ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ρίβερ Φίνιξ: η τραγική ιστορία του Τζέιμς Ντιν των 90s ακόμη στοιχειώνει το Χόλιγουντ

Ρίβερ Φίνιξ: η τραγική ιστορία του Τζέιμς Ντιν των 90s ακόμη στοιχειώνει το Χόλιγουντ

O Xοακίν Φίνιξ δεν θα λησμονήσει τον θάνατο του αδελφού του. Ίσως μάλιστα δεν θα ξεχάσει και την ατάκα του ηθοποιού που πέθανε ξαφνικά από ανακοπή καρδιάς σε ηλικία 23 ετών.

«Ειλικρινά δεν αντέχω τα πάρτι και μισώ τα νάιτ-κλαμπ, όπως μισώ και τα μπαρ. Δεν είμαι ο τύπος που θα συναντήσετε εκεί!» έλεγε ο Ρίβερ Φίνιξ τον Αύγουστο του 1993. Περίπου τρεις μήνες αργότερα, στις 30 Οκτωβρίου της ίδιας χρονιάς, παραμονή του Halloween στο Λος Αντζελες ο Ρίβερ Φίνιξ θα επιβεβαιώσει την αντιπάθεια του με τον πιο τραγικό τρόπο.

Εκείνο το βράδυ ο 23χρονος ηθοποιός θα πεθάνει από ανακοπή καρδιάς στο στέκι του Χόλιγουντ, το ιδιοκτησίας του ηθοποιού Τζόνι Ντεπ νυχτερινό κέντρο «The Viper Room», ένα καταφύγιο των επωνύμων που αγαπούσαν τα ναρκωτικά και μισούσαν τα αδιάκριτα βλέμματα των παπαράτσι.

phoenixdeath

Εκεί ο ανερχόμενος ηθοποιός αξιώσεων ρίχνει την αυλαία μιας σκληρής ζωής που ακόμη και σήμερα στοιχειώνει το Χόλιγουντ.

Πως ο Ρίβερ Φίνιξ όρισε τη γενιά του

Ο πλέον χαρισματικός ηθοποιός των 90s για όλους όσοι τον σκηνοθέτησαν, ο Φίνιξ ήταν μαζί με τους Γουινόνα Ράιντερ και Τζόνι Ντεπ τα αστέρια των 90s.

Εσωστρεφής και άγουρος για το παιχνίδι των προβολέων, ο Ρίβερ Φίνιξ ήταν ένα άλλο είδος ζεν πρεμιέ. Ήταν ένας ιδιόμορφος τύπος που αγαπούσε τη λογοτεχνία περισσότερο από την μεγάλη οθόνη και εκτιμούσε περισσότερο τις ιδιωτικές στιγμές από τα πολυφωτισμένα στέκια. Εραστής της ποίησης και φανατικός χορτοφάγος, είχε δραστηριοποιηθεί σε φιλοζωικές οργανώσεις, καταδίκαζε τις πρακτικές του Χόλιγουντ και λίγο πριν τον θάνατο του είχε εξουθενωθεί από την επιφανειακή βιομηχανία του θεάματος. Ήθελε να φύγει από την Αμερική, έλεγε στο περιοδικό Detour.

TOO young TO DIE: River Phoenix from BROADVIEW VOD on Vimeo.

Δώδεκα ημέρες μετά τον θάνατό του η ιατροδικαστική έκθεση έκανε την εικόνα αυτή χίλια κομμάτια. Ο Ρίβερ Φίνιξ είχε πεθάνει από πολλαπλή δηλητηρίαση, οφειλόμενη στη λήψη θανατηφόρων ποσοτήτων κοκαΐνης και ηρωίνης, ηρεμιστικών και αλκοόλ. Το χαρισματικό παιδί που γεννήθηκε στο Μάντρας του Ορεγκον το 1970 από γονείς χίπις είχε ένα σκληρό τέλος -όπως σκληρή πίσω από την επιφάνεια ήταν και η ζωή του.

Η σεξουαλική κακοποίηση που δεν ξέχασε

Οι γονείς του δραστηριοποιήθηκαν στα πλαίσια της οργάνωσης «Τα παιδιά του Θεού». Μια αίρεση που κατηγορήθηκε για κακοποίηση ανηλίκων.

Όταν η οικογένεια του ήταν στη Βενεζουέλα οι πέντε απόγονοι τους προσπαθούσαν να καταλάβουν τα παράλογα. Τα παιδιά είχαν ονόματα φευγάτα, όπως και η νομαδική παιδική ηλικία τους. Ο Ρίβερ (ποτάμι), η Ρέιν (βροχή), ο Λιφ (φύλλο), η Λίμπερτι (ελευθερία) και ο Σάμερ (καλοκαίρι) ήταν μικροί entertainers ακόμη και όταν η οικογένεια επέστρεψε στις ΗΠΑ. Οι γονείς του ποτέ δεν κατάφεραν να προστατέψουν τον Φίνιξ από τη σεξουαλική κακοποίηση.

PHOENIX FAMILY

Παιδιά των λουλουδιών με μεταφυσικές ανησυχίες τον είχαν παραδώσει στα χέρια μιας αίρεσης που χρησιμοποιούσε το σεξ ως μέσο προσηλυτισμού και πηγή πλουτισμού. O Ρίβερ Φίνιξ άρχισε να κακοποιείται σεξουαλικά από τεσσάρων χρονών μέχρι τουλάχιστον τα δέκα του, αποκάλυψε ένα βιβλίο που επισημαίνει ότι οι γονείς του τον εξανάγκαζαν να τραγουδάει με την αδερφή του στις πλατείες του Καράκας για να τους φέρει έσοδα. Από τότε το ταλέντο του Ρίβερ ήταν έκδηλο και εμπορεύσιμο.

Στα ένδεκα χρόνια του, έχοντας πλέον επιστρέψει στην Αμερική, ο Ρίβερ Φίνιξ είναι πρωταγωνιστής στην τηλεοπτική σειρά «Επτά νύφες για επτά αδέλφια» και στα 15 του κάνει το κινηματογραφικό του ντεμπούτο στο «Explorers». Ένα χρόνο μετά τα «Stand by me» και η «Ακτή του Κουνουπιού» τον καθιερώνουν.

Κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ το 1988 για τον ρόλο του στο «Τρέχοντας στο Κενό», γίνεται ένας νεαρός Ιντιάνα Τζόουνς στην τρίτη ταινία της σειράς και το 1991 όλοι μιλάνε για την αποκάλυψη Ρίβερ Φίνιξ, δίπλα από τον Κιάνου Ριβς στο «Δικό μου Αϊντάχο» που είναι για την Generation X μια ταινία εμβληματική. Για τον ίδιο ίσως μια ταινία που θα έπρεπε να αποφύγει. Φήμες λένε ότι στα γυρίσματα αυτής ο Φίνιξ γνώρισε την υπερβολή και τις ουσίες των μικρών θανάτων.

aidaho

Ουμανιστής και ακτιβιστής, ο Φίνιξ έγινε ένας Τζειμς Ντιν που έζησε γρήγορα και πέθανε νέος για να είναι ακόμη και σήμερα ένα στοιχειό πάνω από το Χόλιγουντ.

Ίσως ο Ρίβερ Φίνιξ ζούσε ακόμη αν...

Ήταν 1:14 π.μ. όταν ο Φίνιξ έπαθε ανακοπή καρδιάς. Μετά από κλήση για ασθενοφόρο από έναν φωτογράφο που τον έβλεπε να σφαδάζει στο πεζοδρόμιο έξω από το νυχτερινό κέντρο, οι γιατροί του Cedars Sinai Medical Center προσπάθησαν να τον σώσουν. Στις 1:51 π.μ. της 31ης Οκτωβρίου 1993 ο θάνατος του ανακοινώθηκε επίσημα.

Πρόσφατα το ντοκιμαντέρ του Γιομπστ Κνίγκε «Too young to die: River Phoenix» που προβλήθηκε στο κανάλι ARTE εξιστόρησε τη ζωή ενός καταραμένου συμβόλου της γενιάς Χ.

Παράλληλα ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2013 κατηγορεί τον αδελφό του Χοακίν Φοίνιξ για εγκληματική αμέλεια. Ο συγγραφέας Gavin Edwards με τίτλο «Last Night At The Viper Room: River Phoenix And The Hollywood He Left Behind», υποστηρίζει ότι ο Ρίβερ Φίνιξ θα μπορούσε να είναι ζωντανός σήμερα εάν οι φίλοι του, η κοπέλα του Σαμάνθα Μάθις και ο αδελφός του Χοακίν είχαν ειδοποιήσει το ασθενοφόρο νωρίτερα.

phoenix book copy

ΔΗΜΟΦΙΛΗ