ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ

Ο Zoolander νίκησε τον καρκίνο του προστάτη και θέλει το ίδιο και από εμάς

Ο Zoolander νίκησε τον καρκίνο του προστάτη και θέλει το ίδιο και από εμάς
REUTERS/Dylan Martinez/File Photo

Επιβεβαιώνοντας το προσωνύμιο “μπλε ατσάλι” που είχε στην ταινία Ζοοlander, ο διάσημος ηθοποιός Μπεν Στίλερ αποκάλυψε ότι πριν από δύο χρόνια διαγνώστηκε με καρκίνο του προστάτη στην πιο επιθετική του μορφή.

Σε συνέντευξη του στη ραδιοφωνική εκπομπή του Χάουαρντ Στερν ο κωμικός ηθοποιός δεν αστειεύτηκε με την περιπέτεια της υγείας του, επισημαίνοντας τη σημασία της πρόληψης και του τεστ PSA.

Mιλώντας με ειλικρίνεια ο Στίλερ αναφέρθηκε στη χειρουργική αφαίρεση του όγκου και αναφέρθηκε στην σιδηρά πειθαρχία που ακολουθεί με ευλάβεια, υποβάλλοντας τον εαυτό του σε μια εξέταση “που του έσωσε τη ζωή”.

Ο 50χρονος δημοφιλής κωμικός και σκηνοθέτης αποφάσισε να μιλήσει για την περιπέτεια της υγείας του προκειμένου να στείλει ένα μήνυμα στους άνδρες να υποβάλλονται σε εξέταση PSA. Η εξέταση PSA (Prostate Specific Antigen - ειδικό προστατικό αντιγόνο) μετρά την πρωτεΐνη που παράγεται από τα κύτταρα του προστάτη. Είναι παρούσα σε μικρές ποσότητες σε υγιείς άνδρες, αλλά συχνά είναι αυξημένη όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

“Ήταν εντελώς ξαφνικό” είπε στον οικοδεσπότη της εκπομπής Στερν. “Δεν ήξερα τι να κάνω. Εκείνη τη στιγμή νομίζεις ότι σταματούν τα πάντα στη ζωή σου”.

“Το θέμα είναι πολύπλοκο και στους άνδρες δίνονται διαφορετικές συμβουλές για το πότε και αν πρέπει να κάνουν το τεστ” είπε ο ηθοποιός. “Aλλά σε ένα κόσμο που δεν είναι τέλειος ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τον πιο θεραπεύσιμο καρκίνο, αλλά και τον δεύτερο πιο θανατηφόρο, είναι η έγκαιρη διάγνωση”.

Όταν έμαθε τα 'νέα' έσπευσε να μιλήσει με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, που είχε νικήσει τον καρκίνο του προστάτη, πριν κάποια χρόνια, και μίλησε και με τα παιδιά του για ‘παν ενδεχόμενο’. Η έκβαση ήταν αίσια και έκτοτε ο Στίλερ υποβάλλεται σε εξέταση PSA κάθε έξι μήνες “για να είναι σίγουρος ότι είναι ‘καθαρός’” αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ