ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Οι καλύτερες «cocktails & bites» προτάσεις εν όψει των εορταστικών μας εξόδων στην πόλη

Οι καλύτερες «cocktails & bites» προτάσεις εν όψει των εορταστικών μας εξόδων στην πόλη

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, όλοι έχουμε μεγαλύτερη διάθεση για βόλτες στη στολισμένη πόλη. Σε αυτά τα μαγαζιά τα διλήμματα «ποτό ή φαγητό;» δεν έχουν καμία θέση. 

Με ακριβώς 23 ημέρες για τα Χριστούγεννα, το εορταστικό mood έχει ήδη χτυπήσει κόκκινο και οι έξοδοι στα στέκια της πόλης καλά κρατούν. Οι παρακάτω διευθύνσεις βάζουν τέλος στο αιώνιο δίλημμα «φαγητό ή ποτό» χωρίς καν να προσπαθούν, αφού εδώ τα εμπνευσμένα cocktails πάνε χέρι-χέρι με ψαγμένες γεύσεις που ενθουσιάζουν τους απανταχού foodies. Τελικά η εποχή που το μόνο συνοδευτικό του ποτού μας ήταν τα πατατάκια, ίσως και η πίτσα, έχει περάσει ανεπιστρεπτί- και ευτυχώς θα πούμε εμείς!

42 Barstronomy Athens

Σε μία από τις πιο επιβλητικές και αναγνωρίσιμες μπάρες της Αθήνας απολαύσαμε πολύ νωρίς cocktails & bites, πριν καν αυτό γίνει cool. Άλλωστε και το όνομα του 42 Barstronomy Athens μαρτυρά από μόνο του το ιδανικό balance μεταξύ ποτού και φαγητού. Δεν είναι μυστικό βέβαια πως στο ζεστό και φιλόξενο μαγαζί της Κολοκοτρώνη μπορείς να κάτσεις και κανονικά για φαγητό, και μάλιστα το αγαπημένο μας στέκι έχει πολλά νέα να μοιραστεί μαζί μας σε αυτόν τον τομέα, αλλά αυτά θα τα πούμε αναλυτικά σε προσεχές μας αφιέρωμα. Όμως τώρα το θέμα μας είναι άλλο και στον τομέα Cocktails & Bar Food είναι σίγουρο πως το 42 κερδίζει στα σημεία, αφού εδώ καθόμαστε αναπαυτικά στα άνετα bar stools, ακουμπάμε στη ρομπούστα ξύλινη μπάρα, παραγγέλνουμε το creativity-forward cocktail μας (μάλιστα εδώ και λίγες ημέρες το ρόλο του Head Bartender έχει αναλάβει ο βραβευμένος Πάνος Κανατσούλης) και το συνοδεύουμε την εμπειρία μας με πιάτα που θέλγουν τόσο το μάτι όσο και τον ουρανίσκο, αλλά ταυτόχρονα δεν μας «ταλαιπωρούν» για να τα φάμε, όπως τα λαχταριστά mini double bacon cheeseburgers, τα ζουμερά chicken thigh skewers, το κολασμένο buttermilk fried chicken, αλλά και οι κομψές pinsas που προσωπικά πολύ τις αγαπώ για την καλοφτιαγμένη και τόσο όσο χρειάζεται τραγανή ζύμη τους.

Info: Κολοκοτρώνη 3, Σύνταγμα, 2130052153

Birdman Athens

Με την τέλεια ισορροπία μεταξύ cocktails και φαγητού να πρυτανεύει, το διαχρονικά αγαπημένο Birdman του μάγου της αθηναϊκής εστιατορικής σκηνής Άρη Βεζενέ είχε πιάσει το νόημα, way before it was cool. Αφού μας αρέσει να τρώμε στην μπάρα, γιατί να το κρύψουμε; Τα εξαιρετικά cocktails του Δημήτρη Κασβίκη συναντούν τα μοναδικά πιάτα που βγαίνουν από την ορθάνοικτη κουζίνα-μπάρα του Birdman και το αποτέλεσμα είναι fun και interactive βράδια με αέρα Νέας Υόρκης και λοιπών μητροπόλεων του κόσμου. Από το section Reimagined Classics της cocktails list το Geisha’s Ritual με ρούμι, βερίκοκο και passion fruit αποτελεί κορυφαία επιλογή των λάτρεων των εξωτικών γεύσεων, ενώ στα must-order πιάτα συναντούμε το ανατρεπτικό Beef Udon με wagyu chuck flap και κρόκο αυγού, το πρεσαριστό Οshizushi tar-tar με κάπαρη Άνδρου και yuzu, τα υπέροχα selections από beef nigiri, αλλά και τα παιχνιδιάρικα Yaki Tori και Yaki Kushi που ενθουσιάζουν από meat lovers μέχρι vegans.

Info: Βουλής 35, Σύνταγμα, 210 3212800

Line Athens

Είναι απολύτως βέβαιον πως το #12 των World’s 50 Best Bars δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, αφού από την πρώτη ημέρα που άνοιξε τις πόρτες του (στις αρχές του 2022 εάν δεν με απατά η μνήμη μου) έγινε το «αύριο» των αθηναϊκών bars με το sustainability και τα υβριδικά ποτά να πηγαίνουν χέρι-χέρι με την dream team της ελληνικής μπαρ σκηνής. Εδώ λοιπόν, μέσα στον πανέμορφο χώρο της πρώην Gallery Zoumpoulakis, απολαμβάνουμε κρασιά που δεν είναι κρασιά, τα γνωστά πλέον fruit wines, κορυφαία cocktails, uber-cool ατμόσφαιρα και πιάτα μίας sophisticated bar food & to share λογικής. Δεν χρειάζεται καν να πούμε πως στο Line (που πρόσφατα ανέλαβε και το bar concept του μοναδικού διάστερου εστιατορίου της χώρας μας, του Delta) όλα φτιάχνονται από το μηδέν και τίποτα δεν πάει χαμένο, αφού το zero waste βρίσκεται στον πυρήνα της φιλοσοφίας του μαγαζιού.

Info: Αγαθοδαίμονος 37, Κάτω Πετράλωνα, 2117507185

FeelinGood

Feelin’ Good όνομα και πράγμα, το νέο hot στέκι στο Κουκάκι συνδυάζει μία δυνατή μπάρα με feelgood μουσικές -κυρίως αφροαμερικανικής και jazz λογικής- και “dirty street food” επιλογές που έκαναν το ιδιαίτερο αυτό μπαρ talk of the town από την πρώτη στιγμή που άνοιξε τις πόρτες του στην εκπνοή του 2022. Εδώ πίνουμε εξαιρετικά twisted classic cocktails, όπως το Clover Club με sake, κεράσια και tomato water να πειράζουν τα κλασσικά, αλλά και ένα εμβληματικό Grasshopper, και τα συνοδεύουμε με λαχταριστό bar food, όπως τα πληθωρικά Corn Dog Bites με Bloody Mary ketchup, ένα από τα καλύτερα mac ‘n cheese της πόλης και πολλά ακόμη. Γενικά σε όλες τις παρασκευές υπάρχει από πίσω ένα ισχυρό zero waste mentality και η ξεκάθαρη διάθεση για ένα μαγαζί που ήρθε για να μείνει στην αθηναϊκή μπαρ σκηνή.

Info: Γεωργίου Ολυμπίου 8, Κουκάκι, 2109214010

Avra Bar

Μετακινούμαστε για λίγο από το κέντρο και κατηφορίζουμε νότια για να μπούμε στο πραγματικά πανέμορφο Avra Bar του Four Seasons Astir Palace και να γνωρίσουμε από κοντά το bar εκείνο που κατάφερε να αλλάξει τη στάση μας απέναντι στα ξενοδοχειακά bars. Το destination bar σερβίρει μερικά από τα καλύτερα cocktails της πόλης με την Bar Manager Manon Kapfer να επιμελείται των μαγικών που συμβαίνουν πίσω από την μπάρα και τα guests με μερικούς από τους διασημότερους bartenders του πλανήτη να κρατούν πολύ καλά. Το bar snack menu μεταβάλλεται ανάλογα με την εποχή και σε αυτό συναντούμε πιάτα εμπνευσμένα από τη χώρα μας και με υλικά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, τα οποία φυσικά και δεν παύουν να κλείνουν το μάτι στις υψηλές απαιτήσεις του διεθνούς κοινού του ξενοδοχείου.

Info: Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, 2108901197

Kalua Athens

Ολοκαίνουριο και πολύ εντυπωσιακό, το Kalua Athens άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν λίγες εβδομάδες στο rooftop του επίσης πολύ νέου ξενοδοχείου Nyx Esperia Palace και υπόσχεται να πάει το fun dining σε άλλα επίπεδα. Το διάσημο μυκονιάτικο resto brand κατέλαβε τον 9ο και τον 10ο όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου και προσφέρει κορυφαία cocktails και πολύ ιδιαίτερες προτάσεις σε πιάτα αλλά και bar bites με φόντο την Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και μία άκρως θελκτική infinity pool. Φυσικά και το sushi έχει τον πρώτο λόγο, χωρίς να λείπουν πολλές και διαφορετικές εναλλακτικές σε μεσογειακή και ελληνική κουζίνα, πάντα με ένα μικρό twist. Οι μουσικές επιλογές ανεβάζουν τους τόνους, ενώ υπάρχει και εναλλαγή με live performances.

Info: Σταδίου 22 & Εδουάρδου Λω, Αθήνα, 6942886688

NiDo Athens

To επίσης πολύ νέο Gastrobar του βραβευμένου σεφ Νίκου Θωμά, το οποίο άνοιξε μέσα στο 2023, είναι το funky «αδελφάκι» του γαστρονομικού Simul, και το μέρος όπου η Αθήνα έμαθε ξανά να πίνει Porn Star Martini και Tequila Sunrise -όπως θα έπρεπε να φτιάχνονται ώστε να μην τα είχαμε εγκαταλείψει ποτέ- και να τα ταιριάζει με τις ανατρεπτικές γεύσεις του ταλαντούχου σεφ σε sharing λογική. Εδώ τρώμε πατατόψωμο με αντζούγιες και λαρδί, μπρόκολο tempura, σουβλάκια με καραβίδα και στρείδια με ζωμό χωριάτικης, ενώ ακούμε soul, hip hop και old school μουσικές από το booth που συχνά-πυκνά φιλοξενεί γνωστά DJ guests.

Info: Λεβέντη 5, Κολωνάκι, 2107250226

Naked.Ath

Ένα από τα πολύ αγαπημένα μας αθηναϊκά μπαρ, το sexy and cool Naked.Ath συνεχίζει να μας φτιάχνει τη διάθεση από την στιγμή που παίρνουμε θέση στη μεγάλη του μπάρα κάτω από την χαρακτηριστική neon επιγραφή «A little party never killed nobody». Φανταστικά cocktails, δυνατές μουσικές επιλογές και καλοφτιαγμένο φαγητό, τόσο σε bar food όσο και σε πιο resto εκδοχή, έχουν κάνει το πανέμορφο αυτό μπαρ σημείο αναφοράς στην πολύβουη πλατεία Αγίας Ειρήνης. Μάλιστα τα παιδιά που το έχουν άνοιξαν το καλοκαίρι που μας πέρασε ένα πολύ όμορφο μπαρ στην Αντίπαρο, το Alo Cubano, που έκανε το δικό του λατινοαμερικανικό χαμό στο μαγευτικό κυκλαδονήσι.

Info: Πλατεία Αγίας Ειρήνης 2, Αθήνα, 2103219310

ΔΗΜΟΦΙΛΗ