ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Χιου Γκρόβενορ: Ο πιο ισχυρός γαιοκτήμονας της Βρετανίας είναι μόλις 25 ετών

Χιου Γκρόβενορ: Ο πιο ισχυρός γαιοκτήμονας της Βρετανίας είναι μόλις 25 ετών
Twitter

Μπορεί ο πατέρας του, έβδομος δούκας του Ουέστμινστερ Τζέραλντ Κάβεντις Γκρόβενορ να επέμενε ότι η απίθανη σε μέγεθος περιουσία του ήταν ένα βάρος που πολλές φορές θα προτιμούσε να μην έχει, ωστόσο ο απόγονος του δεν έχει προλάβει ακόμη να κάνει αιρετικές δηλώσεις.

Ο 25χρονος Χιου Γκρόβενορ έγινε απροσδόκητα την Τρίτη ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία και ο 68ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Ο τίτλος, η γη και τα ακίνητα που του κληροδοτήθηκαν μετά από τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα του θα τον κρατήσουν για καιρό απασχολημένο.

Αν και ο απόφοιτος του πανεπιστημίου του Νιουκαστλ Χιου είναι το τρίτο στη σειρά από τα τέσσερα παιδιά που απέκτησε ο Δούκας με τη σύζυγο του, Νατάλια, είναι ο μόνος γιος και σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού τύπου ο μόνος κληρονόμος μιας αμύθητης περιουσίας που ξεπερνάει τα 9 δισ. λίρες.

Οι αδελφές του λαίδη Ταμάρα (36), λαίδη Εντουίνα (34) και λαίδη Βιόλα (23) ετών δεν παίρνουν τίποτα καθώς ένας νόμος αρχαίος ορίζει τον 25χρονο ως τον μόνο κληρονόμο και δικαιούχο του τίτλου.

Τα βρετανικά δημοσιεύματα είναι σκωπτικά απέναντι στη νομιμότητα της κληρονομιάς ωστόσο ένας νόμος του 1066, όταν και οι Νορμανδοί εισέβαλαν στην Αγγλία, έχει ακόμη ισχύ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο πρωτότοκος τα δικαιούται όλα

Σύμφωνα με αυτόν επιβάλλεται “το δίκαιο του πρωτότοκου αρσενικού” στη διαδοχή των αριστοκρατών.

Ο 25χρονος στον οποίο και ανήκει μεγαλύτερη ακίνητη περιουσία ακόμη και από αυτή της βασίλισσας, είναι κληρονόμος βάσει ενός νόμου που έχει αμφισβητηθεί έντονα την τελευταία πενταετία με σχετική έρευνα από το 2011 να καταδεικνύει ότι το 60% των ευγενών γαιοκτημόνων είναι πρόθυμο να αφήσει την περιουσία του στις κόρες του.

Τότε γυναίκες της βρετανικής αριστοκρατίας δήλωναν ότι θα ηγηθούν εκστρατείας για να αλλάξει η αδικία εις βάρος των κοριτσιών.

family

Ο 25χρονος Χιου Ρίτσαρντ Γκρόβενορ εργάζεται ως στέλεχος στην εταιρία Bio Bean του νοτιοανατολικού Λονδίνου και είναι εξαιρετικά λακωνικός, κρατώντας αποστάσεις από τη ρητορική του πατέρα του που συχνά μιλούσε για “δυσβάσταχτα πλούτη”.

“Γεννήθηκε με το μεγαλύτερο ασημένιο κουτάλι που θα μπορούσε να έχει κανείς, αλλά δεν μπορεί να περάσει όλη του την ζωή με το να τρώει μόνο από αυτό. Πρέπει να δώσει πίσω ό,τι του δόθηκε” έλεγε ο έβδομος δούκας του Ουεστμίνστερ, Τζέραλντ Κάβεντις Γκρόβενορ, το 1993 για το μέλλον του μοναχογιού του.

Στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας και γόνος αριστοκρατικής οικογένειας με ρίζες που φθάνουν στη νορμανδική κατάκτηση της Βρετανίας ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης τεράστιας ακίνητης περιουσίας στις ακριβότερες συνοικίες του Λονδίνου (στην οικογένεια ανήκουν τεράστιες εκτάσεις στα φιλέτα των περιοχών Mayfair και Belgravia) συχνά προκαλούσε αίσθηση με τις δημόσιες εξομολογήσεις του.

Το δυσβάσταχτο βάρος του ονόματος Γκρόβενορ

gerald

Το 1995 είχε εξομολογηθεί στο BBC ότι το μόνο που ήθελε ήταν να είναι αγρότης. “Στην πραγματικότητα, τα πάντα επιβλήθηκαν διά της βίας πάνω μου” πρόσθεσε.

Άλλη φορά, όταν τον ρώτησαν οι Financial Times ποια συμβουλή θα έδινε στους νέους εκκολαπτόμενους επιχειρηματίες που επιθυμούν να γίνουν πλούσιοι και επιτυχημένοι ο δούκας έφερε στο προσκήνιο το φλεγματικό, βρετανικό του χιούμορ.

“Να εξασφαλίσουν έναν πρόγονο που υπήρξε πολύ καλός φίλος με τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή” είπε.

Η ιστορία της οικογένειας των Γκρόβενορ χάνεται μέσα στους αιώνες και όλα ξεκίνησαν όταν ένας από τους προγόνους του Χιου Ρίτσαρντ, ο σερ Τόμας Γκρόβενορ, παντρεύτηκε τον 17ο αιώνα την κληρονόμο Μαίρη Ντέιβιντς και απέκτησε τεράστιες εκτάσεις που αρχικά ήταν βαλτότοποι και σταδιακά έγιναν αυτό που σήμερα είναι το πιο ακριβό κομμάτι γης του Λονδίνου, αν όχι του κόσμου ολόκληρου.

Grosvenor Thomas 3rd Baronet

Αν και ο Χιου Ρίτσαρντ δεν είναι ο πιο πλούσιος Βρετανός υπήκοος, είναι ο μόνος στη λίστα των κροίσων που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Sunday Times που έχει ρίζες στην αριστοκρατία και την ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Φέτος, πάντως, η περιουσία του δούκα υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε 9,35 δισεκατομμύρια στερλίνες με κάποια δημοσιεύματα να μιλάνε για 9,9 δισεκατομμύρια.

“Αν είχα επιλογή θα προτιμούσα να μην είχα γεννηθεί μέσα στα πλούτη, αλλά ποτέ, βέβαια, δεν θα σκεπτόμουν να τα εγκαταλείψω” έλεγε το 1992 ο πατέρας του που είχε δώσει μάχη με τον καρκίνο και συχνά είχε καταθλιπτικά επεισόδια.

“Αν είμαι τυχερός θα περπατάω πάνω στη Γη για 70 χρόνια. Η ακίνητη περιουσία της οικογένειας μου χρονολογείται πριν από τριακόσια, τετρακόσια, πεντακόσια, ακόμα και εξακόσια χρόνια. Δεν είμαι τίποτα άλλο παρά παρά μία αναλαμπή στο χρόνο και την ιστορία” έλεγε στο BBC το 1995.

Ο Τζέραλντ Κάβεντις Γκρόβενορ, πέθανε την Τρίτη το απόγευμα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο πατέρας του Χιου Ρίτσαρντ και στενός φίλος του Κάρολου, πέθανε στο Νοσοκομείο Ρόγιαλ Πρέστον, όπου μεταφέρθηκε έπειτα από καρδιακό επεισόδιο που υπέστη στο Abbeystead Estate του Λάνκασαϊρ.

Ο πιο ισχυρός γαιοκτήμονας της Βρετανίας

8f50f47f02ffe735279672fb85f526ab

Πλέον τα 133,100 εκτάρια γης στο Λονδίνο, την Οξφόρδη, το Τσεσάιρ, τη Σκωτία αλλά και τα αμέτρητα ακίνητα σε όλο τον κόσμο έχουν περάσει στον 25χρονο γιο του που καλείται να συνεχίσει την ιστορία της οικογένειας.

Στενός φίλος των Ουίλιαμ και Κέιτ, νονός του πρίγκιπα Τζορτζ και κληρονόμος ενός ονόματος που χάνεται στην ιστορία (ο πρόγονος του ήταν φίλος με τον Γουλιέλμο τον Κατακτητή το 1066) ο Χιου Ρίτσαρντ έκανε πρωτοσέλιδα στα 21α γενέθλια του, όταν και το γενέθλιο πάρτι του κόστισε περισσότερα από 5 δισ. στερλίνες και είχε ανάμεσα σε άλλα, sex dolls για να διασκεδάζουν την ελίτ.

Ελεύθερος και πλούσιος, ήδη ο Χιου Ρίτσαρντ θεωρείται ο πλέον περιζήτητος γαμπρός στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα.

Hugh Grosvenor Final

ΔΗΜΟΦΙΛΗ