ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

«Θάβουν» το Napoleon οι Γάλλοι - Έντονη κριτική στον Ρίντλεϊ Σκοτ αλλά και ρεκόρ εισιτηρίων

«Θάβουν» το Napoleon οι Γάλλοι - Έντονη κριτική στον Ρίντλεϊ Σκοτ αλλά και ρεκόρ εισιτηρίων
Ο Χοακίν Φίνιξ και - κατά Ρίντλεϊ Σκοτ - Ναπολέων, με τον σκηνοθέτη στην πρεμιέρα της ταινίας Scott Garfitt/Invision/AP)

Διόλου θετικά δεν υποδέχθηκαν την νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ, Napoleon οι γάλλοι, καθώς εξακολουθούν να θαυμάζουν το μεγαλοφυή στρατηγό τους.

Παρά την έντονη κριτική πάντως, οι εισπράξεις είναι εντυπωσιακά υψηλές: Ανέρχονται σε 9,76 εκατομμύρια δολάρια από 1,15 εκατομμύρια εισιτήρια που πωλήθηκαν τις πρώτες δύο εβδομάδες στους κινηματογράφους.

Η ταινία Napoleon πήρε τη χαμηλότερη βαθμολογία από όλες τις πρόσφατες ταινίες του Σκοτ στο Allociné, τη γαλλική βάση δεδομένων για κινηματογραφικές ταινίες αντίστοιχη του IMDb στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το Variety 4.659 κριτικές χρηστών του έδωσαν 2,3 στα 5 αστέρια.

Ο αρθρογράφος Ρομέν Μαρσιλί και ο ιστορικός Πατρίς Τζενιφέ μίλησαν στο Variety για την εχθρική αντίδραση που έχει στην πατρίδα του Ναπολέοντα η ταινία:

«Δεν είναι περίεργο που οι Γάλλοι πήγαν να δουν το φιλμ Napoleon στις κινηματογραφικές αίθουσες. Μόλις διάβασα μια έρευνα που λέει ότι το 74% των ερωτηθέντων εξακολουθούν να θαυμάζουν τον Ναπολέοντα», ανέφερε ο ιστορικός, ο οποίος έχει γράψει πολλά βιβλία για τον Ναπολέοντα που έχουν αναγνωριστεί από τους κριτικούς και έχει μιλήσει για την αμφιλεγόμενη ταινία σχεδόν σε όλα τα γαλλικά ειδησεογραφικά κανάλια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ