ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Πως η Amy Winehouse θα είναι πάντα η τραγουδίστρια της 23ης Ιουλίου

Πως η Amy Winehouse θα είναι πάντα η τραγουδίστρια της 23ης Ιουλίου

Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου του 2011, η Amy Winehouse έφυγε από τη ζωή. Σαν σήμερα, 23 Ιουλίου 2011, η μουσική σκηνή έχασε μια γυναίκα που αν μπορούσε να σταθεί δυνατή απέναντι στα πάθη της θα ήταν αυτή που θα έσβηνε κάθε άλλη από το μουσικό στερέωμα. θα ήταν η Nina Simone μιας γενιάς που άφησε ορφανή.

"Προσπάθησε να αυτοκτονήσει 8 βδομάδες πριν πεθάνει" υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξη του ο πρώην σύζυγος της Winehouse, Blake Fielder-Civil. Σε συνέντευξη του αποκαλύπτει το δράμα πριν την κορύφωση του. Η 27χρονη Amy, τον πήρε τηλέφωνο οκτώ ημέρες πριν τον θάνατο της για να του υπενθυμίσει ότι ήταν η επέτειος του γάμου τους, αν και οι δύο τότε είχαν προχωρήσει τη ζωή τους με νέους συντρόφους.

"Της είπα ότι δεν μπορούσα να μιλήσω, γιατί η σύντροφός μου είναι έγκυος και της έκλεισα το τηλέφωνο", λέει στην εφημερίδα "The Sun".

"Δεν ήθελα να την πληγώσω, απλά ήθελα να την δώσω να καταλάβει ότι η σχέση μου είναι σοβαρή και θα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή της", πρόσθεσε. "Την επόμενη μέρα της τηλεφώνησα για να ζητήσω συγγνώμη και μου είπε η ίδια ότι αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην σύζυγος της ηθοποιού και αποκάλυψε ότι η Amy ήθελε να κάνει ένα παιδί και αισθάνθηκε άσχημα που μια άλλη γυναίκα κυοφορούσε το παιδί του έρωτα της.

Αυτό είναι το τελευταίο κεφάλαιο στον μύθο μιας γυναίκας που πέντε χρόνια πριν χάρισε άδικο θάνατο που η στον λεπτοκαμωμένο εαυτό της.

"Δεν ξέρω. Δεν νομίζω ότι θα γίνω διάσημη. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να το διαχειριστώ. Θα τρελαινόμουν" λέει στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ που εξιστορεί τη ζωή της, Amy. Eίχε από πάντα την ίδια, λανθασμένη, κρίση.

Ένα στοιχειό με contralto φωνή

Tο κορίτσι από το Σάουθγκέιτ της Αγγλίας έφυγε γεμάτη πόνο και μυστήριο κουρασμένη από τις αποβολές της ζωής. Σαν μικρό κορίτσι, τότε που η αντιδραστικότητα της έγινε αιτία αποβολής της από τη θεατρική σχολή “Sylvia Young’s Music School” και εκείνη έβρισκε καταφύγιο στις παλιές συγχορδίες των Armstrong και του Davis.

Στα πέντε της, η κόρη του ταξιτζή που τραγουδούσε στη βάρδια του Frank Sinatra, ήδη τραγουδούσε. Στα εννιά της ήδη είχε συνθέσει το δικό της, αυτοσχέδιο μουσικό συγκρότημα που ονόμασε Sweet N Sour, ίσως μια γλυκόπικρη προσπάθεια της να ξεπεράσει το διαζύγιο των γονιών της; Κάποιοι λένε ότι τότε έκανε απόπειρα αυτοκτονίας.

Η γιαγιά της Cynthia, προσπαθεί να συνεφέρει το λευκό κορίτσι με τη μαύρη φωνή, η Amy της ανταποδίδει τη φροντίδα χτυπώντας το όνομα της σε tattoo στο λεπτό, δεξί χέρι της.

Στα 13 της η Αmy άρχισε να συνθέτει τα πρώτα της τραγούδια. Τα μικρά κλαμπ δίνουν στην έφηβη το πάλκο για να κάνει τις βραδιές τους jazz και βελούδινες. Ένα ντέμο που περιστασιακός σύντροφος της στέλνει, της ανοίγει τις πόρτες για δισκογραφική δουλειά.

Το ντεμπούτο της άλμπουμ το ονόμασε "Frank" (όπως Σινάτρα), ήταν ειλικρινά (όπως Frankly) μια δουλειά τόσο καλή που προτάθηκε ανάμεσα σε άλλα και για βραβείο Mercury. Με τον επόμενο δίσκο της η Αmy θα γίνει η πιο πιο σημαντική νέα μουσουργός όλων.

Το "Back To Black" κυκλοφόρησε το 2006 και ακόμη και εαν η ίδια δεν μπόρεσε να μαζέψει τα κομμάτια της για να παρευρεθεί στη βραδιά των Γκράμι τον Φεβρουάριο του 2008 στο Λος Άντζελες ο κόσμος της χάρισε πέντε από τα έξι βραβεία για τα οποία είχε προταθεί σε μία μόνο βραδιά.

Το τελευταίο (μόλις δεύτερο!) άλμπουμ της έγινε και το πιο επιτυχημένο άλμπουμ του νέου αιώνα, ένα μήνα μετά το θάνατο της που επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα της 23ης Ιουλίου όταν κανείς, ούτε οι νοσηλευτές από τα δύο ασθενοφόρα που είχαν κληθεί στο σπίτι της στο Camden ούτε ο σωματοφύλακάς της Άντριου Μόρις δεν κατάφεραν να την επιστρέψουν σε εμάς.

Η Amy Winehouse είχε πάθη

Βουλιμική, επιρρεπής σε ουσίες, αγαπούσε το αλκόολ, τα ναρκωτικά, τον έρωτα στο τέρμα του, τον άντρα της Μπλέικ Φίλντερ που την συνόδευσε στην κόλαση -αν και ο ίδιος έσβησε το όνομα της από το αυτί του, εκείνος κατάφερε να επιστρέψει πίσω-, και βέβαια, κυρίως, τη μουσική. Η αγάπη για αυτήν ήταν πάντα ένα παιχνίδι που βγαίνεις χαμένος ακόμη και αν το τραγουδάς νικηφόρα

Παιδί η ίδια, αδύνατη, κάποιες φορές τρομακτική σε όψη, άλλες φορές μοιραία Κλεοπάτρα με τη σφηκοφωλιά στο κεφάλι της η μόλις 27χρονη Amy έζησε σύντομα, πέθανε νέα.

Εθισμένη στο συναίσθημα και τις φυγές της, μας έθισε στη φωνή της και κινηματογράφησε την προφητεία της στο βίντεο που μετράει σχεδόν 146,868,626 views ρίχνοντας χώμα σε ένα τάφο ανοιχτό.

Η Amy Winehouse ήταν αδύναμη και αδύνατη. Λιπόσαρκη και γεμάτη σημάδια και tattoo που δεν της έφεραν καμία τύχη ή προστασία.

Η φωνή της θα στοιχειώνει κάθε 23η Ιουλίου για πάντα όσους έχουν ζήσει έρωτες σπασμένους σε κομμάτια.

Επιστροφή στο μαύρο σήμερα.

Aιώνιο, παντοτινό, RIP.

amy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ