ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Νέα πιάτα και X-mas gourmet shopping σε ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια του Ψυχικού

Νέα πιάτα και X-mas gourmet shopping σε ένα από τα πιο αγαπημένα στέκια του Ψυχικού

Το Barolo Athens δεν είναι τυχαία ένα από τα πιο δημοφιλή all-day spots των βορείων προαστίων. Δοκιμάσαμε το νέο μενού του Μιχάλη Νουρλόγλου και έχουμε πολλά να μοιραστούμε μαζί σας.

Το Barolo Athens κέρδισε την καρδιά του απαιτητικού foodie crowd του Ψυχικού, και όχι μόνο, με το που άνοιξε τις αεράτες πόρτες του, πριν από κάτι περισσότερο από τρία χρόνια. Η συνταγή της επιτυχίας στο φιλόξενο, χαρούμενο και πάντα γεμάτο all-day στέκι του Παλαιού Ψυχικού συνδυάζει πολλές διαφορετικές συνθήκες, όπως άλλωστε συνήθως συμβαίνει με τα δημοφιλή εστιατόρια που τελικά εξελίσσονται σε «κλασσικά». Εδώ συναντούμε έναν δημιουργικό συνδυασμό όλων όσων αγαπάμε: όμορφη ατμόσφαιρα, φιλόξενη διάθεση, εξαιρετικό σέρβις, άνετοι εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι, κορυφαίες πρώτες ύλες, μενού ιταλικής κατεύθυνσης από τον πολυβραβευμένο σεφ Μιχάλη Νουρλόγλου, και ένα από τα καλύτερα delicatessen της Αθήνας, για να κάνουμε παράλληλα και τα ψώνια μας. Τι άλλο θα μπορούσε κανείς να ζητήσει από ένα μαγαζί;

Πριν λίγες ημέρες λοιπόν βρεθήκαμε στον πάντα «ανθισμένο» χώρο του Barolo Athens, που τώρα έχει βάλει τα γιορτινά του και είναι ακόμη πιο ζεστό και cozy, με αφορμή τα νέα πιάτα που δημιούργησε ο ταλαντούχος σεφ και απολαύσαμε μία υπέροχη εμπειρία, ενώ μπήκαμε απευθείας σε εορταστικό κλίμα και ψωνίσαμε και δώρα για τα Χριστούγεννα. Τώρα ειδικά με τις διακοπές των εορτών να πλησιάζουν, το Barolo γίνεται το απόλυτο hot-spot της περιοχής από νωρίς το πρωί για λαχταριστό breakfast και brunch μέχρι αργά το βράδυ για κομψά ιταλικά δείπνα και υπέροχα κρασιά, αφού εδώ όλοι περνάμε καλά, μεγάλοι και μικροί, ζευγάρια και οικογένειες, φίλοι και after-office παρέες. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το μενού του Barolo Athens έχει σαφείς ιταλικές καταβολές, αλλά τα πιάτα του Μιχάλη Νουρλόγου κατορθώνουν να συνδυάζουν μία μοντέρνα και κομψή ιταλική κουζίνα που ακολουθεί τις εποχές με μία comfort διάσταση που συχνά λείπει από τις μοντέρνες προσεγγίσεις της κουζίνας της γείτονος. Για να το πούμε με πιο απλά λόγια, το φαγητό εδώ είναι πολύ νόστιμο, χωρίς να είναι κλασσικό και συνάμα χωρίς να του λείπει η φινέτσα που εκ προοιμίου συνοδεύει τα πιάτα ενός δυνατού σεφ. Το μενού, το οποίο ξεκινά μετά τη λήξη του brunch menu νωρίς το μεσημέρι, είναι αρκετά πληθωρικό, ώστε να μην μας λείπουν οι επιλογές αλλά ταυτόχρονα και αρκετά συγκροτημένο, ώστε να μπορεί ο καθένας να βρει αυτό που του ταιριάζει.

Αφού λοιπόν ξεκινήσαμε με τα διάσημα plateau του Barolo με την χειροποίητη focaccia που καταφθάνει ζεστή από τον ξυλόφουρνο και μπορεί να συνοδευτεί από μία φανταστική ποικιλία από τυριά και αλλαντικά εξαιρετικής ποιότητας, πρέπει να σας ομολογήσουμε πως εντυπωσιαστήκαμε με ένα Gouda Tricolore (κυριολεκτικά όπως βλέπετε και στη φωτογραφία), το οποίο περιέχει κόκκινη και πράσινη πιπεριά και λευκό κατσικίσιο τυρί και μπορούμε να το προμηθευτούμε και για το σπίτι από το Barolo Deli. Προσωπικά σίγουρα θα το επιλέξω για το πλατώ με τυριά του Χριστουγεννιάτικου ρεβεγιόν, αφού είναι δεδομένο πως θα κερδίσει το ενδιαφέρον τόσο οπτικά όσο και γευστικά.

Εν συνεχεία περάσαμε στις σαλάτες, οι οποίες καλώς ή κακώς είναι οι πρώτες που πρέπει να συνάδουν με την εποχή στην οποία σερβίρονται, έτσι οι νέες προτάσεις του καταλόγου έχουν χειμερινό χαρακτήρα και υλικά. Κατέφθασαν στο τραπέζι μας η ολοκαίνουρια τρυφερή πράσινη σαλάτα με ζεστό κατσικίσιο τυρί, bresaola και cranberries, που ήταν πολύ γευστική και με ωραίες εντάσεις από χαρακτηριστική γεύση του τυριού, και μία ζεστή σαλάτα με ραντίτσιο, σπανάκι, γλυκιά gorgonzola και καραμελωμένα καρύδια. Οι «ζεστές» σαλάτες, δηλαδή οι σαλάτες το πράσινο στοιχείων των οποίων έχει περάσει από grill, είναι μία πολύ αγαπημένη τάση τα τελευταία χρόνια, που προσωπικά πολύ ενδιαφέρουσα βρίσκω.

Ένα πιάτο που κατατάσσεται στα ορεκτικά στο μενού, αλλά εύκολα θα είχε θέση και στις σαλάτες, και το οποίο κέρδισε διθυραμβικά σχόλια από ολόκληρο το τραπέζι, είναι το ψητό κουνουπίδι με κρέμα πιπεριάς, γιαούρτι και ρόκα. Ίσως μία από τα ωραιότερα πιάτα με κουνουπίδι αυτή τη στιγμή στην εστιατορική σκηνή της πόλης, και να σημειώσουμε πως αν ήταν έτσι πάντα σερβιρισμένα τα κουνουπίδια, θα ήταν το αγαπημένο μας λαχανικό.

Μαζί με το κουνουπίδι ήρθε και η parmigiana di melanzane με σπιτική σάλτσα νάπολι, κρέμα προβολόνε και μπεσαμέλ απευθείας από τον ξυλόφουρνο και τέλεια χρυσαφένια στην κορυφή. Ένα πιάτο τόσο comfort όσο και αυθεντικό, που θα μπορούσαμε να το απολαμβάνουμε με άνεση στην κουζίνα κάποιας Ιταλίδας μαμάς μπροστά στο τζάκι.

Φυσικά και δεν αντισταθήκαμε στις διάσημες πίτσες του Barolo, που είναι για την ακρίβεια pizzeti, δηλαδή μικρότερες σε μέγεθος από τις κλασσικές και με λίγο πιο τραγανό φύλλο στις άκρες. Δοκιμάσαμε δύο ή τρεις για να είμαι ειλικρινής, αλλά εκείνη που κέρδισε τις περισσότερες καρδιές ήταν εκείνη με την ιταλική μορταδέλα, το φιστίκι Αιγίνης, το φρέσκο κολοκυθάκι και το σπιτικό πέστο βασιλικού.

Το κεφάλαιο ζυμαρικά και ριζότο είναι μεγάλο στο Barolo Athens, όπως άλλωστε και σε κάθε ιταλικό εστιατόριο που σέβεται τον εαυτό του, αφού κακά τα ψέματα, το ιταλικό στο ζυμαρικό θα το κρίνεις. Εξαιρετική καινούρια προσθήκη στο μενού λοιπόν το linguine alla nerano με κολοκυθάκι σε τραγανή υφή, φιστίκι Αιγίνης και προβολόνε, αλλά και τα σχεδόν σπιτικής διάστασης χειροποίητα λαζάνια που δένονται με τυρί ρικότα και σπανάκι και αφηγούνται ιστορίες βαθιάς νοστιμιάς.

Και στα ριζότο όμως -με το ριζότο μανιταριών να με ενθουσιάζει πάντα το ίδιο εδώ- είχαμε νέες αφίξεις με ένα φίνο και εκλεπτυσμένο ριζότο με σελινόριζα, τηγανητό τοπιναμπούρ και πλούσια παρμεζάνα 36μηνης ωρίμανσης να έχει χυλώσει στην εντέλεια πριν έρθει να σαγηνεύσει τους ουρανίσκους μας με την όμορφα δεμένη συμφωνία των συστατικών του. Μπορείς επίσης να προσθέσεις και νότες φρέσκιας χειμερινής τρούφας από πάνω, εάν επιθυμείς, αλλά προσωπικά θεωρώ πως το συγκεκριμένο πιάτο είναι πλήρες και χωρίς αυτό.

Στα κυρίως και σε «άπταιστην ιταλική» η κοτολέτα μαύρου χοίρου με τραγανή κρούστα και τέλεια βουτυράτη γεύση έρχεται αρτυμένη από παρμεζάνα παλαίωσης και συνοδευόμενη από ένα βελούδινο πουρέ πατάτας που δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Φυσικά μπορούμε να ταιριάξουμε το κρέας μας και με πατάτες και με λαχανικά και με ρύζι και με πολλά άλλα, αλλά αυτός ο πουρές αξίζει της προσοχής μας.

Επίσης νέο στο μενού το αριστοτεχνικά ψημένο striploin sauce bearnaise και ψητά λαχανικά αλλά και το chateaubriand με πουρέ πατάτας και φρέσκια τρούφα, το οποίο όμως δεν δοκιμάσαμε γιατί είχε τελειώσει η συγκεκριμένη κοπή φιλέτου με την οποία παρασκευάζεται το πιάτο, πράγμα που μου επιβεβαιώνει τη φρεσκάδα και την ποιότητα των πρώτων υλών που περνούν το κατώφλι της κουζίνας του εστιατορίου. Στα γλυκά το νέο baked cheesecake με chutney από φρούτα εποχής είναι must-order χωρίς αμφιβολία.

Φεύγοντας δεν ξεχάσαμε να περάσουμε μία βόλτα από το μεγάλο deli, όπου εκτός από το Gouda Tricolore που αναφέραμε πιο πάνω, βρήκαμε και τα πιο κομψά και προσωποποιημένα δώρα και καλάθια για τις γιορτές που είναι σίγουρο πως θα ενθουσιάσουν όποιους τυχερούς τα παραλάβουν!

Info: Δαβάκη 1, Παλαιό Ψυχικό, 210 6717600

ΔΗΜΟΦΙΛΗ