ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Φρέντι Μέρκιουρι έγινε και αστεροειδής

Ο Φρέντι Μέρκιουρι έγινε και αστεροειδής
Το αστέρι των Queen έδωσε το όνομά του σε έναν αστεροειδή (φωτογραφία αρχείου) EPA/ PA

Περίοπτη θέση στο... Ηλιακό μας σύστημα διαθέτει πλέον ο Φρέντι Μέρκιουρι, ο διάσημος μουσικός και τραγουδιστής του θρυλικού βρετανικού συγκροτήματος Queen.

Ο μοναδικός performer έδωσε το όνομά του σε έναν αστεροειδή και πλέον, 15 χρόνια μετά τον θάνατό του, θα «ταξιδεύει» πέρα από τον ουρανό.

Ο αστεροειδής «17473 Φρέντι Μέρκιουρι», ανακαλύφθηκε το 1991, τη χρονιά που έφυγε από τη ζωή ο μοναδικός καλλιτέχνης-«αστέρι» των Queen, λίγες μόνον ώρες μετά την δημόσια αποκάλυψή του ότι έπασχε από AIDS.

Ο πολύ σκούρος διαστημικός βράχος, διαμέτρου περίπου τριών χιλιομέτρων, ο οποίος κινείται στη μεγάλη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, πήρε το όνομα του Φρέντι Μέρκιουρι , σε ανάμνηση των 70 ετών από τη γέννηση μιας από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες της μουσικής σκηνής παγκοσμίως, που ξεχώρισε για την καλλιτεχνική τόλμη και έμπνευση.

Η ονοματοδοσία αποφασίσθηκε από το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης και έγινε γνωστή από τον κιθαρίστα των Queen και αστροφυσικό Μπράιαν Μέι, στη διάρκεια εκδήλωσης στην Ελβετία, για την ανάμνηση της τελευταίας μέρας ζωής του Μέρκιουρι, σύμφωνα με τη βρετανική Telegraph.

Ο Μέρκιουρι έρχεται να προστεθεί σε άλλους μουσικούς της ποπ και της ροκ, όπως οι Μπιτλς και ο Σπρίνγκστιν, που έχουν επίσης δώσει το όνομά τους σε αστεροειδείς.

Ο Φρέντι Μέρκιουρι γεννήθηκε στη Ζανζιβάρη της αφρικανικής Τανζανίας και το πραγματικό όνομά του ήταν Φαρόκχ Μπουλσάρα, προτού το αλλάξει επισήμως το 1970, όταν δημιουργήθηκαν οι Queen.

Μέρκιουρι είναι η ρωμαϊκή ονομασία του Ερμή, του αγγελιοφόρου των Θεών των αρχαίων Ελλήνων. Σύμφωνα με τον Μπράιαν Μέι, τον κιθαρίστα των Queen η... ονοματοδοσία του Φρέντι Μέρκιουρι έχει σχέση με το κομμάτι My Fairy King από το πρώτο άλμπουμ του βρετανικού συγκροτήματος, πουπεριέχει τον ακόλουθο στίχο: «Mother Mercury, look what they've done to me, I cannot run I cannot hide».

Αφού ηχογραφήθηκε το κομμάτι ο Φρέντι Μπουλσάρα ρωτήθηκε εάν η «Mother Mercury» του τραγουδιού είναι αναφορά στην μητέρα του και αυτός απάντησε: «Ναι, και από εδώ και στο εξής εγώ θα είμαι ο Φρέντι Μέρκιουρι».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ