ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Σε δεύτερη μοίρα η μουσική για τον τραγουδιστή Moby – Ποια η βασική του προτεραιότητα

Σε δεύτερη μοίρα η μουσική για τον τραγουδιστή Moby – Ποια η βασική του προτεραιότητα

O 57χρονος τραγουδιστής Moby 

(Photo by Richard Shotwell/Invision/AP)

Αλλαγή προτεραιοτήτων για τον γνωστό τραγουδιστή Moby ο οποίος περιοδεύει στην Ευρώπη, έπειτα από δέκα χρόνια. 

Όπως αναφέρει ο γνωστός τραγουδιστής η πραγματική του δουλειά πλέον είναι τα δικαιώματα των ζώων και για αυτό τα έσοδα από τις συναυλίες του θα τα διαθέσει όλα σε αυτό το θέμα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία γι' αυτό, άλλωστε οι λέξεις "ANIMAL" και "RIGHTS" είναι γραμμένες με κεφαλαία στα τατουάζ που έχει στα μπράτσα του, ενώ πίσω από τον λαιμό του έχει τατουάζ "Vegan for Life" .

«Είμαι βίγκαν 37 χρόνια τώρα. Ο σκοπός της ζωής μου είναι να δουλεύω για τα δικαιώματα των ζώων. Δεν βλέπω πλέον ως επάγγελμα τη μουσική. Η μουσική έχει γίνει ένα ευχάριστο, ήρεμο καταφύγιο», λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του στο AFP.

Πριν από 25 χρόνια το άλμπουμ «Play» του Μoby, το πραγματικό όνομα του οποίου είναι Ρίτσαρντ Μέλβιλ Χολ, πούλησε περισσότερα από 20 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.

Σήμερα στα 58 του χρόνια ο καλλιτέχνης της ηλεκτρονικής μουσικής επιστρέφει στην Ευρώπη για επτά εμφανίσεις και τα έσοδά τους πρόκειται να τα μοιράσει σε οκτώ ή εννιά οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ή για το περιβάλλον.

Οι ημερομηνίες πρόκειται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο Moby δηλώνει έτοιμος να παίξει επιτυχίες κυρίως από τα άλμπουμ του «Play» και "18".

«Είναι αυτά που θέλει να ακούσει το κοινό. Όταν πηγαίνω να δω τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, είναι πολύ δυσάρεστο να μην παίξουν τα τραγούδια που γνωρίζω κι αγαπώ. Μου φαίνεται εγωιστικό», λέει.

Χαρακτηριστικά αναφέρει τους Radiohead, που αρνούνται να παίξουν την μεγαλύτερη επιτυχία τους, «Creep».

«Αυτό είναι υπέροχο τραγούδι. Αρέσει στον κόσμο. Αν μπορείς να κάνεις κάποιον να χαρεί, γιατί να μην το παίξεις;», αναρωτιέται.

Η άποψή του αυτή είναι βιωματική και παραπέμπει στα πρώτα χρόνια της καριέρας του ως μέλους συγκροτημάτων της πανκ στη Νέα Υόρκη.

"Θυμάμαι μια εμφάνιση σε κινεζικό εστιατόριο όπου υπήρχαν τέσσερα άτομα στο συγκρότημα και δύο στο κοινό...Ποτέ δεν περίμενα ότι θα έκανα μουσική που θα αναγνώριζε ο κόσμος και θα του άρεσε".

Ο Moby θεωρεί ότι έγινε βίγκαν εξαιτίας της τραυματικής παιδικής του ηλικίας: ο πατέρας του σκοτώθηκε μεθυσμένος σε τροχαίο, ο ίδιος κακοποιήθηκε σεξουαλικά στην παιδική του ηλικία και ντρεπόταν που ήταν φτωχός.

«Έμαθα από πολύ μικρή ηλικία να μην εμπιστεύομαι τους ανθρώπους, ενώ τα ζώα είναι πολύ προβλέψιμα», εξηγεί.

Υπήρχε μια περίοδος που ασχολούνταν ακόμη πιο ενεργά με τα ζώα. Επισκεπτόταν ζώα κατά την μεταφορά τους στα σφαγεία--για να "είναι μάρτυρας", να τους προσφέρει στιγμές καλοσύνης πριν από τον θάνατό τους.

Λέει ότι εξαιτίας του οι εταιρείες παραγωγής, επεξεργασίας και εμπορίας κρέατος αναγκάστηκαν να αλλάξουν το ωράριο παραδόσεων των ζώων μετακινώντας το μέσα στη νύχτα.

«Ελάχιστοι άνθρωποι προτίθενται να ξυπνήσουν στις 2:30 πμ και να οδηγήσουν μέχρι την άλλη άκρη της πόλης για να βρίσκονται εκεί μέσα σε συνθήκες πολικού ψύχους. Αυτό τον γύρο τον κέρδισαν».

Σήμερα ο Moby προσπαθεί να προσεγγίζει τον ακτιβισμό του «με πολύ στρατηγικό τρόπο».

"Σημαίνει ότι ασχολείσαι με την πολιτική, την φιλανθρωπία, τη συγκέντρωση κεφαλαίου για τις νεοσύστατες εταιρείες βίγκαν προϊόντων, με τα μέσα ενημέρωσης", καταλήγει.

«Προσπαθώ να εντοπίζω ό,τι βρίσκεται αισθητά μακριά από το κατεστημένο και να αναζητώ τρόπους να βοηθήσω».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ