ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Από σήμερα, το Λονδίνο ξενυχτάει στον Υπόγειο

Από σήμερα, το Λονδίνο ξενυχτάει στον Υπόγειο
REUTERS/Russell Boyce/File Photo

Από σήμερα το Λονδίνο ξενυχτάει επίσημα κάτω από τη γη.

Με σχεδόν έναν χρόνο καθυστέρηση, το μετρό του Λονδίνου εγκαινιάζει σήμερα τη νυκτερινή υπηρεσία του, την οποία είχε υποσχεθεί ο πρώην δήμαρχος Μπόρις Τζόνσον και από την οποία η βρετανική πρωτεύουσα αναμένει ότι θα έχει σημαντικά οφέλη. Ωστόσο, ο 45χρονος Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν αποφάσισε να φέρει αλλαγή στις συνήθειες του πληθυσμού στη βρετανική πρωτεύουσα.

Ο δήμαρχος επέμεινε στο γεγονός ότι η νυκτερινή υπηρεσία δεν θα εξυπηρετεί μόνο τους ξενύχτηδες, αλλά και αυτούς που εργάζονται τη νύκτα, τις "νοσηλεύτριες και τους φρουρούς ασφαλείας", καθώς και τους τουρίστες.

"Όταν βλέπω τον ενθουσιασμό γύρω από το 'Night Tube', είναι εντυπωσιακό το ότι πήρε τόσο πολύ χρόνο για να υπάρξει" η υπηρεσία αυτή, πρόσθεσε μιλώντας στο πρακτορείο Press Association.

 90830861 nighttube1

Πηγή: YouTube

H TFL υπογραμμίζει τα οικονομικά οφέλη που αναμένεται να υπάρξουν για τις παμπ, τα νυκτερινά κέντρα και τις αίθουσες θεαμάτων, πολλά από τα οποία αναγκάστηκαν να κλείσουν τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με μια έκθεση για τις οικονομικές επιπτώσεις που δημοσιεύτηκε από την TFL, το 'Night Tube' μπορεί να επιτρέψει τη δημιουργία σχεδόν 2.000 θέσεων εργασίας.

Ο οργανισμός London First υπολογίζει πως η νέα υπηρεσία μπορεί να δημιουργήσει δραστηριότητα αξίας έως και 77 εκατ. λιρών για την πόλη (90 εκατ. ευρώ) έως το 2029.

Ωστόσο η απόφαση έχει δημιουργήσει και προβληματισμό για την "ποιότητα" των μεταμεσονύχτιων επιβατών.

Ενώ είχε αρχικά προβλεφθεί να λειτουργήσει στις 12 Σεπτεμβρίου 2015 για το Παγκόσμιο Κύπελλο του ράγκμπι, τα εγκαίνιά της είχαν αναβληθεί εξαιτίας της κινητοποίησης των εργαζομένων της υπηρεσίας συγκοινωνιών του Λονδίνου (Transport for London, TFL), που ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στις συνθήκες εργασίας τους.

Το ισχυρό συνδικάτο RMT, το οποίο πραγματοποίησε πέρυσι πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις, είχε θέσει επίσης το ζήτημα της ασφάλειας της νέας υπηρεσίας.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την ανάπτυξη 100 επιπλέον αστυνομικών στους 144 σταθμούς του μετρό που θα είναι ανοικτοί όλη τη νύκτα.

Η TFL υπολογίζει σε 180.000 τον αριθμό των επιπλέον δρομολογίων που θα γίνονται κάθε νύκτα από τις 00:30 έως τις 06:00 το πρωί όταν το Night Tube θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία.

Την Παρασκευή, 19 Αυγούστου, το μετρό (το περίφημο «underground») στο Λονδίνο δεν θα κλείσει ποτέ. Μετά τα μεσάνυχτα, οι συρμοί των γραμμών Central line και Victoria line θα συνεχίσουν τις διαδρομές κάθε 10 με 20 λεπτά. Το ίδιο θα συμβεί και το Σάββατο και θα συνεχίσει να συμβαίνει κάθε Σαββατοκύριακο εφεξής, ενώ οι γραμμές Jubilee, Northern και Piccadilly θα ακολουθήσουν το ίδιο πρόγραμμα από το φθινόπωρο.

Μια πολύ υπόγεια ιστορία

underground

Eργάτες στον υπόγειο του Λονδίνου το 1898. Πηγή: Βritish Library

Μέχρι σήμερα, το παλαιότερο μετρό του κόσμου, το οποίο δημιουργήθηκε το 1863, εξακολουθούσε να λειτουργεί περίπου μέχρι τα μεσάνυχτα τις καθημερινές και μέχρι τη μία το πρωί το σαββατοκυριακο. Από σήμερα ορισμένες γραμμές θα λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο την Παρασκευή και το Σάββατο, με ρυθμό μιας αμαξοστοιχίας ανά περίπου δέκα λεπτά.

Το "Night Tube", όπως έχει ονομαστεί η νυκτερινή υπηρεσία του λονδρέζικου μετρό, αφορά κατ' αρχάς δύο γραμμές, την Central και την Victoria, που διασχίζουν τη βρετανική πρωτεύουσα από ανατολάς προς δυσμάς και από βορρά προς νότο. Η υπηρεσία θα επεκταθεί σταδιακά το φθινόπωρο και στις γραμμές Jubilee, Northern και Piccadilly.

Με τη βιομηχανία της νύχτας στην πρωτεύουσα (η πέμπτη κατά σειρά μεγαλύτερη βιομηχανία στη χώρα με 1,3 εκατ. θέσεις εργασίας και 66 δισ. λίρες έσοδα), το Λονδίνο ακολουθεί το παράδειγμα μητροπόλεων της Ευρώπης όπως η Ζυρίχη, το Παρίσι και η Τουλούζ.

Βέβαια οι ιδιοκτήτες των νυχτερινών κέντρων του Λονδίνου εύχονται να μην πάθουν αυτό που συνέβη στο Χονγκ Κονγκ. Εκεί πρέπει να αντιμετωπίσουν τις πολύ χαμηλές τιμές καταστημάτων που πουλάνε αλκοόλ όλο το 24ωρο και επιθυμούν την παρέμβαση της κυβέρνησης.

london nghttube clubbers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ