ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Chopsticks & cocktails: πέντε εστιατόρια για κορυφαίες Asian fusion εμπειρίες

Chopsticks & cocktails: πέντε εστιατόρια για κορυφαίες Asian fusion εμπειρίες

Με το 2024 να είναι η Χρονιά του Ξύλινου Δράκου, η ασιατική κουζίνα έχει σίγουρα την τιμητική της και αυτά είναι τα κορυφαία εστιατόρια για να απολαύσουμε τα rolls, τις gyozas και τα nigiri μας παρέα με εξαιρετικά cocktails.

Το 2023 είχαμε πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις, με την ασιατική κουζίνα να βρίσκεται μεταξύ αυτών που τιμήθηκαν περισσότερο από τους επιχειρηματίες της εστίασης στη δημιουργία νέων εστιατορικών projects. Πέρα όμως από τα νέα «στέκια», τα παλιά αγαπημένα συνεχίζουν να κλέβουν την καρδιά μας με τις εμπνευσμένες δημιουργίες των σεφ τους, που μιλούν απευθείας τόσο στον ουρανίσκο όσο και στη φωτογραφική μηχανή του κινητού μας. Ακονίζουμε τα chopsticks μας λοιπόν και πάμε να δούμε που θα απολαμβάνουμε τα rolls, τα sashimi, τα nigiri, τα ceviche και τα tiradito μας, παρέα πάντα με απίθανα cocktails, ολόκληρη τη χρονιά του ξύλινου δράκου!

Wild Poppies

Η τελευταία άφιξη του 2023 ήταν ένα fun, sexy και πολύ ατμοσφαιρικό pan-asian resto bar project, που άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του Δεκεμβρίου και έχει ήδη γίνει talk of the town. Την κουζίνα έχει αναλάβει ο Σπύρος Μαυροειδής, γνωστός για την μεγάλη εμπειρία του σε αντίστοιχα υψηλών απαιτήσεων εστιατόρια και για τα εξαιρετικά νόστιμα πιάτα που δημιουργεί, πάντα με το spiciness σε πρώτο ρόλο αλλά σε σωστές αναλογίες.

Μέσα στο πανέμορφο Wild Poppies λοιπόν (στη γνωστή στοά της Σταδίου που κάποτε στέγαζε το Kitty Cat) βλέπουμε τον σεφ να ενώνει με μαεστρία Ιαπωνία, Κίνα και Ταϊλάνδη πάνω στο ίδιο τραπέζι, πάντα με τον δικό του ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο. Τα cocktails είναι απίθανα και σωστά σχεδιασμένα ώστε να μπορούν να ταιριάζουν με το φαγητό, ενώ τα sea bass rolls, το ceviche με το μυλοκόπι, η thai σαλάτα με τα φασολάκια, τα extra spicy bao chicken burges και τα udon με τα μανιτάρια είναι μεταξύ των πιάτων που πραγματικά δεν πρέπει να φύγουμε χωρίς να γευτούμε. Η ένταση της μουσικής από κάποια ώρα και μετά ανεβαίνει και οι μουσικές επιλογές προσφέρονται εξαιρετικά για μία fun βραδιά στην πόλη.

Info: Σταδίου 7, Αθήνα, 2103233334

Malconis Asia

Ακριβώς δίπλα στο γνωστό και αγαπημένο στέκι του Κολωνακίου, το Malconi’s Italy, το μικρότερο και ασιατικότροπο αδελφάκι του, το Malconi’s Asia, άνοιξε μέσα στον Νοέμβριο για να κλέψει την καρδιά κάθε λάτρη των προσεγμένων fusion asian γεύσεων. Ο πολύ έμπειρος σεφ Κωνσταντίνος Ζαχαρίας παίρνει θέση στην ανοικτή και πολύ θεατρική κουζίνα του κουκλίστικου εστιατορίου και μπλέκει τις κουζίνες του κόσμου -κυρίως του ασιατικού- με απρόσμενα υλικά και τεχνικές με το αποτέλεσμα να τον δικαιώνει και να κερδίζει τις εντυπώσεις των foodie της πόλης.

Αν και συστήνουμε ανεπιφύλακτα τις θέσεις μπροστά στην κουζίνα, ώστε να μη χάσετε τίποτα από τη δράση, και η μικρή σάλα με το άπλετο φυσικό φως, τα φυτά και τα σμαραγδί πλακάκια προσφέρεται ιδανικά για όμορφες βραδιές με φίλους πάνω από ένα τραπέζι γεμάτο ασιατικές δημιουργίες και εξαιρετικά cocktails. Τα nigiri, η σαλάτα με την τραγανή πάπια, τα ramen με την πάπια και το king crab με τη βελούδινη σως συγκαταλέγονται σίγουρα στα must-order της βραδιάς.

Info: Πατριάρχου Ιωακείμ 43, Κολωνάκι, 2107248920

Izakaya

Ένα χρόνο έκλεισε το ατμοσφαιρικό Izakaya στον νέο του χώρο κάτω από τις ανθισμένες κερασιές και μπροστά στην ανοικτή κουζίνα του νεοκλασσικού κτηρίου της Λουκιανού, όπου μετακόμισε μετά την πολυετή και άκρως επιτυχημένη πορεία του πάνω από την πλατεία Κολωνακίου. Το 2023 όμως δεν έφερε μόνο αλλαγές στον χώρο, αλλά και στην κουζίνα, αφού πλέον εκεί συναντούμε τον Γρηγόρη Μυρσιάδη και τον Σωτήρη Λίτσα να εκτελούν το μενού που έχει σχεδιάσει ο γνωστός και καταξιωμένος σεφ Δημήτρης Κοντόπουλος και το οποίο συνδυάζει τις ιαπωνικές μαγειρικές αρχές με την καλύτερη ελληνική πρώτη ύλη.

Η cocktail list φέρει και αυτή μία πολυβραβευμένη υπογραφή, αυτή του Μανώλη Λυκιαρδόπουλου, ενώ από το μενού ξεχωρίσαμε και συστήνουμε ανεπιφύλακτα την lobster salad με μπρόκολο και κουνουπίδι, τα emperor rolls με ταρτάρ καβούρι και wagyu και το duch tonburi με ψητή πάπια, ρύζι sushi και αυγό.

Info: Λουκιανού 8, Κολωνάκι, 2107257776

Nyx

Στο rooftop του Academias Hotel, το Nyx Japanese Fusion Gastrobar, που από το 2021 που άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του αποτελεί αγαπημένο σημείο συνάντησης των foodies της πόλης, τόσο για το εξαιρετικό φαγητό του Δημήτρη Κότσαλη και τα εντυπωσιακά cocktails της μεγάλης μπάρας, όσο και για την μοναδική θέα που προσφέρει στην Ακρόπολη και τον Λυκαβηττό, ανακαινίστηκε πλήρως και είναι πιο όμορφο από ποτέ.

Εδώ παίρνουμε θέση είτε στα cozy τραπέζια είτε στα αναπαυτικά bar stools και απολαμβάνουμε jap fusion δημιουργίες υψηλότατου επιπέδου που κερδίζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Μεταξύ των do-not-miss πιάτων το άκρως εξωτικό μυλοκόπι ceviche, το καταπράσινο Aegean tiradito, οι καραβίδες με kosho και τα dragon rolls με χέλι μπρεζέ.

Info: Ομήρου 19, Αθήνα, 6981518000

Nikkei CuEva

To Nikkei του Κολωνακίου στην πλατεία Δεξαμενής σίγουρα δεν χρειάζεται και πολλές συστάσεις, όμως φέτος υποδέχεται τη νέα χρονιά με μεγάλες αλλαγές και ανανεώσεις. Καταρχάς ο πανέμορφος cave-like χώρος του άλλαξε αρκετά και έγινε ακόμη πιο φιλόξενος με το bar -βασίλειο της πολυβραβευμένης barlady Μαίρης Ταλαιπώρου- να αγκαλιάζει πια την ανοικτή κουζίνα και να αποδεικνύει ακόμη πιο δυναμικά πως εδώ η σύνδεση cocktail και φαγητού είναι νομοτελειακή.

Το μενού επιμελείται πλέον ο Νίκος Ψηλός σε ρόλο executive chef, ενώ ο Κλαούντιο Μπαϊράμι παραμένει ο άνθρωπος που βρίσκεται καθημερινά στο τιμόνι της κουζίνας. Τα νέα πιάτα πατούν φυσικά στον γνωστό nikkei χαρακτήρα του bar restaurant αλλά κρύβουν και εκπλήξεις, ενώ συναντούμε και ένα μικρό και πολύτιμο νέο section με limited edition wagyu A5 Ιαπωνίας Kagoshima για εκλεκτικούς ουρανίσκους.

Info: Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, 21 0723 9366

ΔΗΜΟΦΙΛΗ