ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Ε.Τ. είπε αντίο στη μητέρα του

Ο Ε.Τ. είπε αντίο στη μητέρα του
Wikipedia

Της χρωστάμε πολλά. Η Μελίσα Μάθισον, η γυναίκα που εμπνεύσθηκε και έφερε σε χαρτί και από εκεί στην οθόνη τον πιο αγαπημένο εξωγήινο όλων έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών.

Η Μελίσα Μάθισον, η οποία είχε προταθεί για Όσκαρ για το σενάριο της ταινίας του 1982 του Στίβεν Σπίλμπεργκ "ET: Ο Εξωγήινος" άφησε την τελευταία της πνοή στο Λος Άντζελες σε ηλικία 65 ετών.

Η πρώην σύζυγος του Χάρισον Φορντ (ο γάμος τους διήρκεσε από το 1983 έως το 2004) πέρα από σεναριογράφος ήταν και βοηθός παραγωγού στην ταινία που για τους 2.500 επισκέπτες της ιστοσελίδας RadioTimes είναι η καλύτερη ταινία που γυρίστηκε ποτέ.

“H Μελίσα είχε μία καρδιά, που έλαμπε από γενναιοδωρία και αγάπη, φωτεινή σαν την καρδιά που έδωσε στον ΕΤ” είπε σε ανακοίνωση του ο σκηνοθέτης της ταινίας, Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Η Μάθισον είχε φιλικές σχέσεις με τον Δαλάι Λάμα και ήταν ακτιβίστρια για την αυτονομία του Θιβέτ.

(πηγή: Kevin Winter/Getty Images)

Αποτίοντας ένα μικρό φόρο τιμής στη γυναίκα που τον γέννησε ακολουθούν εφτά πράγματα για έναν κύριο που τον λέγαμε E και Τ και ζητούσε μόνο ένα πράγμα, να τηλεφωνήσει σπίτι του.

1. Ο Σπίλμπεργκ χρησιμοποίησε στοιχεία από τα πορτρέτα των Αινστάιν, Σαντνμπουργκ και Χεμινγουέι για να καταλήξει στη φιλική μορφή του Ε.Τ.

2. Για τη φωνή του συνδύασε τη βραχνάδα στη φωνή της Ντέμπρα Γουίνγκερ με ήχους ζώων, όπως ρακούν και άλογα.

3. Το κοστούμι του Ε.Τ. δεν το φορούσαν μόνο δύο νάνοι. Σε μεμονωμένες σκηνές τον υποδύθηκε ένα 12χρονο αγόρι που είχε γεννηθεί χωρίς πόδια.

4. Η ταινία κυκλοφόρησε στην Αμερική τον Ιούνιο του 1982 και στην Ελλάδα τα Χριστούγεννα του ίδιου χρόνου και έσπασε τα ταμεία. Είχε προϋπολογισμό 10.500.000 δολάρια και εισπράξεις παγκοσμίως 792,9 εκατορμύρια δολάρια. Αποτέλεσε τη μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία για το 1982 κάτι που πίκρανε τα στελέχη της Columbia Pictures. Είχαν απορρίψει το σενάριο ως μια ακόμη κλαψιάρικη ταινία οπότε πέρασε στη Universal.

5. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Χένρι Τόμας πήρε το ρόλο γιατί σπάραξε στο κλάμα πιο πειστικά από κάθε άλλον στις audition.

6. Το παιχνίδι που βασίστηκε στην επιτυχία της ταινίας ήταν μια τραγική αποτυχία. Καθώς δημιουργήθηκε μέσα σε μόλις πέντε εβδομάδες, το videogame όχι μόνο θεωρήθηκε “χειρότερο όλων των εποχών” αλλά έγινε αιτία για να καταρρεύσει σε πωλήσεις το Atari 2600.

7. Ο αστικός μύθος θέλει τον E.T. να έχει προκύψει από ένα φανταστικό φίλο του Σπίλμπεργκ μετά το διαζύγιο των γονιών του. Ο πιτσιρικάς Στίβεν δεν είχε έναν αδελφό ή αδελφή να μοιραστεί μαζί τους τον πόνο του αποχωρισμού από τον πατέρα του. Κατέφυγε στη φαντασία του, έπλασε έναν φανταστικό φίλο και τον περιέγραψε στη Μάθισον.

Εκείνη τον έφερε στη ζωή. Πλέον είναι και οι δύο σπίτι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ