ΕΛΛΑΔΑ

Αρνιακός στο CNN Greece: Στο έλεος θυελλωδών ανέμων και βροχών- Καταιγίδες στην Αττική έως το βράδυ

Αρνιακός στο CNN Greece: Στο έλεος θυελλωδών ανέμων και βροχών- Καταιγίδες στην Αττική έως το βράδυ

Έντονη βροχόπτωση στο κέντρο της Αθήνας (φωτογραφία αρχείου)

Eurokinissi

Στο έλεος θυελλωδών ανέμων αλλά και βροχών σήμερα η χώρα με την Δυτική Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο της κακοκαιρίας και με τα πρώτα προβλήματα να είναι ήδη ορατά στα νησιά του Ιονίου. Στην Αττική τις επόμενες ώρες αναμένεται να σημειωθούν νέες βροχές και καταιγίδες μέχρι το βράδυ, με την θερμοκρασία πάντως τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες ημέρες να κυμαίνεται σε υψηλά για την εποχή επίπεδα. Τα πρόσκαιρα έντονα καιρικά φαινόμενα που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα, επιβεβαιώθηκαν και με την επικαιροποίηση το πρωί της Πέμπτης, του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού από την ΕΜΥ.

Η μεταφορά αφρικανικής σκόνης, οι νοτιάδες και ένα δεκαήμερο με βροχές και διαλείμματα αυτών θα κυλήσει ο καιρός σύμφωνα με τον μετεωρολόγο κ. Τάσο Αρνιακό.

Μιλώντας στο CNN Greece, ο κ. Αρνιακός ερωτηθείς για το πώς θα εξελιχθεί ο καιρός τις επόμενες ώρες στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα μας λέει:

«Σε ότι αφορά την Αττική μετά από διάλειμμα περίπου δύο ωρών (σ.σ. το πρωί) θα σημειωθούν βροχοπτώσεις μέχρι το απόγευμα. Τα ύψη βροχής που θα πέσουν σήμερα δεν θα είναι μεγάλα και δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που έπεσαν πριν από δέκα μέρες» μας διευκρινίζει ο κ. Αρνιακός τονίζοντας ότι χρειάζεται σήμερα από τους πολίτες λίγη προσοχή. Ανέφερε δε ότι από αύριο ο καιρός εξομαλύνεται.

Παράλληλα ο μετεωρολόγος μας επισημαίνει ότι η κακοκαιρία πλήττει περισσότερο την τα Δυτικό, το Ιόνιο μέχρι και το βράδυ.

Σε Επτάνησα, τα δυτικά ηπειρωτικά, η Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, θα υπάρχουν έντονα φαινόμενα.

«Στα δυτικά το Ιόνιο ήδη υπάρχουν προβλήματα από τις βροχές και τις καταιγίδες και τους ισχυρούς ανέμους. Τα φαινόμενα θα είναι έντονα με μεγάλα ύψη βροχής στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, σε Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, Ναύπακτο, αλλά και Ανατολική Μακεδονία και τα νησιά του Αιγαίου», εξηγεί ο κ. Αρνιακός.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο έδωσαν σημαντικά ύψη βροχής σε Νευροκόπι και Καβάλα (40 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο) που ισοδυναμούν σε νερό που ρίχνει τον μισό Φεβρουάριο.

Στο ρυθμό νοτιάδων και αφρικανικής σκόνης μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου

Όπως μας εξηγεί ο κ. Αρνιακός από αύριο, Παρασκευή θα υπάρξει βελτίωση σχεδόν στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, με εξαίρεση τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που θα συνεχίσουν τα φαινόμενα των βροχοπτώσεων και των ανέμων.

«Από αύριο αναμένεται βελτίωση εκτός των νησιών κυρίως του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε Πίνδο και δυτική Μακεδονία σε αρκετά υψηλά υψόμετρα».

Παράλληλα ο μετεωρολόγος μας επισημαίνει ότι οι θυελλώδεις νότιοι άνεμοι έως και εννέα μποφόρ τόσο σήμερα όσο και τις επόμενες ημέρες θα μεταφέρουν και αφρικανική σκόνη.

Ο κ. Αρνιακός εξηγεί ότι η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα άνοδο.

«Η θερμοκρασία αύριο θα ανέβει με την Αττική να φτάνει τους 20 βαθμούς Κελσίου ενώ στην Κρήτη θα πιάσει και 24 βαθμούς. Οι θερμοκρασίες θα θυμίζουν αυτές που σημειώνονται στα τέλη Απριλίου».

Σε ότι αφορά το πώς θα κυλήσει ο καιρός τις επόμενες ημέρες ο κ. Αρνιακός κάνει λόγο για αίθριο με εναλλαγή βροχών και καταιγίδων.

«Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου ο καιρός θα κινηθεί στον ρυθμό των νοτιάδων. Δεν περιμένουμε κάποια ψυχρή εισβολή έως τα μέσα Φεβρουαρίου. Βροχές και καταιγίδες θα εναλλάσονται με τον αίθριο καιρό» καταλήγει ο κ. Αρνιακός.

Ανεμοστρόβιλος στην Κέρκυρα, πλημμύρες στην Κεφαλονιά - Σήμερα η πιο βροχερή μέρα

Οι δρόμοι σε Κέρκυρα και Κεφαλονιά έχουν μετατραπεί από χθες το βράδυ σε ποτάμια, ενώ προβλήματα υπάρχουν και στα βόρεια της χώρας.

Στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας και συγκεκριμένα στο χωριό Αφιώνας, ανεμοστρόβιλος «σάρωσε» την περιοχή προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές. Ζημιές έχουν υποστεί ζημιές περίπου πέντε καταστήματα, έχουν ξηλωθεί τέντες, ένω σύμφωνα με τοπικά μέσα έχουν «ξηλώθει» στέγες σπιτιών.

Οι θυελλώδεις άνεμοι έριξαν κλαδιά και δέντρα στο δρόμο τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του νησιού.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής και κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας έσπευσαν, προκειμένου να απομακρύνουν τα φερτά υλικά και να καθαρίσουν το οδικό δίκτυο.

Στην Κεφαλονιά σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με τους κατοίκους να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Νέα δυνατή νεροποντή και ισχυρός άνεμος ήταν αρκετά για να αφήσουν το μισό Αργοστόλι στο χωρίς ρεύμα.

ΕΜΥ: Επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού - Πορτοκαλί προειδοποίηση

Πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες και πιθανώς κατά τόπους χαλαζοπτώσεις προβλέπεται, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 04-02-26) στη βορειοδυτική χώρα και αύριο Πέμπτη (05-02-26) στις υπόλοιπες περιοχές της δυτικής Ελλάδας, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική νησιωτική χώρα.

Πολύ ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν σήμερα Τετάρτη μέχρι το βράδυ στο Ιόνιο και αύριο Πέμπτη από το πρωί μέχρι το απόγευμα στο Ανατολικό Αιγαίο.

Πιο συγκεκριμένα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

α. στο βόρειο τμήμα του Ιονίου (περιοχή Κέρκυρας, Διαποντίων νήσων, Παξών) και την Ήπειρο από το βράδυ της Τετάρτης έως και τις πρωινές ώρες της Πέμπτης

β. στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου (περιοχή Λευκάδας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου) και τη δυτική Στερεά από τις πρώτες ώρες της Πέμπτης έως και το απόγευμα

γ. στη δυτική και νότια Πελοπόννησο από νωρίς το πρωί της Πέμπτης έως αργά το βράδυ

δ. στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη από τις πρωινές ώρες της Πέμπτης μέχρι τη νύχτα

ε. στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου από το μεσημέρι της Πέμπτης μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (06-02-26)

στ. στα Δωδεκάνησα από το απόγευμα της Πέμπτης μέχρι και το πρωί της Παρασκευής (06-02-26).