτε στην Κηφισιά, είτε στο Καβούρι (για εμένα στο πιο προνομιακό location της περιοχής), είτε και στη Μύκονο φαντάζομαι όπου πρόκειται να ανοίξει νέο εστιατόριο την ερχόμενη άνοιξη, εδώ ερχόμαστε για τη συνολική εμπειρία που ξεκινά από την ώρα που οι αποκλειστικά συνεργαζόμενοι ψαράδες και ψαροτουφεκάδες ξανοίγονται στη θάλασσα και ολοκληρώνεται στο θεσπέσιο πιάτο που σερβίρεται μπροστά μας. Από τα ομιλούντα όστρακα μέχρι το καπνιστό χέλι, από τα μαγικά ταρτάρ μέχρι τις αχνιστές καραβιδοουρές, από τις ροφομακαρονάδες μέχρι τα μικρά αριστουργήματα που βγαίνουν από το τηγάνι και τη σχάρα και από το iconic κριθαρότο καραβίδας μέχρι τα ψάρια ημέρας, εδώ η ψαροφαγία είναι πολύ σοβαρή υπόθεση.

Info: Πειραιάς - Ακτή Κουμουνδούρου 42, Μικρολίμανο, 2104225059/ Κηφισιά - Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, 2107546046/ Βουλιαγμένη – Ηλίου 2, 2111001117

Milos Athens

Ένα εστιατόριο συνώνυμο της fine ψαροφαγίας όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στον κόσμο, αφού το Milos restaurant brand έχει ξεπεράσει προ πολλού τα στενά ελληνικά σύνορα, ή, για να είμαστε απολύτως ακριβείς, δεν ξεκίνησε καν μέσα σε αυτά. Το διάσημο ελληνικό εστιατόριο ξεκίνησε από τον Καναδά και μετά ήρθε στην Ελλάδα, όπου έβαλε τη δική του σφραγίδα στην πορεία της εγχώριας εστιατορικής σκηνής. Στο σήμερα τώρα, το Milos Athens φιλοξενείται στον φινετσάτο ισόγειο χώρο του ομώνυμού του ξενοδοχείο στην καρδιά της πόλης και συνεχίζει να πρεσβεύει τις αξίες που το έκαναν σπουδαίο εξαρχής και που επικεντρώνονται φυσικά στην κορυφαία πρώτη ύλη και στην προσήλωση στις ελληνικές γαστρονομικές παραδόσεις. Ένα μοναδικό έργο τέχνης με έμπνευση τα δίχτυα των ψαράδων καταλαμβάνει το ταβάνι και τραβά το βλέμμα μας από την άκρως εντυπωσιακή ψαριέρα με καλούδια που ακόμη κουβαλούν πάνω τους το νερό της θάλασσας.

Info: Κολοκοτρώνη 3-5, Αθήνα, 2166003320

Αφρόψαρο

Το ανατρεπτικό Αφρόψαρο με την πανέμορφη μαρμάρινη ψαριέρα στην είσοδο και τα χαριτωμένα αστεΐζοντα ταμπελάκια δίπλα στα ψάρια αποτελεί κλασσικό ψαροφαγικό προορισμό για ανθρώπους από κάθε γωνιά της Αθήνας, κι ας βρίσκεται στην off-Broadway περιοχή του Νέου Ηρακλείου. Η κουζίνα ακολουθεί μοντέρνες λογικές και head to tail πρακτικές, χωρίς να λείπουν και οι κλασσικές γεύσεις, ενώ ταρτάρ, καρπάτσιο και σεβίτσε συναγωνίζονται επάξια ζυμαρικά θαλασσινών και ψάρια ημέρας στη σχάρα. Εμείς επιλέγουμε το ψάρι μας και η κουζίνα δεν χαλάει χατίρια, αφού μπορούμε να το απολαύσουμε σε διάφορες και διαφορετικές παρασκευές, ενώ η παρουσίαση των πιάτων προσφέρεται ξεκάθαρα για insta-worthy φωτογραφίες. Η εκτενής λίστα κρασιών και το άψογο σέρβις έρχονται να ολοκληρώσουν την εμπειρία.

Info: Μαρίνου Αντύπα 62-66, Νέο Ηράκλειο, 2102723000

ΔΗΜΟΦΙΛΗ