ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

"Play it again Sam". H υπεροχή της Καζαμπλάνκα δωρεάν στο Χυτήριο σήμερα

"Play it again Sam". H υπεροχή της Καζαμπλάνκα δωρεάν στο Χυτήριο σήμερα

Λένε ότι μια καλή ταινία είναι ο κόσμος μας αλλιώς. Αυτό γνώριζε ο Μάικλ Κέρτιζ πολύ καλά ήδη από το 1942 όταν σκηνοθέτησε τον Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν σε μια ταινία-μύθο.

Κλασική, τεράστια ερωτική ιστορία που συγκινεί γενιές και γενιές η Καζαμπλάνκα εξακολουθεί να γοητεύει. Με φόντο την κοσμολίτικη πόλη της εξωτικής Αφρικής στα χρόνια του πολέμου, καθώς οι αντιστασιακοί και οι Ναζί διασταυρώνουν τα ξίφη και τις ιδεολογίες τους η ταινία θεωρείται ένα αριστούργημα της έβδομης τέχνης καθώς ο τεχνίτης Μάικλ Κερτίζ ανέμειξε σε σωστές δόσεις το δράμα, το μελόδραμα, την κωμωδία και την ίντριγκα, δημιουργώντας ένα σφιχτοδεμένο σύνολο.

Όλα τα στοιχεία στην Καζαμπλάνκα, το σενάριο, η ηθοποιία, η φωτογραφία, η σκηνοθεσία, η μουσική, βρίσκονται μεταξύ τους σε υπέροχη αρμονία, χωρίς κανένα να επικρατεί και να υπερτερεί του άλλου, κάτι σαν ένα κλασικό μουσικό κομμάτι, που όλα τα ισάξια κομμάτια δίνουν ένα εκπληκτικό σύνολο.

Η ταινία βασίστηκε στο θεατρικό των Μάρεϊ Μπάρνετ-Τζόαν Άλισον "Everybody comes to Rick's" και ακόμη και αν ξεκίνησε σαν ένα συνηθισμένο φιλμ προπαγάνδας έγινε μια από τις πιο ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών.

Παρά την αρχική φήμη ότι τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα είχε ο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο παραγωγός της ταινίας, Χαλ Ουόλις, θέλησε τον Μπόγκαρτ.

34 περίπου εθνικότητες απαρτίζουν συνολικά τον καστ της ταινίας και μας θυμίζουν πώς ήταν η Καζαμπλάνκα την εποχή του πολέμου. Τη μουσική της ταινίας έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ συνθέτης Μαξ Στάινερ, με κορυφαία στιγμή τη "μάχη των τραγουδιών", όπου Σύμμαχοι και Γερμανοί αντιπαρατίθενται συμβολικά στο κλαμπ του Ρικ, τραγουδώντας οι μεν τη "Μασσαλιώτιδα", οι δε ένα ναζιστικό ύμνο.

Το κείμενο διαμορφώθηκε με την συνδρομή πολλών σεναριογράφων, που έφτιαξαν αξεπέραστους διαλόγους και ένα από τα επιτυχημένα σενάρια που έγιναν ποτέ, το οποίο τιμήθηκε με Όσκαρ. Μάλιστα το σενάριο δουλευόταν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ώγια να αποδώσει ρεαλιστικά τα αδιέξοδα των ηρώων. Η ταινία χαρακτηρίζεται από την αβεβαιότητα που αποπνέουν τα πλάνα της, και ακόμα περισσότερο, από την αγωνία και την ανασφάλεια στα μάτια της Μπέργκμαν, η οποία μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν ήξερε ποιον από τους δύο ήρωες θα ακολουθούσε τελικά η Ίλσα. Μια αβεβαιότητα που χάρισε στην Καζαμπλάνκα τη συναρπαστική νουάρ ατμόσφαιρα που καθηλώνει τους θεατές.

Με εισπράξεις 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων, αποτέλεσε μια από τις εμπορικότερες ταινίες του 1943 η Καζαμπλάνκα κέρδισε 3 βραβεία Όσκαρ (διασκευασμένου σεναρίου, σκηνοθεσίας και καλύτερης ταινίας) και ήταν υποψήφια για άλλα 5.

Μεταπολεμικά, και ύστερα από το θάνατο του Μπόγκαρτ το 1957, η ταινία άρχισε να προβάλλεται ξανά σε αφιερώματα στο Κέμπριτζ της Μασαχουσέτης. Μετά όλα έγιναν ιστορία.

Η Καζαμπλάνκα κατέχει σταθερά θέση σε πολυάριθμες κινηματογραφικές λίστες ανά τον κόσμο με πιο πρόσφατη την πέμπτη θέση στη λίστα με τις 80 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών όπως τις επέλεξε το Σωματείο Αμερικανών Σκηνοθετών.

6 ατάκες της στον πίνακα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου

«Here's looking at you, kid»-Στην καλή σου τύχη, μικρή (5η θέση)

«Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship»-Λούι, νομίζω ότι αυτή είναι η αρχή μιας υπέροχης φιλίας (20η)

«Play it, Sam. Play “As Time Goes By”» -Παίξʼ το Σαμ. Παίξε το τραγούδι “As Time Goes By” (28η)

«Round up the usual suspects»-Μαζέψτε τους συνήθεις ύποπτους (32η)

«We 'll always have Paris»- Θα έχουμε πάντα το Παρίσι (43η)

«Of all the gin joints in all the towns in all the world, she walks into mine»-Απʼ όλα τα μπαρ σε όλες τις πόλεις του κόσμου, αυτή μπαίνει στο δικό μου (67η)

Η Καζαμπλάνκα προβάλλεται δωρέαν στο Χυτήριο στις 21:00

ΔΗΜΟΦΙΛΗ