ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Να γιατί το Ιce Bucket Challenge δεν ήταν μια viral ανοησία

Να γιατί το Ιce Bucket Challenge δεν ήταν μια viral ανοησία

Ήταν το καλοκαίρι του 2014 όταν οι διάσημοι και αυτοί που νομίζουν ότι είναι τέτοιοι επιδόθηκαν σε μια viral καμπάνια μπουγελώνοντας τον εαυτό τους για καλό σκοπό.

Από τον Μπιλ Γκέιτς στην Κιμ Καρντάσιαν κι από την Anna Wintour στους Μαρκ Ζούκερμπεργκ, Όπρα και άλλους, τα μεγάλα ονόματα των καιρών μας από τον αθλητισμό, τον κόσμο των επιχειρήσεων, του θεάματος, τόλμησαν να ρίξουν ένα κουβά με παγωμένο νερό πάνω στο κεφάλι τους κάνοντας το τόλμημα τους αναρτήσεις για καλό σκοπό.

Τότε κάθε κοινωνικό δίκτυο είχε γεμίσει με επώνυμους που συμμετείχαν στην καμπάνια ενημέρωσης για τη νόσο αλλά και τον αγώνα για την καταπολέμηση της Αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρυνσης (ALS).

Πολλοί σχολίασαν επικριτικά την προσπάθεια των επωνύμων να “υποδυθούν τους καλοσυνάτους” καθώς αυτό που στο διαδίκτυο ορίζουν ως slacktivism δεν είχε επιδείξει ουσιαστικά αποτελέσματα.

Πριν από σήμερα, οι περισσότερες viral καμπάνιες τέτοιου είδους το μόνο που έφερναν ήταν λίγη περισσότερη δημοσιότητα στους σταρ που ήδη διαθέτουν αρκετή.

https://www.instagram.com/p/p

Τότε ο φορέας που είχε καθιερώσει την καμπάνια ενημέρωσης, ο ALS Association, ανακοίνωσε ότι κατάφερε να συγκεντρώσει συνολικά 115 εκατ. δολάρια, σε διάστημα ενός περίπου μήνα ως αποτέλεσμα του Ice Bucket Challenge.

https://www.instagram.com/p/p

Σήμερα το viral μπουγέλωμα δικαιώνεται

Όπως δημοσιεύει η Guardian τα χρήματα χρηματοδότησαν έξι διαφορετικά, ερευνητικά προγράμματα με ένα από αυτά, το Πρόγραμμα project MinE, να χαρίζει τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα του μόλις την περασμένη Δευτέρα.

https://www.instagram.com/p/p

Η διεθνής επιστημονική ομάδα του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου και του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου της Ουτρέχτης, θέλησαν να ανακαλύψουν νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο και να μάθουν γιατί εκδηλώνεται και πως μπορούν να σχεδιάσουν νέες θεραπείες.

https://www.instagram.com/p/p

Τρία νέα γονίδια στο προσκήνιο

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Nature Genetics ο καθηγητής Γιαν Βελντινικ και η ομάδα του ανακάλυψαν τρία νέα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης, με το ένα εξ αυτών να αυξάνει τις πιθανότητες κατά 65%. Αν και ένα στα 400 άτομα θα διαγνωστεί σε κάποια φάση της ζωής του με πλάγια μυατροφική σκλήρυνση, τα αίτια της νευρολογικής νόσου παραμένουν άγνωστα.

“Είναι πολύ συναρπαστικό γιατί δείχνει σε όλους όσοι συμμετείχαν στο Ice Bucket Challenge ότι οι δωρεές τους είχαν αποτέλεσμα στην έρευνα” είπε ο Brian Frederick, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος Επικοινωνίας και Ανάπτυξης της ALS Association.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ